středa 18. září 2024

Gábi, schovej se!

Anotace: Gábi je obyčejné a šťastné děvče, které žije obyčejný a spokojený život v zapadlém městečku kdesi na Slovensku. Její život se ale velmi rychle mění. V Evropě totiž začala druhá světová válka. Jednoho dne nacisté dorazí i do jejího rodného městečka a hledají mladé dívky. Gábi se dostává do reálného smrtelného nebezpečí. Musí se okamžitě schovat
Prostřednictvím jednoduchého vyprávění autorka sleduje změny v každodenním životě jedné židovské rodiny a líčí postupné zhoršování jejich životních podmínek za druhé světové války (nucenou školní segregaci, uzavření škol, zákaz vycházení, rozpad přátelství a obecně sociálních vazeb atd.), vše ale podává s nadějí a vírou v lepší časy.

čtvrtek 5. září 2024

Soumrak Edenu

Anotace: Dva tisíce let po odchodu andělů je Eden sužován úpadkem, jehož příčina zůstává neznámá. Pravověrní z něj viní Heretiky a jejich zapovězenou magii, a napětí mezi oběma skupinami nebezpečně stoupá. Chrámová tanečnice Ada Efron žije posledních sedm let jako Pravověrná. Tají své heretické kořeny a snaží se zapomenout na to, že kdysi přísahala pomstu vrahovi svých rodičů. Když je však její identita prozrazena a její nový život se ocitne v troskách, Ada ví, že přišel čas odplaty. Dokáže zjistit, co se přesně stalo o Noci velké očisty, kdy její rodiče zemřeli? Stihne vraha najít, než v Edenu vypukne válka? A pokud ho najde, bude dost silná, aby ho porazila?