pátek 31. ledna 2020

Tajemství Libosadu

AUTOR:  Petr Hudec
ILUSTRÁTOR: Eliška Chytková
NAKLADATELSTVÍ: Národní památkový úřad
ROK: 2019
POČET STRAN: 116
ZDROJ: zapůjčeno







Anotace
Robert je v Kroměříži na prázdninách u prarodičů. Při návštěvě Květné zahrady se díky paměti stromů ocitá v době zbudování Libosadu. Má možnost objevovat podobu, významy a krásu zahrady v míře, jak to její dnešní stav bezezbytku neumožňuje. Prostředkem k tomu jsou setkání s kamarády Bohdankou a Johanem i dalšími lidmi: zahradníky, umělci, urozenými hosty a dokonce i budovatelem Libosadu biskupem Karlem. Současně v Robertově příběhu ožívají a znovu se odehrávají staré mýty.

Hodnocení
Knih, které se odehrávají v městě, kde žiji, je velmi málo. A pro děti je jich ještě méně. Přesto však se na trhu objevila jedna vzácná vlaštovka. Kroměříž je město mého srdce. Mám ráda různá zákoutí, zámek a přilehlé zahrady - Podzámku a Květnou. A právě o té druhé zahradě je Tajemství Libosadu.

úterý 28. ledna 2020

Královna chaosu: ADHD podle Zoë

AUTOR: Zoë Kessler
ORIGINÁL: ADHD according to Zoë (New Harbinger Publications, 2013, Oakland)
PŘEKLAD: Petra Diestlerová
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2019
POČET STRAN: 223
ZDROJ: vlastní






Anotace
O ADHD se mluví jako o výlučně mužské záležitosti. Hyperaktivní? Přece muži! Nezvládají svůj život? Přece muži! Zoë to ale vidí jinak. ADHD k ní patří, zjistili ho, až když už byla dospělá, a ona se s ním musí nějak vypořádat. Nic nezastírající výpověď o tom, jaké to je být hyperaktivní a mít potíže se soustředěním v sobě pojí humor i slzy. Ano, je to těžké, když vyhrajete nevypsanou soutěž o nejhorší sekretářku roku. A když nezvládnete schůzky s kamarády, které jste si domluvila, je to také hloupé. ADHD nám hází klacky pod nohy, ale Zoë našla strategie, jak se s ním vypořádat a nebýt jen ta hyperaktivní a nesoustředěná. Její příběh je určen všem ženám, které se potýkají s podobnými problémy. Knihu ocení dívky a ženy s ADHD, jejich rodiny a přátelé, psychologové a terapeuti.

Hodnocení
Když se řekne ADHD, všeobecně si většina z nás v této pozici představí malého chlapce. Bohužel, je to mýtus. ADHD postihuje nejen chlapce, ale i dívky. Diagnostikováni mohou být lidé kdykoliv. I ve středním věku.


čtvrtek 23. ledna 2020

Černá orchidej

AUTOR: Neil Gaiman
ORIGINÁL: Black Orchid  (DC Comics, 1988)
PŘEKLAD: Petr Kotrle, Miroslav Macek
ILUSTRACE: Dave Mckean
NAKLADATELSTVÍ: Crew
ROK: 2014
POČET STRAN: 212
ZDROJ: knihovna





Anotace
Mistrovské dílo, které vzešlo ze spolupráce jednoho z nejlepších komiksových scenáristů a jednoho z nejvýraznějších kreslířů. Před tím, než stvořil Sandmana, napsal Neil Gaiman příběh Černé orchideje. Druhořadé superhrdinky, která se postaví zlu a... umře. Poté, co je Susan Lindenová alias Černá orchidej brutálně zavražděna, zrodí se znova, jako hybrid rostliny a člověka. Už není tou, kterou bývala. Ale kým vlastně je? Na cestě za tajemstvím vlastní lidskosti (a pomstou) musí rozmotat pavučiny lží a tajemství. Začíná na chladných ulicích velkoměst a končí v srdci amazonského deštného pralesa. Černá orchidej je mistrovské dílo, které vzešlo ze spolupráce jednoho z nejlepších komiksových scenáristů a jednoho z nejvýraznějších kreslířů, geniálního Davea McKeana (Arkham: Pochmurný dům v pochmurném světě).

Hodnocení
Když dočtu knihu, nechám si několik dní na to, abych ji vstřebala a pak sepíšu svůj názor. V Černé orchideji jsem udělala výjimku – článek píšu jen pár hodin po dočtení, a to z jednoho důvodu. Za dva dny bych nevěděla, co napsat.

středa 15. ledna 2020

Knižní rekapitulace za rok 2019

A je to opět tady. Zhodnocení loňského čtenářského roku. Sice jsem zaměstnání letos neměnila, ale za to jsem odešla z projektu Čteme české autory, které mě hodně naučilo, co se psaní recenzí týče. Ale na české spisovatele jsem nezanevřela, ba naopak, čtu je stále a pořád a neustále mě to baví. (najdou se i výjimky, ale těch je opravdu málo).

A jak je to tedy s těmi čísly? Oproti loňskému roku jsem přečetla o sedm knih méně, tedy rovných 70 titulů. Českých děl bylo pouhých 34, vloni to bylo přesně padesát knih. Ale nečteme přece závodně, ne? Čteme, aby nás to bavilo.

Knižní předsevzetí? Na to už je v půli ledna trochu pozdě, přesto však bych chtěla být aktivnější tady na blogu, v posledních měsících moc nepřidávám příspěvky, a také chci být viděna na Instagramu, kde je aktivita instagramerů větší než třeba na Facebooku.

Chci také poděkovat všem blogerům, kteří mi pravidelně komentují příspěvky. Moc si vážím každého komentáře a je to pro mě znamení, že mé články čtete.

Stejně jako každý rok uvádím knihy, které mě zaujaly jak v zahraniční, tak i v domácí tvorbě, co mě zklamalo a jaké byly dětské knihy. Opět připomínám, že hodnocení je ryze subjektivní záležitost, můj názor se nemusí shodovat s tím vaším. Pořadí knih je čistě náhodné. A jdeme na to. 

sobota 11. ledna 2020

Návrat z minulosti

AUTOR:  Martina Kolísková
ILUSTRÁTOR: Barbora Naomi Vavrlová
NAKLADATELSTVÍ: Barbora Cifrová
ROK: 2018
POČET STRAN: 169
ZDROJ: vlastní








Anotace
Barvitá fantazie začíná odjezdem rodičů třináctiletého Michala do Indie. Michal proto musí strávit několik měsíců u babičky na venkově. Náhodně objeví záhadnou planinu v lese, na které ho svírají nevysvětlitelné pocity strachu. Vypátrá, že na tomto tajuplném místě před 100 lety , v době 1. světové války, záhadně zmizela talentovaná desetiletá dívka s rozštěpem. Michal se svojí kamarádkou Pájou planinu prozkoumávají a náhodně zjistí, že se tamními abnormálními jevy bezúspěšně zabývali i vědci. Podaří se Michalovi a Páje rozluštit záhadu tohoto místa a otevřít dveře času?

Hodnocení
Kniha se objevila na Hithitu - pokud se nasbírá dost peněz, titul vyjde. Anotace se mi hodně líbila, a tak jsem ji ráda podpořila. Když kniha nakonec vyšla, měla jsem velkou radost. K jejím přečtení jsem se, bohužel, dostala až s ročním zpožděním. Pokaždé se objevily jiné knihy. Ale už jsem nechtěla čekat další rok a příběh jsem si přečetla.





středa 8. ledna 2020

Kdoule

AUTOR: Ivana Chřibková                                 
NAKLADATELSTVÍ: Bookmedia
ROK: 2019
POČET STRAN: 191
ZDROJ: vlastní








Anotace
Automobilová nehoda, při níž hlavní hrdinka Anna narazí do betonového odpadkového koše v majetku hlavního města Prahy, způsobí dvě věci. Uvědomí si, že žije tak pohodlně, až přestala vnímat detaily kolem sebe. A zjistí, že naprosto o nic v životě neusiluje. Před sebou vidí jenom dvě možnosti, buď to změní, nebo ne. A ona se znovu rozhodne skočit. Závěrečná část zábavné trilogie o jedné obyčejné holce, která nechtěla žít obyčejný život.


Hodnocení
Celé hodnocení ke knize si můžete přečíst na blogu Knihcentrum Revue.

O autorce
Ivana Chřibková po střední škole začala pracovat pro kulturní rubriku opavského týdeníku Kamelot. Později pro deník Svoboda v Ostravě. Po práci na několika charitativních projektech se rozhodla přestěhovat do Prahy. Dostala místo redaktorky týdeníku Ano televize Nova. Na Nově potom zůstala ještě dalších deset let - redaktor webových stránek televize, editorka, která online zpracovávala první reality show České a později ČeskoSlovenské SuperStar a také ostatních pěveckých show, šéfredaktorkou redakce webu nova.cz, producentka a scénáristka pořadu Volejte Novu. Po všech těchto zkušenostech se rozhodla kariéru na Nově přerušit a změnit svůj dosavadní život. Přestěhovala se do španělské Andalusie, kde napsala svou první knihu. Druhá kniha vznikla ve městě Leeds v Anglii, kam se přestěhovala za dalším životním dobrodružstvím.


Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.

 

sobota 4. ledna 2020

Laila

AUTOR: Josef Rubáš
NAKLADATELSTVÍ: Kniha Zlín
ROK: 2019
POČET STRAN: 504
ZDROJ: knihovna








Anotace
Román jako život. Thriller o lásce a o smrti. Adam je elitní právník londýnské firmy Newton International. Má vše, co život dokáže nabídnout. Díky účinku stříbrných tobolek však zjistí, že v jeho perfektní paměti je mezera. A v jeho životě ještě větší. S Lailou se má všechno změnit. Laila je oslňující. Je jako vysněná ve Photoshopu, ale zároveň je něco víc než jen okouzlující obrázek. Adam se na ni chce dívat znovu a znovu. Nejprve aby poznal její krásu. A potom aby odhalil její tajemství, dohlédl až na dno těch hluboce modrých očí. Kdo je ta žena? Může někoho takového milovat? Může někomu takovému vůbec věřit? Na životně důležité otázky nejlépe odpoví smrt. Adam se musí rozhodnout. Tady a teď. Dvojitý boj o přežití začíná.

Hodnocení
Obálka této knihy mě zaujala na první pohled. Navíc anotace zněla zajímavě a k tomu byl titul napsán českým autorem. Naprosto ideální kombinace.