pondělí 11. listopadu 2013

Dlouhé zimní večery 2 - Vánoční stromek z knížek

Projekt od Táni.

A máme tady páté pokračování Dlouhých zimních večerů. Zatím jsou ještě podzimní, ale dlouhé jsou už teď. 

Zapomeňme teď na chvíli na tmu, plískanice, ale v duchu se přenesme k vánočnímu stromečku, který rozsvítí miliony světýlek a rozzáří dětská očka. A to je snad nad všechny dárky...

Rozzářená dětská očička jsou všude stejná napříč zeměkoulí.

Rozsvícený vánoční stromeček najdeme i v různých knihách a nemusí to být jenom ty dětské. Vánoční stromeček hrál velmi důležitou roli i v jedné severské detektivce. Její název vám neřeknu, protože bych vám hodně napověděla a já spoilery moc ráda nemám.




V dětské literatuře si vzpomínám na vánoční příběh o Ťapíkovi, který trávil Vánoce daleko od domova u tety Viky v Americe. A místo Ježíška tam chodí Santa.




A pak je tu ještě jedna knížečka o Štuclince a Zachumlánkovi z pera Františka Nepila. Četli jste tenhle zimní
pohádkový příběh? Ne? Trochu vám připomenu, jak slavili Vánoce: Kmotřínek trávil zimu v nemocnici a malá Štuclinka se musela o sebe postarat sama. A protože zrovna byli Vánoce a oni nemohli najít žádné baňky, pověsili na stromeček mrkev, křížaly a sušené švestky a taky cibuli a brambory. A na špičku pověsili slaměnou štětičku. Nakonec ho posypali solí a stromek vypadal jako by byl plný jinovatky.



Ale ta pravá vánoční atmosféra u stromečku dýchá z Ladových obrázků, které na mě hodně působí. Posuďte sami, no není to nádhera?

Žádné komentáře:

Okomentovat