pátek 1. listopadu 2013

Cukrová smrt

AUTOR: Unni Lindellová
ORIGINÁL: Sukkerdoden (2010, Aschehoug)
PŘEKLAD: Eva Dohnálková
NAKLADATELSTVÍ: Plus
ROK: 2013
POČET STRAN: 416
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace:
Rozsypaný cukr nečekaně rozvíří potlačené vzpomínky a Kari Helena Bielerová si náhle vybaví okolnosti, za jakých před šestnácti lety zemřel její malý bratříček. Od osmi let jí tvrdili, že to byla její vina, ale ona teď zná pravdu. A ta může být nebezpečná. Ještě ten večer na odlehlém parkovišti srazí auto šéfa kriminální policie Martina Eggeho, s nímž se Kari Helena chtěla sejít. Je to pouhá náhoda? Egge na následky zranění zemře a policie spustí vyšetřování, do něhož se podivně zaplete i minulost svérázné policistky Marian Dahleové.

Něco málo o ději
Obézní Kari Helena si v cukrárně kupuje svoje oblíbené zákusky a rozsypaný cukr jí vyvolá vzpomínky na to, co se stalo jejímu malému bratříčkovi před šestnácti lety. Miminko bylo nalezeno udušené a vinu připsali teprve osmileté Kari Heleně. Kari Helena se se svým podezřením chce svěřit rodinnému příteli Martinovi Eggemu, který je mimochodem šéf kriminální policie.

Jenže několik dní po Vánocích je Martin Egge zavražděn. Jeho smrt způsobila v kriminálních kruzích velké pozdvižení a poté, co se začne hledat vrah, vychází na světlo, že Egge byl zapletený do vyšetřování, které má celonárodní charakter.

Eggeho smrt zasáhla také Marian Dahleovou, policistku, které Egge poskytl střechu nad hlavou, když to nejvíce potřebovala a ona se rozhodla, sama na vlastní pěst, vypátrat, kdo Martina zavraždil. To se ale nelíbí jejímu nadřízenému, Catovi Isaksenovi, a navíc všechny stopy, které Isaksen vypátral, vedou právě k Marian.

Kde je ale pravda? Mohla tato mladá žena zabít Eggeho? A co Marian? Vypátrá, kdo je vrah nebo jen úspěšně kryje své stopy?

Hodnocení
Mé první setkání s Catem Isaksenem proběhlo tak nějak normálně. Spíš bych řekla, že jsem se více seznámila s jeho kolegyní Marian Dahleovou než s ním. Měla jsem pocit, že vyšetřovatel Cato byl tak nějak v pozadí celého příběhu a jenom sem tam se objevil na scéně, aby se neřeklo.

Celý příběh na mě působil lehce depresivním dojmem a poprvé za celou dobu čtení severských detektivek jsem měla pocit toho severského pochmurna a depresí. Proč? Všechny postavy v příběhu měly své vlastní problémy - Marian měly problémy, protože jí zemřel její ochránce Martin Egge a tím pádem se jí zkomplikoval vztah ke Catovi. Marian je nevyrovnaná, zklamaná a smutná z toho, že přišla o nejlepšího přítele. A tak se rozhodne na vlastní pěst vypátrat, kdo Eggeho zabil.

Cato Isaksen mi moc k srdci nepřirostl. Připadal mi trochu jakoby bez života, bez jiskry a jak už jsem jednou říkala, v příběhu moc nevystupoval. Mezi Catem a Marian je velmi zvláštní vztah plný nedůvěry a nenávisti. Netuším, proč to tak je, předchozí díly s touto dvojicí jsem neměla možnost si přečíst a nakladatelství Plus vydává romány Lindellové uprostřed série.

Unni Lindell je skvělá manipulátorka, protože do poslední chvíle opravdu netušíte, jak příběh skončí a když už si myslíte, že je případ vyřešen, děj zase pokračuje a najednou končí úplně jinak, než jste si představovali.

Kapitoly v knize jsou velmi krátké, takže příběh budete mít přečtený rychle. Od půlky knihy jsem se od ní nemohla odtrhnout, protože děj začal nabírat na obrátkách.

Knihu doporučuji všem milovníkům severských detektivek, potažmo spíše těm, kdo mají rádi spíše romány s psychologií postav.

O autorce
Unni Lindell je norská spisovatelka, která kromě detektivek píše i pro děti. První román jí vyšel v roce 1986. Úspěch jí však získaly především kriminální romány s detektivem Catem Isaksenem. V češtině byly vydány tři knihy s tímto vyšetřovatelem - Medová past, Temný muž a Cukrová smrt.

Obálky
Česká obálka se drží české série, takže po žluté a modré následuje růžová a můžu říct, že je z uvedených dole asi nejefektivnější.
  
                        norské obálky


    
italská                              španělská                         švédská

Děkuji portálu Severské detektivky a nakladatelství Plus za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat