úterý 26. listopadu 2013

Analfabeta Negramotná

AUTOR: Ján Uličiansky
ILUSTRÁTOR: Vladimír Král
PŘEKLAD: Jana Čeňková
NAKLADATELSTVÍ: Práh
ROK: 2013
POČET STRAN: 96
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:


Anotace
Knižní hrdinové mají obvykle jména, která vystihují jejich charakter. Kdo se skrývá za přezdívkou Analfabeta Negramotná? Začtěte se do takřka vánočního příběhu plného neuvěřitelných dobrodružství. Nechte se spolu s Analfabetou zavřít do knihovny…a budou se dít věci! V tichém šeru knihovny vystupují z knih světoznámé knižní postavy, jedna za druhou…Paleček, Pinocchio, Pipi Dlouhá punčocha, Harry Potter…TY BRĎO! TO BUDE HALUZ!

Něco málo o ději
Do knihovny v Knihovanech nad Vltavou zabloudí malá čtenářka, pardon, nečtenářka, která se jmenuje Běta Panenková. V životě si nepřečetla žádnou dětskou knížku, ani leporelo a ona rovnýma nohama skočí do příběhu o Palečkovi. TY BRĎO! JÁ UMŘU! 

A pozor, neseznámí se jenom s Palečkem, ale také s Pinocchiem, Pipi Dlouhou punčochou, Annou Shirleyovou, s Harry Potterem. Ale výčet pohádkových postav nekončí a pokračuje dál.

Běta, která neviděla knihy ani z rychlíku, je najednou přinucená si přečíst pár příběhů o tom, které její noví kamarádi z knížek prožívají.

Ale to ještě nevysvětluje, proč se Běta objevila před Vánoci v knihovně? A jak přišla ke své přezdívce Analfabeta Negramotná? A na povrch také vyplouvají další a další otázky. Pokud byste na ně chtěli znát odpovědi, musíte si tuhle téměř vánoční knížku přečíst.

Hodnocení
Od pana Uličianského jsem četla dojemnou knížku o Malé princezně. Příběh mě zaujal, a tak jsem ráda sáhla po jeho další knížce. Tentokrát se kniha zaměřila na četbu u dětí a jak je nenásilnou formou přivést ke čtení příběhů. Přiznávám, že některé příběhy jsem sama nečetla, sice jsem je skoro všechny znala z dětství, ale třeba takoví Tři pátrači, o těch jsem slyšela poprvé.

Běta Panenková je jedenáctiletá slečna, rozčepýřená, celá v černém. Nic ji nezajímá - ani panenky, hračky, natož knížky. Její jediné přání je naučit se jezdit na motorce, protože její táta, který ji dvakrát do roka (na narozeniny a na Vánoce) posílá dárek, byl vášnivý motorkář. Běta se mu chce vyrovnat, ale její maminka a babička jsou z ní nešťastné.

A tak se těsně před Vánoci ocitne zamčená v knihovně, pro ni na úplně neznámém místě a najednou z různých koutů dětského oddělení k ní promlouvají hrdinové z příběhů a přesvědčí ji, aby si zrovna jejich příběh Běta přečetla. Bětě to moc nejde, ale nakonec ji svět fantazie dostane.

A protože je to příběh pro děti, musí skončit šťastně a také skončí velice krásně a vyvolal mi na tváři úsměv.

Příběh je určen pro čtenáře od devíti let, tedy pro čtenáře, kteří už mají se čtením nějakou zkušenost. Přesto bych možná knihu doporučila starším dětem, protože drobná písmenka můžou ty mladší od čtení odradit. 

Kniha je doplněná ilustracemi Vladimíra Krále, který Bětce Panenkové vtiskl nezapomenutelnou podobu. Přesně vystihl, jak by měla vypadat. I další ilustrace v knize jsou originální. Kromě obrázků jsou tady zvýrazněné i některé věty, či výrazy a přiznávám, že jsem se při prohlížení opravdu bavila. 

O autorovi
Ján Uličiansky sa narodil v roce1955 v Bratislavě. Vystudoval dramaturgii a režii loutkového divadla na DAMU v Praze. Sedm let se profesionálně věnoval režii v Loutkovém divadle v Košicích. Působil jako šéfdramaturg Hlavní redakce pro děti a mládež ve Slovenském rozhlase v Bratislavě a je vysokoškolský profesor. Také působí jako organizátor knižní tvorby pro děti. V roce 2010 se dostal na nominační listinu na Cenu H. Ch. Andersena. Napsal řadu knížek pro děti, do češtiny byla přeložena Malá princezna, Analfabeta Negramotná a Podivuhodné příběhy sedmi moří.

Knihu můžete objednat na stránkách nakladatelství Práh

Žádné komentáře:

Okomentovat