pondělí 18. listopadu 2013

Dlouhé zimní večery 2 - Jmelí, způsob jak někoho políbit

Projekt od Táni.

S menším zpožděním vám přináším další článek. Tentokrát je na téma jmelí. 


Když se řekne jmelí, automaticky se mi vybaví zamilovaná dvojice, která se pod jmelím líbá... Ale víte vlastně, odkud jmelí pochází a jak se stalo, že je symbolem lásky a také Vánoc?

Už řecký filozof  Theofrastos, který žil několik set let před naším letopočtem, jmelí zkoumal. Keltští druidové ho považovali za posvátné, protože jmelí si udržovalo svoji zelenou barvu po celý rok a věřili, že vyléčí každou chorobu a vpodstatě měli pravdu.

Jmelí můžete pít jako čaj, který pomáhá při
- epilepsii
- křečích
- mrtvici
- reguluje krevní tlak
- ztišuje bolesti dělohy, bolesti při menstruaci a pomáhá i při krvácení u šestinedělek 
- dobře ovlivňuje funkci štítné žlázy, povzbuzuje látkovou výměnu.

A to je jen malý výčet toho, jak je bílé jmelí zdraví prospěšné. Některé studie však říkají, že jmelí žádné takové účinky nemá, což je možná trochu škoda.

A jak je to vlastně s tou tradicí líbáním se pod jmelí? Již zmiňovaní Keltové věřili v posvátnost této rostlinky a věděli, že zajišťuje nejen štěstí, plodnost, odvahu, ale také že poutá milence k sobě. Proto má muž políbit ženu, která prochází pod jmelím. Pak oba mají utrhnout bobulku z jmelí, ale na větvičce musí zůstat aspoň jedna bobulka pro štěstí.

Když jsem začala psát tenhle článek, vybavil se mi také film Zatímco jsi spal se Sandrou Bullock a Billem Pullmanem v hlavní roli. Je to jeden z mých velmi oblíbených vánočních filmů, na který se budu dívat pořád a pořád. A ta scéna s líbáním pod jmelím mě vždycky dostane.

Pokud jste film neviděli a milujete romantické filmy, určitě se na něho podívejte.


A to by mohlo být vše.

PS: Líbat se ale můžete kdykoliv a kdekoliv, nemusíte čekat na to, až budete mít nad hlavou pověšené jmelí.

Zdroje:
http://www.zdravinadlani.cz/
http://www.prirodovedci.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat