pondělí 6. ledna 2014

Poslední dopis od tvé lásky

AUTOR: Jojo Moyesová
ORIGINÁL: The Last Letter From Your Lover (Hodder & Stoughton, 2010, Londýn)
PŘEKLAD: Lucie Mikolajková
NAKLADATELSTVÍ: Ikar
ROK: 2013
POČET STRAN: 472
ZDROJ: vlastní
HODNOCENÍ:




Anotace
Mimořádně silný příběh vášně, nevěry a ztráty z pera respektované britské autorky Jojo Moyesové, který získal v roce 2011 prestižní ocenění The Romantic Novel of the Year Award.

Novinářka Elllie při pátrání v archivu narazí na půlstoletí starý dopis, v němž neznámý muž žádá svoji milenku, aby opustila manžela. Elllie příběh, skrývající se za dopisem, okamžitě zaujme – i ona sama má poměr se ženatým mužem.

Něco málo o ději
Píše se rok 1960. Jennifer je vdaná za bohatého muže, je krásná a dalo by se říci, že má vše, po čem kdy v životě toužila. Jenže to tak není. V jejím životě se objeví mladý novinář Anthony, který má napsat rozhovor s jejím mužem. Jennifer a Anthony k sobě zahoří velkou láskou, píšou si milostné dopisy, které zanechávají v poštovní schránce č. 13. Anthony ji několikrát prosí, aby opustila svého manžela a utekla s ním. Když Anthony dostane pracovní nabídku v Americe, rozhodne se, že práci vezme a žádá Jenny v dopise, aby s ním odjela.

Jenny váhá, ale nakonec si balí kufry a chce se co nejrychleji dostat na nádraží. Jenže má autonehodu, která jí způsobí zrátu paměti a Jenny zapomene úplně na všechno. Zapomene, kdo je její manžel, přátelé, co bylo v životě dřív. Zapomene i na Anthonyho, ale jestli je osud mocný a ti dva si jsou souzeni, někde, někdy se možná znovu setkají.

Píše se rok 2003. Ellie je novinářka, která svůj život i práci obětovala ženatému muži, kterého velice miluje. V novinách Nation, kde pracuje, právě probíhá velké stěhování do nových prostor a ona v archivu objeví milostný dopis, který má neznámého pisatele. Dopis ji zaujme, protože i ona zažívá podobné pocity a dopis je jí velice blízký. Rozhodne se, že na vlastní pěst vypátrá, kdo dopis psal a kdo je jeho adresátem. A také tak trochu doufá v to, že v hádance najde nápovědu, jak má rozluštit svoje vlastní trápení.

Hodnocení
Věděla jsem, že Jojo Moyes píše romantické knihy, ale že je to až taková nálož na city, o tom jsem neměla ani tušení a já se emočním knihám zdaleka vyhýbám, protože vím, co se mnou dělají - nenápadně si utírám oči a dělám, že mě to vůbec ale vůbec nerozhodilo.

Příběh se odehrává ve dvou rovinách - v roce 1960 a v roce 2003. V roce 1960 v Londýně žije zpovykaná panička Jennifer, jak ji neprávem označil Anthony, když se s ní poprvé setkal. Není vůbec zpovykaná, sice má všechno, o co si řekne, ale v životě ji chybí něco víc - a to je láska a Anthony ji Jenny může poskytnout. A v tu chvíli se rozplétá milostný příběh plný vášně a dopisů, ale také tragédie, která zasáhne Jenny - po autonehodě ztratí paměť a okolí se tváří, že její život je naprosto v pořádku. Dějová linka se tu rozchází a nikdy nevíte, jestli se ocitnete v ději před nehodou nebo po ní. Možná to někomu bude dělat potíže se zorientovat, ale právě tohle se mi moc líbilo a užívala jsem si hádání, jestli jsem tam nebo tam.

Anthony je novinář, který cestuje po světě, především do Afriky a vyhledává nebezpečí. Ale v momentě, kdy potkal Jenny se vše změnilo. A jenom nešťastná náhoda jim zabránila, aby spolu zůstali.

Druhý příběh se odehrává v současnosti. Mladá novinářka Ellie právě prochází citovým trápením - miluje ženatého muže, ale není to takové, jak si představovala. A když najde v archivu milostný dopis, ztotožní se s ním a hledá v něm odpověď na svoje otázky. Dopis jí nedá spát, a  tak se rozhodne vypátrat, kdo dopis psal a komu byl určen.

Oba dva příběhy se mi opravdu líbily, ale více mě zaujal příběh Jenny, který se odehrával v šedesátých letech. Myslí mi běžel černobílý film a živě jsem si představovala elegantní Jennifer s krásnou tváří, ale smutným srdcem a asi hodně jsem se do ní vcítila.

A také ta romantika psát dopisy - vlastnoručně napsat, zalepit, poslat a nedočkavě čekat na odpověď. Kdo v dnešní době ještě píše dopisy? A navíc milostné? Většinou si posíláme textové zprávy nebo si chatujeme přes Facebook nebo Twitter. Ano, je to rychlé a pohodlné, jsme online, ale takový dopis, který voní láskou a osobou, kterou milujeme, je nade vše...

Pokud máte rádi romantiku, určitě si Poslední dopis od tvé lásky přečtěte. Chytí vás za srdce.

O autorce
Jojo Moyes zaujala české čtenáře svým prvním románem Než jsem tě poznala, který v češtině vyšel v roce 2013. Je jednou z mála autorů i autorek, kteří získali dvakrát cenu pro nejlepší romantickou knihu roku. Poprvé cenu vyhrála v roce 2004 za Foreign Fruit a poté v roce 2011 za Poslední dopis od tvé lásky.

Obálky
Všechny obálky jsou nádherné a moc povedené a bylo těžké vybrat nejkrásnější. Na Goodreads najdete všechny jednotlivé edice.

   
anglická                       německá                německá                   ruská                        

Knižní trailer
Při sledování traileru mě hodně zaujala krásná hudba a jednotlivá slova z vět, která se rozsypala...

7 komentářů:

  1. Tuhle knížku si chci moc přečíst. Vypadá skvěle. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ty obálky jsou krásný, a to na tyhle romantický věci moc nejsem :) Námět mi trochu evokuje Sparkse, i když jsem od něj nic nečetla. Ale fakt to vypadá pěkně a jednou za čas si člověk potřebuje odpočinout u něčeho milého, romantického, nenáročného :)

    OdpovědětVymazat
  3. Máš pravdu, obálky jsou moc krásný a bylo těžký vybrat. A taky souhlasím, že je potřeba jednou za čas si přečíst nějakou romantickou knížku, která pohladí.

    OdpovědětVymazat
  4. Nebojte se tohoto čtení, ačkoliv na vás recenze bude působit, že se jedná o sladký román, je to velice působivá kniha. Nejsem příznivcem ryze ženských románů. ale moc se mi líbila.

    OdpovědětVymazat
  5. Nemáte nekdo pdf? a nebo knihu Dívka již jsi tu zanechal?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Dominiko, pokud nechceš knihu kupovat, existují městské knihovny, kde se dá kniha vypůjčit.

      Takovéto komentáře budu příště rovnou mazat a hlásit jako spam, protože ti asi pojmy jako je nelegální stahování, pirátství a okrádání nic neříká. Dík za pochopení.

      Vymazat