pátek 12. ledna 2018

Lukáš a profesor Neptun

AUTOR:  Petra Štarková
ILUSTRÁTOR: Milan Starý
NAKLADATELSTVÍ: Albatros, Pasparta
ROK: 2017
POČET STRAN: 72
ZDROJ: vlastní







Anotace
Knížka Lukáš a profesor Neptun je o hvězdách, cizích planetách, autismu, a hlavně o Lukášovi. Je mu devět let, dva měsíce a čtyři dny, má rád astronomii a chodí do třetí třídy. Aby se mohl učit s ostatními dětmi, pomáhá mu ve škole asistentka Anetka. Jenže jednoho dne Anetka do školy nedorazí! Co teď? Začíná nejdobrodružnější den v Lukášově životě!

Hodnocení
Knih o autismu je velmi málo. Přesto však jsou kvalitní a dobře vystihují právě tuto nemoc. Českých knih na toto téma je ještě méně.



Nakladatelství Albatros ve spolupráci s nakladatelstvím Pasparta vydalo Řvi potichu, brácho, která reálným způsobem vysvětluje život autistického dospívajícího chlapce. V loňském roce vyšel titul od spisovatelky Petry Štarkové, která má na svém kontě několik knih pro děti.

Lukášovi je devět let a trpí autismem.
"Já jsem si zatím nevšiml, že bych nějak trpěl. Totiž vlastně jednou jsem trpěl opravdu hodně, když jsem měl zkažený zub a ten mě moc bolel. Autismus nebolí, jen je člověk jiný. Takže je lepší říkat o mně, že mám autismus, než tvrdit, že autismem trpím, protože to není pravda." (str. 11)
Tak tedy jinak. Lukáš má autismus, poruchu autistického spektra (PAS).

Stejně jako jiné autistické děti i on vykazuje typické znaky tohoto onemocnění - dodržování pravidelného režimu, výkyvy nálad, emocí a vzteku při nečekaných změnách. Lukáš je chlapec, který má velký zájem o astronomii. Zná všechny planety, umí poznat hodně souhvězdí i hvězd. Vlastní několik dalekohledů a s tím největším pátrá po noční obloze. Neustále u sebe nosí háčkovaného fialového panáčka, kterého dostal od babičky. Ale Lukáš ví, že je to profesor Neptun, který na naši planetu přiletěl raketou až z dalekého Neptunu.

Velký mýtus o autismu je, že děti s PAS nemají přátele. Petra Štarková tento omyl vyvrací. I autistické dítě má potřebu kontaktu s ostatními. Na ostatních však je, aby autistu pochopili a respektovali jeho potřeby.

Vypravěčem je jak malý Lukáš, tak také profesor Neptun. Jeho vyprávění je označeno kurzívou. Kapitoly jsou krátké a doprovází je ilustrace Milana Starého, který má za sebou spoustu knižních ilustrací, například sérii Pachatelé dobrých skutků.

V této knížce se malý čtenář nenásilnou formou seznamuje s aspekty autismu. Nejsou zde velké citové scény, které byly v již jednou zmiňovaném vyprávění od Ivony Březinové. Knihu mohou číst devítileté i lehce starší děti, kterým je především titul určen. Myslím si, že příběh je vhodný i do školních lavic a povídání si s paní učitelkou o Lukášově nemoci.

Na konci je poznámka pro rodiče, pedagogy a všechny, kteří se s autismem setkali nebo se o tuto problematiku zajímají. V kostce je zde vysvětleno, co autismus je, jaké byly dříve předsudky a jaký je pohled na autistické děti nyní. Také tu najdete několik tipů, jak se může lidem s autismem pomoci. A na úplný závěr jsou na webových stránkách www.pasparta.cz připraveny pracovní listy, které si můžou zájemci stáhnout.

Za sebe můžu doporučit nejen zvídavým dětem, ale i dospělým čtenářům.

O autorce
Petra Štarková je psycholožka a autorka knížek pro děti, fejetonů, povídek a odborných či populárně naučných článků. Je externí autorka časopisů Psychologie Dnes, Sociální služby, XB-1, E15 a dalších. Po absolvování oboru psychologie na Univerzitě Palackého v Olomouci začala pracovat s handicapovanými lidmi jako psycholog jednoho z největších zařízení v zemi. Ve své práci se původně specializovala na psychologické poradenství a diagnostiku mladých lidí s handicapem, dále pracovala na lince důvěry pro děti a mládež, v internetových psychologických poradnách a na projektech EU. Když odešla na rodičovskou dovolenou, začala si přivydělávat svým největším koníčkem – psaním. Zdroj: web autorky

Děkuji autorce a nakladatelství Albatros za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat