středa 17. ledna 2018

Smrt má vůni inkoustu

AUTOR:  Vilém Křížek
NAKLADATELSTVÍ: Mystery Press
ROK: 2017
POČET STRAN: 288
ZDROJ: vlastní e-kniha








Anotace
Netradiční soukromý vyšetřovatel Eliáš Sattler má čich na zločin – a to doslova. Citlivý nos mu umožňuje zachytit i stopy, které jiným uniknou: závan osudného parfému, pot podezřelého na předmětu doličném, stopu sotva zaschlého inkoustu… Sattler se ujímá případu anonymních dopisů, ale zaplétá se do něj hlouběji, než by se mu líbilo. Skandál, smrt, zakázaná láska, série obvinění – podaří se mu spirálu zločinu zastavit?

Hodnocení
Co se může skrývat v titulu s tak poetickým názvem? Očekávejte poklidnou detektivku z prostředí začátku 20. století.



Eliáš Sattler je poněkud zvláštní vyšetřovatel. Není až tak výstřední jako ostatní literární detektivové-kolegové, ale má jeden výjimečný dar. Tím darem je abnormálně vyvinutý čich. Jeho partnerem je Adam Křížek, novinář, který si u Sattlera přivydělává jako asistent. K Sattlerovi přichází Adela Richterová. Jejího manžela Alberta někdo vydírá dopisy a vyhrožuje mu. Sattler má na její žádost pisatele vypátrat.

V příběhu nečekejte žádné dějové zvraty, které by vás posadily na židli. Bylo to čtení spíše pozvolné a neuspěchané. V první polovině knihy se takřka nic nestalo. Jen hledání vyděrače. Druhá polovina začala vraždou a sebevraždou. Policejní teorie říká, že mladého muže zabil Albert Richter a on sám pak zbraň otočil proti sobě. Jenže Eliáš odhalí, že pravda je někde úplně jinde. Kdo je vrah, jsem neuhodla. Měla jsem v konečné fázi dva kandidáty, ale vraha jsem neodhalila. Ani motiv. Ale už od pradávna patří k těm nejstarším motivům na světě.

Autor sice příběh zasadil do Prahy, ale nebál se zavést čtenáře také do vídeňských kaváren a hudebních barů. Vše bylo vykresleno tak, že jste měli pocit, jako byste tam opravdu byli.

Soukromý život Eliáše Sattlera je zatím obestřen tajemstvím. Moc informací autor do světa nepustil. Víme jen to, že ho opustila žena a on se dosud s tím nesmířil. Adam Křížek je ve skutečnosti děd Viléma Křížka. Má svého podivínského přítele docela rád, i když by to nikdy neřekl nahlas, a má o něj občas i vážnou starost. I o něm se čtenář toho moc nedozví. Autor nejspíš bude potřebné informace dávkovat postupně.

Spisovatel také do díla zakomponoval i předválečnou atmosféru doby. Drobnými náznaky se zabývá i politickou situací na Balkáně a v neposlední řadě také nepřátelstvím mezi Čechy a Němci. 

V titulu nečekejte žádné bouřlivé akce. Závěr by mohl rozbušit srdce o něco více. Jak jsem se někde dočetla, jedná se o komorní detektivku. Nelze než souhlasit. Kniha je čtivě napsána a myslím, že příběhu toho moc vytknout ani nemůžu. Možná spíše tu pomalost, ale k té době neodmyslitelně patří. Zbývají však ještě dva roky, než vypukne válečná vřava....

Pokud máte rádi pomalé a oddechové čtení, je detektivka od Viléma Křížka pro vás to pravé čtení. A mně nezbývá než konstatovat, že se už těším na další pokračování.

O autorovi
Vilém Křížek pochází z Kolína, kde žije s rodinou a dvěma dalmatiny. Pracuje jako překladatel z německého jazyka. Odjakživa ho rovněž zajímaly dějiny, především období konce Rakouska-Uherska a československé první republiky. Odsud byl už jen drobný krůček ke zkoumání vlastní rodinné historie a objevení poněkud zvláštního přítele a společníka jeho děda Adama Křížka. Autor se pustil do pátrání v archivech a podařilo se mu vynést na světlo světa alespoň střípky z pozoruhodného života jednoho z prvních soukromých vyšetřovatelů v českých zemích, Eliáše Sattlera. Zdroj: Mystery Press

Napsáno pro Mystery Press

Žádné komentáře:

Okomentovat