čtvrtek 9. ledna 2014

Strašibraši aneb Tajemství věže v Kamsehrabech

AUTOR: Miloš Kratochvíl
ILUSTRÁTOR: Markéta Vydrová
NAKLADATELSTVÍ: Mladá fronta
ROK: 2010
POČET STRAN: 174
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:



Anotace
KOMU STRAŠÍ VE VĚŽI? Všem, kdo bydlí v malém městečku Kamsehraby. Za věžními hodinami se jim totiž usadili dva malí strašibraši Baf a Bubu, kteří jsou se strašením tak na štíru, že museli hodně narychlo zmizet ze strašidlácké školy. Ač se snaží sebevíc, vždycky způsobí nějakou nehodu nebo patálii. V Kamsehrabech ale nezůstanou v šlamastyce sami.

Něco málo o ději
Na hradě Hromštejně je strašidlácká škola, kde se strašidla učí strašit. Jenže tam chodí i dva strašibraši Baf a Bubu a těm strašení moc nejde a protože nepovedené strašení pozlobilo strašmistra Uí, museli oba uprchnout.

Doletěli do malé vesničky Kamsehraby, kde mají starou věž opředenou tajemstvím. Děda Tenkrát věří, že se jednou ve věži zjeví mocný Duch Arcipán a bude kamsehrabskou věž chránit. Jenže místo ducha Arcipána tam přiletěli dvě popletená strašidla, kteří neuměli vystrašit ani obyčejnou myš. A když i tady to strašení nevyjde, rozhodnou se, že se na Hromštejn vrátí a budou z nich vzorní žáci, aby se mohli v Kamsehrabech natrvalo usadit. V Kamsehrabech se jim totiž opravdu líbilo.

A jak to nakonec všechno dopadne? 


Hodnocení
Od Miloše Kratochvíla jsem četla minipohádky z nakladatelství Triton, které byly doplněny krásnými ilustracemi Markéty Vydrové. Můžu říct, že jsem se do těchto pohádek i obrázků zamilovala a pořád vyhledávám v knihovně tento typ knížek.

Jednou se mi tam podařilo ulovit knížku Strašibraši s tím, že by se to mohlo dceři líbit. Sice ano, líbilo se jí to, ale já jsem se při čtení o kamsehrabských strašidlech a jeho obyvatelích bavila více než dobře. Příběh je bláznivý, plný legrace a popleteného strašení.

Baf a Bubu jsou dvě strašidla, kteří chodí do školy na hrad Hromštejn. Ale moc jim to učení nejde a když málem ublíží strašmistrovi Uí, je zle a oni musí co nejrychleji zmizet. Za pomoci ohniprutu doletěli až do Kamsehrab, malé ospalé vesničky, a trefili se přímo doprostřed věže, která je obestřená tajemstvím. 

O věž se stará děda Tenkrát, který věří, že ve věži žijí strašidla a když se setká s těmito strašibrachy, je nadšený a honem je posílá strašit. O něco méně nadšená je jeho vnučka Monika, milá slečna, která ma za kamaráda velkého uličníka Emila Metelíka. Přesto se strašibraši a Monika s Metelíkem spřátelí a spolu budou vyvádět neskutečné věci. 

Všichni obyvatelé mají vítr z paní Jouzové, která si na všechno a na všechny stěžuje a kdo může, raději se jí vyhne, protože by jinak mohli skončit ve stížnosti paní Jouzové. A stížnost pak putuje na policejní stanici strážmistru Drozdovi a strážníku Rejhovi, kteří jsou ze staré paní na větvi.

U příběhu se budete bavit. Vážně. Sice mi občas připadlo, že jsou některé příhody trochu přitažené za vlasy, ale proč ne? Na 172 stranách je příběh, který vám vykouzlí úsměv na rtech a neradi se budete s našimi hrdiny loučit.

I když je v tiráži psáno pro děti od pěti let, spíše bych řekla, že ji ocení starší děti. Ale rodiče ji ocení bez výjimky.

O autorovi
Miloš Kratochvíl je spisovatel, scenárista a básník laskavého humoru. Od 17 let publikoval verše, povídky a fejetony, psal písňové texty. Dosud napsal více než 60 televizních scénářů pro děti i dospělé. Publikoval v řadě českých nakladatelství díla pro dospělé i pro děti.

S ilustrátorkou Markétou Vydrovou začal spolupracovat v roce 2008 na knize Draka je lepší pozdravit aneb o etiketě a od té doby vytvořili další knihy.
Zdroj: web Miloše Kratochvíla


Knihu můžete objednat na stránkách e-shopu Kniha.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat