úterý 30. října 2018

Winter

AUTOR: Marissa Meyer
ORIGINÁL: Winter (Feiwel and Friends, 2015)
PŘEKLAD: Jana Zejmanová, Martina Šímová
NAKLADATELSTVÍ: Egmont
ROK: 2016
POČET STRAN: 765
ZDROJ: knihovna






Anotace
Dramatický závěr Měsíčních kronik.
Princezna Winter má obdiv měsíčního národa pro svou vznešenost a dobré srdce, a navzdory tomu, že jí tvář hyzdí jizvy, její krása je prý ještě úchvatnější než královny Levany, její macechy. Winter svou macechu nenávidí a ví, že Levana neschvaluje její city k příteli z dětství – pohlednému palácovému strážnému Jacinovi. Ale Winter není tak slabá, jak si Levana myslí. Společně s kyborgskou mechaničkou Cinder a jejími spojenci by se jí dokonce mohlo podařit rozdmýchat povstání a zvítězit ve válce, která zuří už příliš dlouho. Dokážou Cinder, Scarlet, Cress a Winter porazit královnu Levanu a dopsat šťastné konce ke svým příběhům?

Hodnocení (navazuje na předchozí díly)
Winter je poslední díl v sérii Měsíčních kronik. Autorka celý cyklus zakončila opravdu velkolepě. Jen ten velký počet stran mě ubíjel.

Winter je nevlastní dcerou měsíční královny Levany. Je nádherná, okouzlující a mezi lidmi také velmi oblíbená. Její tvář však hyzdí tři jizvy. Jak k nim přišla? A opravdu ji hyzdí? Winter na rozdíl od Levany a divotvůrců nepoužívá osobní kouzlo. A kvůli tomu je tak trochu „bláznivka“, jak ji něžně říká Scarlet. Winter má halucinace, které ji opravdu trápí. V takových chvílích je jí vždy poblíž věrný Jacin, kterého miluje a on ji. Oba však city skrývají nejen před tím druhým, ale také před Levanou.

V krátkosti jsem představila princeznu Winter, když je i kniha pojmenována stejně. Ale kniha není jenom o ní, ale i o všech členech posádky Zvonečníku. Konečně nastal čas ke svrhnutí falešné královny Levany z trůnu. Věře, že ač je děj komplikovaný - jednou unesou toho, potom zase tam toho, a ti druzí jsou zase jinde - určitě vám nezkomplikuje hlavu. Pravdou je, že bylo opravdu neuvěřitelné, kolik akce v knize bylo. Všichni měli dostatek odvahy, věděli, kde je jejich místo a co mají dělat. Malé triumfy nad Levaninou vládou dodávaly všem sílu.

Autorka závěr série zvládla bravurně. Dokázala, že si umí podržet vysokou laťku nejen stylem, ale i dějem. Nikde se nezamotala, nic nedrhlo. Měla vše dokonale promyšlené.

Série Měsíčních kronik je klasická young/adultka, ke které patří také láska. Všichni hlavní hrdinové jsou spárováni a každý z nich prožívá svůj romantických příběh, jenž byl proložen akcí a napínavými situacemi. 

Prostředí děje autorka umístila na Měsíc. Seznámila čtenáře s hlavním městem Artemidou se všemi jejími divotvůrci, aristokraty a především s Levanou žijící v honosném paláci. Ale Měsíc není jen Artemida, jsou to především různé sektory, kde žijí obyčejní lidé, kteří tvrdou prací zásobují Artemidu. Všechny sektory jsou s hlavním městem propojeny magnetickými tunely. Celý Měsíc je pokryt kupolemi, které zajišťují dýchatelný vzduch. Nevím, zda je tento systém podpory života originální, ale rozhodně se mi zamlouval. Sice jsem si to neuměla dost dobře představit, ale proč ne.

Utlačovanému národu stačí jen málo, aby začala revoluce. Cinder má tak volnou cestu k trůnu. Podaří se jí svrhnout Levanu? Klik statečných přežije a kolik jich zemře? To se dozvíte ve strhujícím finále.

Zápornou postavou je bezesporu královna Levana. V příběhu poodhalila roušku své minulosti. Čtenář zjistí, že nic není takové, jak se na první pohled zdá. Ale jak a co se přesně stalo, to vám autorka tady nepoví. Vše vyjde najevo až v krátké (opravdu krátké) knize Nejkrásnější. 

Snad jsem vám z knihy moc neprozradila. Příběh je totiž tak členitý, že obsáhnout všechny linky děje by zabralo hodně času a prostoru. Jiný osud měla Scarlet, Cress i Iko. O mužských hrdinech ani nemluvě.

Každý díl pojednává o různých ženských postavách z pohádek - Cinder je Popelka, Scarlet je Červená Karkulka, Cress Locika a Winter Sněhurka. Je Sněhurkou se vším všudy. Tady autorka však opět improvizovala a pozměnila tak, že se vám stejně bude líbit. Dojde i na otrávené jablko a sedm trpaslíků. V trochu jiné podobě.

Můj chvalozpěv je u konce. Ač jsem se snažila, nenašla jsem na knize nic negativního. A to se v poslední době stává opravdu často. Pokud stále váháte, tak už nemusíte. Měsíční kroniky jsou opravdu kvalitním čtením. Autorka píše čtivým stylem a na 765 stranách se prostě nudit nebudete.

Obálky
Zahraniční obálky jsou laděny do modra, fialova, černa. Myslím, že se všechny povedly. Rozhodně zajímavá varianta je čínská obálka.
    

    


O autorce
Marissa Meyer je autorka dívčích sci-fi románů. Na svém kontě má novelu „The Phantom of Linkshire Manor,“ která vyšla ve sborníku gotických romancí Bound in Skin (Cats Curious Press, 2007), a je členkou asociace Amerických romantických spisovatelů. Pod jménem Alicia Blade napsala přes čtyřicet fanfikcí, což jí získalo vlastní fanouškovskou základnu. 

2 komentáře:

  1. moje oblibena serie... asi si to budu muset precist znovu :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I pro mě je to jedna z mých oblíbených sérií. Ale asi ji číst znovu nebudu, klidně bych si ji ale poslechla jako audioknihy, pokud vzniknou.

      Vymazat