neděle 14. října 2018

Makej, makaku!

AUTOR:  Daniela Krolupperová
ILUSTRÁTOR: Petra Cífková
NAKLADATELSTVÍ: Mladá fronta
ROK: 2012
POČET STRAN: 96
ZDROJ: knihovna








Anotace
Dvojčata Lenka s Pavlem si užívají svého nového kamaráda, dalmatina Prince. Jednoho dne maminka přijde z práce s šokující zprávou: z jejich ZOO utekl makak Oli a pobíhá někde v ulicích města. Strhne se poprask, všude jsou novináři a všichni hledají Oliho, kterému se úspěšně daří unikat. Do pátrání se pouští i Lenka s Pavlem a sestřenicí Sylvou. Kromě toho ale mají i jinou starost: spolužačku Kamilu omrzelo její morče a hodlá ho vypustit do volné přírody. Tomu se musí zabránit!

Hodnocení
V edici Zítra v ZOO vyšly jen dvě knihy. Tu první jsem vám představila nedávno, druhou bych vám ráda představila dnes. S dvojčaty Lenkou a Pavlem a jejich bláznivou sestřenicí Sylvou jste se mohli setkat již v knize Tygří trápení.


V předchozím vyprávění se o sklo pořezala malá tygřata. V této knize děti zjistí, že ze ZOO utekl chytrý makak Oli slyšící na jméno Karel. Vězte, že ani tady nebude o dobrodružství nouze. Makak se totiž objevuje a pak hned mizí neznámo kam. Do Zoo volají očití svědkové a zahrada je obklopená novináři prahnoucími po senzaci. Navíc se nečekaně začala ztrácet zelenina a ovoce z místních obchodů. Je za tím opice nebo člověk?

V knize najdete také jeden mikropříběh. Holčička Kamila si pořídila morče. Zpočátku se o něj starala, ale v momentě, kdy ji přestal bavit, se rozhodla, že se ho zbaví. Krůček od tohoto činu nebyl daleko. Jak to všechno dopadne? Z příběhu si lze vzít velké ponaučení. Zvlášť děti by si ho měly vzít k srdci - zvíře není  hračka, která se může povalovat někde v koutě. Je to živý tvor, o kterého se musí starat.

Z minulé knihy víme, že Sylva je velká experimentátorka s chemickými pokusy. I tady její pokusy přijdou na řadu a to v pořádné parádě.

Stejně jako v Tygřím trápení i v tomto jsou koláže, tentokrát makaka bezocasého. Malý čtenář se dozví řadu informací o makacích, například kde žije, jak vypadá nebo kolika let se tyto opice dožívají. Ilustrace se střídají s fotografiemi.

Příběh je jednoduchý, přesto zajímavě napsaný. Text neobsahuje složitá slova, ani obtížná souvětí, je tedy snadno čitelný. Kniha je určená pro desetileté i mladší čtenáře.

O autorce
Daniela Krolupperová je překladatelka, novinářka a spisovatelka. Píše především pro děti a její knihy mají i poučení: Draka je lepší pozdravit aneb O etiketěSedmilhář Josífek nebo Já se nechtěl stěhovat!

Žádné komentáře:

Okomentovat