středa 18. srpna 2021

Dívka beze jména

AUTOR
:  Lisa Regan
ORIGINÁL: The Girl Without No Name (Bookouture, 2018)
PŘEKLAD: Kateřina Elisová
NAKLADATELSTVÍ: Cosmpolis
ROK: 2021
POČET STRAN: 381
ZDROJ: vlastní

Anotace
Vedle lehátka se válel malý vycpaný slon a zmačkaná zelená deka, dost velká jen na to, aby do ní zabalili novorozeně.
„Tady bylo mimino? Ona měla dítě? Je…?“
„Dítě tu není.“

Když detektiv Josie Quinnová dorazí na místo činu na okraji města Denton, je zděšená brutalitou útoku. Jeho oběť bojuje o život a novorozené dítě zmizelo. Na jiném místě se snaží ukrýt krásná mladá žena. Vypadá to, že by mohla být Josiiným vodítkem k případu uneseného dítěte, ale záhadná žena neví, kdo je, kde se vzala ani čeho se tak bojí. Jisté je, že je vyděšená k smrti… Nebo je možné, že svou amnézii jen předstírá? Je dívka beze jména svědkyně, podezřelá, nebo možná budoucí oběť? Později Josie nachází indicie, které ji utvrzují v přesvědčení, že pohřešované novorozeně a neznámá žena mají něco společného, že ten, kdo je spojuje, je velice nebezpečný a že se jí případ začíná dotýkat velmi osobně. Měla by Josie riskovat život dítěte, aby zachránila mnoho dalších? Nebo dokáže najít jiný způsob, jak zastavit nelítostného vraha?

Hodnocení
Lisa Regan mě zaujala již svou první knihou Mizející dívky. Jaký byl druhý díl série se sympatickou Josie Quinnovou? Rozhodně byl více než zajímavý.
Od případu s mizejícími dívkami uplynul více než rok a Josie se musela vyrovnat se ztrátami, které ji potkaly. Ale získala také místo náčelnice policie a oddělení šéfuje spravedlivou rukou.

Nový případ, který se v Dentonu objeví, ukáže, jak moc se jí bude osobně dotýkat. Bývalé prostitutce a tanečnici se narodilo dítě, které někdo unesl. Na jiném místě se objeví mladá žena, která si nic nepamatuje, ale mohla by být vodítkem ke zmizelému novorozenci. Josie a její tým rozjíždí rozsáhlé pátrání. Jde tu o život čerstvě narozeného miminka. A nejen o něj.

Lisa Regan vytvořila Josie Quinnovou ne jako superwoman, ale jako obyčejnou ženu s bolístky a trápeními, ale přesto silnou a odhodlanou udělat maximum pro to, aby vše dopadlo dobře. A  i když šéfuje dentonskému policejnímu oddělení, nezapomněla, jaké to je být řadovým detektivem.

V příběhu se objevují staří známí - Noah či Trinity Payneová. Okrajově se tu objeví Luke, babička Lisette i Misty. Novou tváří je Gretchen, detektiv, která zaujala uvolněné pracovní místo po Josie.

Z příběhu už více prozradit nechci, nerada bych napsala něco, co by bylo považováno za spoiler. Ale vězte tomu, že i to málo, co jsem prozradila, je zlomek všeho, co se v knize doopravdy stane. I knižní anotace je v tomto ohledu zdrženlivá, což jenom chválím.

První díl jsem poslouchala jako audioknihu, tento jsem měla jako knihu klasickou. Příběh rychle plynul, byl plný zvratů a čtenář si vydechl až téměř na konci titulu.

Mezi jednotlivé kapitoly byly občas vloženy krátké novinové články o tragických úmrtí mladých lidí. Jakou to má spojitost s uneseným miminkem? Jednotlivé dílečky skládanky se brzy dají dohromady v jeden celek.

Autorka také nastínila soukromý život Josie. Pro ty, co četli Mizející dívky, tu nebude nic nového. Ostatní postavy jsou na tom o poznání hůře - autorka jejich soukromí střeží jako poklad, takže o Noahovi, Gretchen i Trinity se toho moc nedozvíme. Avšak autorka snad v dalších dílech určitě poodhalí i jejich minulost.

Motiv toho všeho mi přišel trochu přitažený za vlasy a autorce jsem ho moc nevěřila. Kromě této drobné výtky byla kniha opravdu skvělá, autorka uměla navodit tu správnou atmosféru i pocity Josie Quinnové. Jsem vážně zvědavá, jak se budou životy dalších postav vyvíjet a co dalšího autorka pro Josie vymyslí.

Kniha se bude líbit především milovníkům detektivek, kdy se ke slovu dostává především pátrání bez nějakých moderních vymožeností jako jsme zvyklí z televizních seriálů. Také ji ocení ti, kteří nemají rádi brutální vraždy, ale užívají si atmosféru v příběhu.

Obálky
Zahraničních obálek je opravdu minimum.
  


O autorce
Lisa Regan je kromě bestsellerové série s detektivem Josie Quinnovou autorkou i dalších krimi thrillerů. Je členkou spisovatelských skupin Sisters in Crime, International Thriller Writers, and Mystery Writers of America. Žije ve Philadelphii se svým manželem, dcerou a bostonským teriérem, který se jmenuje Mr. Phillip. Zdroj: grada.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat