úterý 16. března 2021

Mizející dívky

AUTOR
: Lisa Regan
NAKLADATEL: Cosmopolis
ROK: 2020
ČTE: Zuzana Slavíková
DÉLKA: 12 h:08 m
ZDROJ: vlastní







Anotace
Každý v malém, ospalém americkém městečku Denton hledá sedmnáctiletou Isabelle Colemanovou. Všechno, co zatím našli, je její mobilní telefon. A pak také další dívka, o které ani nevěděli, že ji mají hledat. Tato nebohá, zatím bezejmenná a tajemná dívka je zcela otřesená a naprosto vůbec nereaguje na dění a svět kolem sebe. Všechno, co v tuto chvíli detektiv Josie Quinnová může použít jako vodítko, je jméno: Ramona. Josie, která je právě v té době suspendována, bere pátrání do svých rukou. Jméno Ramona vede k dalším důkazům, které tyto dvě dívky spojují. Ví, že začíná zoufalý závod s časem, jehož cílem je najít Isabelle živou, a obává se, že mohou existovat také další dívky…

Hodnocení
Máte rádi thrillery, které svým dějem a atmosférou připomínají severskou literaturu? Pokud jste odpověděli ano, Mizející dívky se vám dostanou pod kůži. Ale i v případě, že vaše odpověď zní ne, titul má velkou šanci mezi obdobnými tituly obstát.

Hlavní představitelkou je Josie Quinnová, detektiv, téhož času suspendovaná za nepřiměřený policejní zákrok. V pensylvánském městečku Denton, kde žije, se takřka nic neděje. Velkým pozdvižením se tak stává zmizení oblíbené dívky Isabelle Colemanové. Celé město po ní pátrá, ale nikdo ji neviděl, našel se jen její mobilní telefon. Když se ale objeví dívka, o které rok nikdo neslyšel a o které si všichni mysleli, že se někde schovává, Josie dojde k závěru, že tady něco pořádně smrdí. Rozjede vlastní vyšetřování, přičemž se může sama dostat do velkých problémů. Varování ale nebere vážně.

Josie působí navenek drsně a posluchač může nabýt dojmu, že je nezničitelná a může si dovolit ledasco, například otevřít si pusu na svého velitele. Je tvrdohlavá, chvílemi výbušná a hodně cílevědomá. Lisa Regan skvěle vykreslila Josiinu povahu i její buldočí odhodlání vypátrat, co za zmizeními mladých dívek stálo. Zabrousila i do jejího soukromí, které bylo neméně zajímavé. Josie se pohybuje mezi dvěma muži. Tím prvním je Ray, její manžel, se kterým v tuto chvíli žije odděleně, ale každý den ho vídá v práci. Tím druhým je Luke, její přítel. Tito dva muži jsou pro ni důležití, každý ale jiným způsobem.

Knihu v roce 2020 vydalo nakladatelství Cosmopolis, ve stejném roce vznikla i audiokniha u stejného vydavatele. Audioverzi namluvila zkušená Zuzana Slavíková, která nadabovala řadu audioknih, pro Gradu to byla kniha Sicilští lvi a Život v utajení. Její hlasový projev je vytříbený, měnila hlas podle mluvčího i podle toho, jestli postava byla rozzuřená, uklidňující či vystrašená.

Nahrávka má 12 hodin a je rozdělena do dvou CD. Samotný přebal odpovídá knižní obálce. Jednotlivé hudební předěly nejsou rušivé, působí decentním dojmem a dokreslovaly celou atmosféru příběhu.

Audiokniha mě zaujala hned od prvních minut, kdy jsem si ji pustila. Je ideální volbou pro ty, kteří mají rádi silné ženské charaktery i příběhovou linku, která sice není originální, ale přesto je působivě napsaná, v případě audioknihy výborně namluvená.


Obálky
Ani jedna obálka mě příliš neoslovila, pro mé oko jsou nicneříkající.
  


O autorce
Lisa Regan je kromě bestsellerové série s detektivem Josie Quinnovou autorkou i dalších krimi thrillerů. Je členkou spisovatelských skupin Sisters in Crime, International Thriller Writers, and Mystery Writers of America. Žije ve Philadelphii se svým manželem, dcerou a bostonským teriérem, který se jmenuje Mr. Phillip. Zdroj: grada.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat