úterý 9. března 2021

Ella a superstar

AUTOR:  
Timo Parvela
ORIGINÁL: Ella ja paterock 
PŘEKLADATEL: Alžběta Štollová
ILUSTRÁTOR: Magda Veverková Hrnčířová
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2020
POČET STRAN: 160
ZDROJ: vlastní





Anotace
Ella je tu opět s dalším bláznivým příběhem! Pate neumí násobilku a vypadá to, že propadne z matematiky. To ale Ella a její kamarádi v žádném případě nedovolí. Vymyslí plán: z Pateho se stane superstar! A jako velká roková hvězda přece nemusí znát násobilku. Zato má najednou vlastní šatnu, mnoho bublinkatých limonád, vlastní soukromý vchod a hromadu peněz. Opravdu geniální plán. Škoda, že se to celé nějak zašmodrchá. A jen tak mimochodem, děti také musí najít panu učiteli nový domov. Jeho dva chundelatí mazlíčkové Ko a Jot vyjí tak strašně, že je nikdo nechce za sousedy. A novým domovem není nic obyčejnějšího nežli loď!

Hodnocení
Kdo by neznal Ellu a její kamarády! Timo Parvela je oblíbený finský spisovatel píšící pro dětské čtenáře. Ella a superstar je již v pořadí čtvrtá kniha v českém překladu o Elle a jejich spolužácích. Záměrně říkám Ella a spolužáci, protože příběhy už nejsou o této holčičce, ale zahrnuje celou její třídu.

Zatím poslední kniha z této série se jmenuje Ella a superstar. Tentokrát musí kamarádi zachránit pana učitele před bezdomovectvím - chtějí pro něj koupit loď, ale nemají peníze. V tom by jim mohl pomoci Pate, který se chce stát superstar, zpěváci totiž nemusí znát násobilku šesti. A oni ji zrovna ve škole probírají.

Autor tentokrát knihu nerozdělil do tří samostatných příběhů, ale věnoval se pouze jednomu tématu a ten rozvinul. Dle mého si však myslím, že autorovi svědčí kratší texty. Nerada to přiznávám, ale přišlo mi to trochu natahované a i s humorem to bylo jiné - tady autor na pilu tlačil a některé scény příliš vtipné nebyly. Avšak pokud máte rádi nečekané zvraty a situace, Timo Parvela je jejich mistr. Rozuzlení příběhu bylo nečekané a mě málem spadla brada.

Je to sice nadnesené a mělo by se to brát s humorem, ale autor vlastně (aspoň ze začátku) nabádá, že pokud chci mít umělecké povolání, nemusím se učit. To pro děti není dobrý příklad, když uvážíme, co se teď děje po celém světě. Záměr knihy to však není, cílem je spíše solidarita a přátelská pomoc druhému.

Ke knihám Tima Parvela patří ilustrace a to v podání Magdy Veverkové Hrnčířové. Ilustrovala celou sérii. Její obrázky se nezměnily, jsou však bohatší v detailech a v černobílé verzi.

Tentokrát mě kniha příliš neoslovila. V takových případech si uvědomuji, že už nejsem cílová skupina a že humor pro mě znamená něco jiného. Přesto však neříkám, že si kniha své čtenáře nenajde. Najde a velice snadno. Je určena dětem mladšího školního věku a potažmo i rodičům, kterým nevadí, že některé situace byly uměle vyostřeny k tomu, aby byly vtipné.


Obálky
Co říkáte na obálky? Mně se nejvíce líbí první německá obálka. Ta poslední si zachovává styl osmdesátých let, ale oproti předchozím dílům z těch dob nepochází. 
    

O autorovi
Timo Parvela je původní profesí učitel, píše pro děti i pro dospělé a ve Finsku je v oblasti dětské literatury nepopiratelnou hvězdou. Jeho knihy byly přeloženy do více než třiceti jazyků a získal za ně řadu ocenění. Série o Elle patří k těm vůbec nejpopulárnějším.


Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat