sobota 7. srpna 2021

Dívka pod hladinou

AUTOR: 
Jana Růžičková
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2021
POČET STRAN: 184
ZDROJ: vlastní

Anotace
Sára a Matyáš, dva z vícera hlavních hrdinů, jejichž příběhy naleznete v této knize – stávají se statečnými bojovníky, kteří se, okolnostem navzdory, staví k životu čelem. Snaží se, byť často s vypětím všech sil a bez ohledu na rány osudu a vnitřní konflikty, znovu vstát a jít vstříc dalšímu dni. Někdy mají blízko sebe přátele a blízké, kteří jim bývají oporou, zatímco jindy se cítí osamělí. Skutečné příběhy hlavních hrdinů jsou hluboce lidské a osobní. Mohou se různým způsobem dotknout každého z nás. Cílem knihy je především přiblížení psychoterapie veřejnosti a umožnění orientace v tom, co může psycholog/terapeut nabídnout nejen dospívajícím v krizi.

Hodnocení
Jana Růžičková pracuje jako psycholožka a dennodenně přichází do kontaktu s mladými lidmi, kteří se nachází ve fázi, kdy je pro ně běžná laická pomoc málo.

V knize se čtenář setká s deseti příběhy. Příběhy jsou rozličné, je tu například dívka, která se cítí být chlapcem, nebo dívka, která má pocit, že je rodiči přehlížena - její sestra má Aspergerův syndrom. Objeví se tu příběh slečny, která si nechce připustit poruchu příjmu potravy. Nebo se čtenář dočte o chlapci, který chtěl zemřít.

Schéma jednotlivých příběhů má jednotný formát. Nejprve je čtenář seznámený s pacienty a jejich problémem. Čtenář se dozví něco více o rodině i životě. Poté následuje rozbor problému z hlediska psychologie. Vše je ale laickým čtenářům řádně vysvětleno. Každému slovu porozumíte. Občas se mi ale přihodilo, že jsem se na čtení přestala soustředit.

Některé příběhy vás zasáhnou více, některé méně. Je možné, že se vás některé z nich dotýkají, ať už osobně nebo se přihodili ve vaší blízkosti.

Autorka ke každému jednotlivému případu přistupuje individuálně, ale vyjadřuje se o nich subjektivně. Což ani jinak nejde. Pro účely knihy hlavním hrdinům změnila jména, ale příběh je autentický.

Mladí lidé jsou v současné době hodně zranitelní. Způsobuje to nejen dnešní uspěchaný styl života, ale z větší části jsou také ovlivněni svým okolím (rodinou, přáteli). Většina z teenagerů se s pubertou dokáže vypořádat snadno a s přehledem, ale někteří z nich potřebují vyhledat odbornou pomoc. Jana Růžičková na konci knihy uvádí střediska, která se zaměřují právě na psychologickou pomoc. Přidává také zdroje, ze kterých čerpala pro svoji knihu.

Titul je určen široké veřejnosti - rodičům, pedagogům i těm, kteří se zajímají (ať už laicky nebo profesionálně) o tuto problematiku.


O autorce
Mgr. Jana Růžičková, B.A., vystudovala psychologii na University of New York in Prague a na Univerzitě Palackého v Olomouci. Absolvovala výcvik v rogeriánské psychoterapii a ukončila předatestační přípravu v oboru klinická psychologie. V současné době působí jako součást týmu v soukromém zdravotnickém zařízení Psychoterapie Anděl, kde se věnuje převážně diagnostice a terapii dětí a dospívajících.

Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat