středa 11. srpna 2021

Dostaňte mě odsud!

AUTOR:  
Andy McNab, Phil Earle
ORIGINÁL: Get me out of here!
PŘEKLADATEL: Michala Marková
ILUSTRÁTOR: Robin Boyden
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2021
POČET STRAN: 256
ZDROJ: vlastní

Anotace
Danny je obyčejný kluk z obyčejného města. Má spoustu kamarádů, maminku a otravného staršího bratra Dylana. A taky má rád nebezpečí. Když se ve škole dozví, že by měli se třídou odjet na super výlet do divočiny, je nadšený! Bude šplhat po horách, jezdit v kajaku, spát ve stanu… Jenže problémy na sebe nenechají dlouho čekat. Bez signálu se Danny těžko dozví, jak postavit stan. A kde je v něm vypínač? Jahodové mléko neteče jen tak z tetrapacku? Kde je toaletní papír? Jak se řídí kajak na zdivočelé řece? A proč musel jet na výlet i otravný Dyl? Dynamický příběh plný akce a mnoha zvratů pro čtenáře od 8 do 11 let, v němž nechybí humor i napětí.

Hodnocení
Andy McNab je válečný veterán a Phil Earle je spisovatel, který píše pro děti. Odkud se ti dva znají, netuším. Ale dali se dohromady, a tak vznikl zajímavý literární počin.


Dannymu je jedenáct. Je trochu nešikovný, ale snaží se. Trénuje freerunning, ale moc mu to nejde. Přesto se nevzdává. Také touží po velkém dobrodružství. To se mu naskytne v podobě třídenního výletu pro dobrodruhy. Jenže to ještě netuší, že na výlet pojede i jeho starší bratr Dylan, který mu ztrpčuje život, jak jen to jde.

Místo, kde se výlet koná, je daleko od civilizace. A nejhorší na tom je, že tady není ani elektřina, voda a hrůza hrůzoucí, není tu wifi signál. Danny a jeho spolužáci brzy pochopí, co znamená tvrdý vojenský výcvik.

Zdroj: portal.cz
Na jedné straně to mohlo být zajímavé - být mimo civilizaci a spoléhat se jen na sebe. Na druhé straně však by v dnešní době tento tábor neprošel žádnými bezpečnostními podmínkami. Žádný soudný člověk, rodič a už vůbec ne pedagog nesvěří své dítě do takové bláznivé akce. Pochybuji, že by nikdo nehledal jedenáctileté děti poté, co kajakem vjely do peřejí. Příběh však autoři napsali s nadsázkou, kniha se tedy musí takto brát.

Autoři se také vyhnuli určitému klišé - zavedenému vzorci, kdy na začátku máme rozhádané sourozence a na konci se ukáže, jak moc se mají rádi. To tady opravdu nečekejte. Statečnost a odvaha se ukáže úplně někde jinde.

Knihu doprovází ilustrace Robina Boydena. Obrázky jsou černobílé a lehce komiksového charakteru. Ilustrace jsou vtipné a vhodně doplňují text.

Na to, že dětem bylo jedenáct, rozumově byly o něco vyzrálejší (tedy jak kdo). Pravda, občas některé Dannyho nápady postrádaly genialitu, ale jeho myšlení v kritických chvílích patřilo spíše zkušeným dobrodruhům.

Většinou zmiňuji informaci, jestli je kniha vhodná pro holky nebo kluky. Tohle byla vyloženě mužská záležitost. Kniha Dostaňte mě odsud! je pro kluky kolem dvanácti třinácti let. Titul má spíše pobavit, než poučit. Což kniha přesně splnila.

Obálky
Tentokráte jen jedna obálka.



O autorech
Andy McNab je válečný veterán a autor mnoha (seriózních) knih zaměřujících se na téma přežití ve válečném konfliktu. U nás dosud vyšly jeho knihy Konečná stanice Bagdád (1995), Den osvobození (2006), Agresor (2012) nebo Průstřel (2011).

Phil Earle je uznávaným a oceňovaným autorem knih pro děti. Pracoval v dětském domově, po té ale přešel ke klidnější práci redaktora a autora dětských knih.


Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat