úterý 22. června 2021

Koumákův blog

AUTOR:  
Timo Parvela
ORIGINÁL: Paten aikakirjat
PŘEKLADATEL: Michal Švec
ILUSTRÁTOR: Pasi Pitkänen
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2021
POČET STRAN: 94
ZDROJ: vlastní





Anotace
Je začátek června a před Patem jsou celé letní prázdniny. Od učitele dostane blok, do nějž může psát své zážitky a postřehy. Protože papírový blok je ale trochu starožitnost, začne si Pate místo toho psát blog, který sdílí se svými spolužáky (dobře známou Ellou, Hannou, Tuukkou, Sampou, Provokatérem a ostatními). O prázdninách se Pate nikam nechystá, na návštěvu k nim však přijede „ten emu“. Ale kdo to ten emu asi je? Pate je koumák, a proto usoudí, že ten emu nemůže být přece nikdo jiný než velký nelétavý pták, o kterém se učili ve škole. To je jasné! A tak začne pro svého prázdninového kamaráda připravovat hnízdo a pilně studuje život emuů. Ten emu je ale úplně jiný ptáček. A o dobrodružství s ním není nouze.

Hodnocení
Timo Parvela má v mé knihovně stálé místo. Jeho příběhy o holčičce Elle a jejích kamarádech jsou milé a odpočinkové. Tentokrát se však hlavní postavou stal Pate, Ellin spolužák.

Je konec školního roku (ve Finsku začíná dětem volno už v červnu) a Pate dostane od pana učitele sešit, do kterého si má psát zážitky z prázdnin. Kamarád Tuukka však blok vyhodí do koše s tím, že je to staromódní a založil Patemu blog. A prázdniny mohou začít.

Středobodem knihy je pták emu, který by měl Pateho hlídat. Jakože, cože? To jako fakt? Jenže ze pštrosa se vyklubal úplně jiný emu a to strýček Teemu. Strýček Teemu je trochu divný patron. Je neuvěřitelný pedant a jeho hláška „Čas je drahý. Je ho málo, a proto je nesmírně vzácný a nemělo by se jím plýtvat.“ se v textu objevuje vcelku často. A nejdůležitější ze všeho je, že Teemu nemá rád děti, což Patemu moc do karet nenahrává. Jednoho prázdninového dne se však něco změnilo. Strýček Teemu se seznámil s instruktorkou plavání Karoliinou.

Koumákův blog je rychlá jednohubka, která spíše pobaví než poučí. Díky grafickému zpracování celé knihy je to záležitost na jeden večer.

Knihu doprovází ilustrace Pasiho Pitkänena, kterého mohou čeští čtenáři znát z knih Tuutikki Tolonen (série o sourozencích a bubácích) nebo ze série Kepler62. Jeho obrázky jsou vtipné a výstižné.

Timo Parvela zůstává věrný svému stylu psaní. Dialogy i scény byly humorné, trošičku mi přišlo, že tlačil na pilu, ale na druhou stranu se nesnažil být vtipný za každou cenu.

Nejzajímavější postavou byl bezesporu strýček Teemu. Autor ho vyobrazil jako podivína, který trousí ironické poznámky. Pate jim nerozumí a ve své malé hlavičce si je přebírá po svém.

Titul ocení především malí čtenáři ve věku devíti desíti let. Už jenom díky tomu, že text je zajímavě graficky zpracovaný, jim písmenka budou vyhovovat.



Obálky
Odlišná obálka je německá verze.



O autorovi
Timo Parvela je původní profesí učitel, píše pro děti i pro dospělé a ve Finsku je v oblasti dětské literatury nepopiratelnou hvězdou. Jeho knihy byly přeloženy do více než třiceti jazyků a získal za ně řadu ocenění. Série o Elle patří k těm vůbec nejpopulárnějším.


Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat