pondělí 31. srpna 2020

Vypůjčený život

AUTOR
: Ashley Farley
ORIGINÁL: Life On Loan (Lake Union Publishing, Seattle, 2019)
PŘEKLAD: Veronika Kratochvílová
NAKLADATELSTVÍ: Metafora
ROK: 2020
POČET STRAN: 304
ZDROJ: vlastní 








Anotace
Romantická komedie pro fanoušky oblíbeného filmu Prázdniny. Dvě kamarádky z dob studií na univerzitě, Lena Browderová a Olivia Westcoatová, se po třiceti letech náhodně setkávají na nečekané křižovatce: v letištním salonku v Atlantě. Obě mají pocit, že se jejich život dostal do slepé uličky, a jsou odhodlané začít znovu a jinak. Lena je na útěku z domova před mužem, který ji tyranizuje, i před svou nevděčnou a nesoběstačnou dospělou dcerou. Olivia ani po dvou letech nemůže zapomenout na bývalého manžela, a navíc se ve své kariéře ocitla úplně jinde, než by chtěla. Obě touží nechat minulost daleko za sebou a začít znovu. Euforicky si připijí na nový začátek, který začíná spontánním rozhodnutím.

Hodnocení
Edice 7lásky patří k těm edicím, které si snadno oblíbíte a budete netrpělivě vyhlížet nové knihy. A snadno si oblíbíte i titul Vypůjčený život americké autorky Ashley Farley.

Začátek příběhu zavede čtenáře na letiště, kde se náhodně setkávají dvě ženy, které se znají z univerzity. Obě se rozhodly utéct z domova, každá k tomu má své pádné důvody. Lena už má dost posluhování svému tyranskému manželovi a být jenom domácí puťkou bez vlastního uvažování. Olivia je úspěšná blogerka a fotografka v Charlestonu. Největší slávu jí přinesly bulvární články o dvou Kate, rivalkách, které se předbíhají v tom, která z nich bude mít lepší večírek. Olivia mezi nimi pendluje a vlastně se stala jejich mediální obětí. Pohár trpělivosti přetekl a ona chce někam, kde bude moci v klidu přemýšlet o svém životě a třeba napsat i knihu. A tak se ty dvě setkávají, slovo dá slovo a Olivia si s Lenou vymění na celý měsíc bydlení - Olivia se přestěhuje do Leniny chaty u jezera na místě vzdálené civilizaci, kde je klid a pohoda. Lena odjíždí do Charlestonu, moderního domu, kde bude mít spoustu příležitostí se věnovat svému staronovému koníčku, a tím je fotografování. Podaří se jim najít ztracenou rovnováhu a samu sebe?

Už jste někdy chtěli od všeho utéct? Já ano, a proto mě obě ženy byly takovým rozhodnutím sympatické. Odvážily se udělat změnu ve svém životě a něco změnit k lepšímu. Ani jednu z nich jsem si neoblíbila více či méně, obě totiž měly něco, na co jsem se těšila. U Leny se mi líbilo její fotografování a přátelství ke staré ženě, u Olivie jsem se těšila na pokračování jejího počínajícího milostného života.

Líbilo se mi také prostředí, kde se děj odehrává - tichá chata u jezera, tisíce hvězd nad hlavou; dokázala bych si představit, jak se tam přes léto zabydlím. Líbil se mi i Charleston, působil přátelským dojmem, kde každý zná každého (což v reálu není možné). Když si město vygooglíte, objevíte krásné fotky a zatoužíte strávit tam dovolenou.

Ocenila jsem, že hlavním hrdinkám už nebylo pod třicet let, ale byly to zralé ženy, se zkušenostmi, ve věku, kdy naivitu nechaly dávno za sebou, přesto stále mladé na to, aby mohly začít nový život.

Lena a Olivia se ve vyprávění střídaly v er-formě. I přesto však autorka kolem nich vytvořila pocit toho, že byste s oběma ženami mohli kamarádit. Ale není to jen příběh o Leně a Olivii, objeví se tu Alistair, vdovec, jenž stále myslí na svou ženu, kterou ztratil. V New Yorku byl úspěšný bankéř, ale po smrti manželky se stáhl do ústraní. 

Vypůjčený život je příjemná oddechovka s poselstvím, že nikdy není pozdě na změnu a nebát se ten krok udělat. Je určena pro ženy, které třeba také stojí na životní křižovatce a neví, kam dál. Ale bude se zamlouvat i těm, které si chtějí odpočinout a načerpat z příběhu novou sílu.

Obálky
Nalezena pouze jedna obálka. Ale naše je stejně lepší.



O autorce
Ashley Farley je autorkou řady bestsellerů především o ženách a pro ženy. Postavy jejích knih jsou matky, dcery, sestry a manželky, které čelí reálným životním situacím. Jejím cílem je, aby čtenář obracel stránku za stránkou a příběh v něm zůstal dlouho potom, co dočte poslední slovo. Již více než dvě desetiletí žije v Richmondu ve Virginii, část jejího srdce ale zůstává v mokřinách Jižní Karolíny, kde vyrůstala. Očima svých postav zachycuje mechem obrostlé stromy, delikátní kuchyni a laskavé lidi s pomalou mluvou, díky kterým je oblast tak výjimečná. Zdroj: Metafora

Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.

 

2 komentáře:

  1. Edice 7lásky se stala mojí srdcovkou a tahle kniha se mi líbila opravdu hodně. :) V podstatě souhlasím s tvojí recenzí. A naše obálka je rozhodně hezčí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do této série jsem se taky zamilovala, je skvělé, že vycházejí tak dobré knihy. Tvou recenzi jsem četla taky a zdá se, že se shodujeme. :-) Děkuji za komentář.

      Vymazat