úterý 11. srpna 2020

O holčičce z jiného světa

AUTOR
: Aharon Appelfeld
ORIGINÁL: A Girl from Another World (Kinneret Zmora-Bitan Dvir, 2013)
PŘEKLAD: Šárka Doležalová
ILUSTRÁTOR: Vali Mintzi
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ROK: 2014
POČET STRAN: 112
ZDROJ: knihovna






Anotace
Je válka a židovští chlapci Adam a Thomas se musí ukrývat v lese a čekat, než bude ve vesnici bezpečno a mámy si pro ně zase přijdou. Mají dost jídla a umí si poradit, ale zásoby se pomalu tenčí, příroda se s chlapci nemazlí a hlad je nemilosrdný. Vtom se jako spásný anděl zjeví holčička Mína. Není nakonec opravdu z jiného světa? Dojemný dětský příběh cenami ověnčeného hebrejského autora o neobyčejné odvaze, hlubokém porozumění a síle, která se skrývá tam, kde bychom ji někdy nečekali.

Hodnocení
Není to tak dávno, kdy jsem četla knihu Anna a Vlaštovčí muž. Ona kniha byla plná jinotajů a občas se mi přihodilo, že jsem knize nerozuměla. Tady to však bylo něco trochu jiného.
Obě knihy mají společné dětské hrdiny, druhou světovou válku a náročnější text. Knihu napsal oceňovaný hebrejský spisovatel Aharon Applefeld a už to značí, že čtení nebude vůbec jednoduché.

Hlavními postavami jsou dva chlapci, Adam a Tomáš, které jejich mámy nechaly v lese s příslibem, že se pro ně vrátí. Je válka a Židé musí z ghett pryč. Mámy si však pro chlapce nepřišly. Oba kluci mají dostatek jídla. Jsou natolik chytří, že si v koruně stromu vybudují hnízdo, úkryt, kde se mohou schovat před lidmi. Jenže zásoby se tenčí a blíží se zima. Jak přežijí? Kdo jim pomůže? Naštěstí se tu objeví holčička Mína.

Nadpis knihy je takový nepřesný. Spíše než o holčičce je příběh o odvaze dvou kluků, kteří, i přesto, že se báli, dokázali přežít sami v lese a ještě se snažili pomáhat ostatním lidem.

Adam je ten rozumnější a odvážnější. Pochází z rodiny, která je zbožná a věří, že Bůh je se všemi. Tomáš je na začátku příběhu pomalejší, moc si nedůvěřuje. Na rozdíl od Adama v Boha nevěří. Autor jim vkládal do úst otázky, které by desetiletý chlapec ani dívka nikdy neřekli a ani by se tak mezi sebou nebavili. Tomáš s Adamem spolu rozmlouvali o Bohu, válce a životě, jeden poučoval druhého a oba se od sebe vzájemně učili. Příběh je založen na dialozích mezi oběma chlapci.

Občas jsem se přistihla, že jsem se na čtení nesoustředila. Na jedné straně je to kniha pro děti, ale na straně druhé si nejsem jistá, jestli by děti bavila.

Knihu doprovází ilustrace Vali Mintzi. Obrázky jsou černobílé a temné a vyzařují pochmurnou atmosféru.

Je tu spousta přemýšlení o životě, hodně filozofických myšlenek. Nerozumím tomu, proč někteří autoři musí knížky pro děti psát tak složitě. Kdybych byla dítě, knihu odložím a nechám ji nedotčenou. Pokud ovšem srovnám Annu a tento titul, Holčička vychází o něco lépe. Má jasný děj, jasná pravidla, neobsahuje tolik jinotajů a metafor, přesto však je hodně filozofická a víceméně je pro přemýšlivější děti.

Obálky
Příběhu odpovídají víceméně všechny tři, ale ta poslední se mi líbí nejvíce.
    


O autorovi
Aharon Applefeld byl v roce 1944 osvobozen Rudou armádou a dva roky nato emigroval do Izraele (tehdejší Palestiny). Vydal na dvacet knih včetně titulů Badenhein 1939, The Immortal Bartfuss (Nesmrtelný Bartfuss), The Age of Wonders (Věk divů), Katerina (Kateřina), The Railway (Železnice), All That I Have Loved (Vše, co jsem miloval ) a The Story of a Life: A Memoir (Příběh života) za kterou získal francouzskou cenu Prix Médicis. Primo Levi o něm napsal: „Mezi námi spisovateli, kteří jsme přežili, má hlas Aharona Appelfelda jedinečný, nezaměnitelný tón, výmluvný právě díky jeho zdrženlivosti.“ Aharon Appelfeld žije v Jeruzalémě.

Žádné komentáře:

Okomentovat