úterý 22. října 2019

Introvertka v hlučném světě

AUTOR: Debbie Tung
ORIGINÁLQuiet Girl in A Noisy World: An Introvert's Story (Andrews McMeel Universal, 2017, Kansas City)
PŘEKLAD: Marie Těthalová
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2019
POČET STRAN: 184
ZDROJ: vlastní





Anotace
Když jsou vašimi nejlepšími přáteli knihy a vaše představa o báječném víkendu obnáší čtení, spoustu hrnků čaje a malování obrázků, to vše v duchu hesla: „Lidem vstup zakázán“, každé pozvání na večírek nebo do kina představuje výzvu. Místy úsměvná, místy smutná kniha je otevřeným oknem do světa všech, kdo by svůj život nejradši strávili zalezlí pod dekou. Když ale jako Debbie zjistí, že kamarádit se s ostatními lidmi může být fajn, jejich život se rozjasní…

Kniha upoutá svým obsahem, ale také jedinečným zpracováním ilustrací. Debbie Tung je ve světě komiksu známou osobou (nejen v zahraničí).

Hodnocení
Když je někdo introvert, ve společnosti dvou a více lidí se necítí dobře. Nejlépe je mu v kruhu rodiny s knihou a čajem v ruce. Nadpis přesně vystihuje mou osobu a já jsem si nenechala ujít příležitost přečíst si i o jiných introvertech.

Debbie Tung je hodně velká introvertka, ale v něčem se spolu shodujeme - obě máme rády knížky a samotu.

Knihou nás provází samotná autorka. Potkáváme ji v době, kdy studuje vysokou školu. Pozvání na večírky čas od času přijmout musela, přesto se tam nikdy necítila dobře. Na ostatní studenty a své okolí působí divným dojmem. Proč se straní ostatních? Proč moc nemluví?

Zdroj: nakladatelství Portál
Svým introvertním světem proplouvá někdy hůře, někdy lépe. Zamiluje se do extroverta, vdá se za něj, najde si novou práci. To se samozřejmě neobejde bez karambolů. Dokážete si představit někam zavolat? A aby u toho bylo moc lidí? Pro extroverty brnkačka, ale pro introverty celodenní příprava. A co pracovní open space? Takovou kancelář jsem také zažila a musím říct, že to nebylo nic příjemného.

Autorka vtipným, ale někdy i smutným nadhledem píše o tom, co introverty trápí, co jim pomáhá a co zneklidňuje.

Nejkrásnější na celé knize byl vztah Debbie s extrovertem. Jason přesně věděl, jak se zachovat, dokázal se stáhnout, ale byl stále nablízku tak, aby se Debbie cítila pohodlně. Myslím si, že takto by měl fungovat každý vztah.

Knihu si ilustrovala sama autorka. Vzdáleně mi obrázky připomínají jiný komiks s názvem Stínka, který se zabývá Aspergerovým syndromem. Obrázky jsou v černobílém provedení a byly na nich vidět hrdinčiny emoce - štěstí, nejistotu, ale také strach.

„Introvertku“ jsem měla přečtenou během chvíle. Tento komiks není těžký přečíst. Skrývá však pochopení sebe samotné, schopnosti si uvědomit, co mi dělá dobře a nelámat přes koleno něco, o čem vím, že bude problém. Je také o kompromisech - vyjít lidem vstříc, přesto zůstat sama sebou a nic nepředstírat.

Knihu by si měli přečíst nejen ti, kterých se téma týká, ale i extroverti, aby věděli, jaké jedinečné osobnosti jsou právě introverti.

O autorce
Deborah "Debbie" Tung je ilustrátorkou a tvůrkyní komiksů. Její komiksy vycházejí z každodenního života a z její lásky k čaji a knihám. Se svým mužem žije v Birminghamu.


Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.

2 komentáře:

  1. S tím se také snadno ztotožním. Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo! Nás introvertů je asi poměrně hodně. :-)

      Vymazat