úterý 1. října 2019

Zkrotit vlka

AUTOR:  Benjamin Black
ORIGINÁL: Prague Nights (Viking, 2017, Londýn)
PŘEKLAD: Jana Jašová
NAKLADATELSTVÍ: Moba
ROK: 2017
POČET STRAN: 288
ZDROJ: knihovna






Anotace
Během kruté zimy roku 1599 přijíždí do Prahy mladý učenec Christian Stern, aby zkusil své štěstí na dvoře výstředního císaře Rudolfa II. Hned první noc v opilosti zabloudí do Zlaté uličky a narazí tam na tělo mladé ženy. Přepychové šaty zavražděné svědčí o jejím urozeném původu, stejně jako zlatý medailon na proříznutém hrdle… Christian se rázem ocitá ve spleti intrik nelítostných, po moci bažících dvořanů. A nebezpečné smyčky se kolem něj utahují ještě pevněji od chvíle, kdy samotný císař Rudolf II. usoudí, že tenhle doktor filozofie je tvorem u dvora téměř nevídaným: je mužem, jemuž se dá důvěřovat. Pověří ho proto úkolem najít vraha zabité dívky – císařovy milenky Magdalény. Christian však při svém pátrání narazí na spiknutí s cílem otřást samotným trůnem a záhy se v labyrintu pražských uliček i dvorských pletich stává lovcem i kořistí.

Hodnocení
Román britského spisovatele Benjamina Blacka přináší příběh ze zajímavého prostředí Prahy na sklonku roku 1599. Obsah však až tak zajímavý není. Knihu jsem si vybrala z jednoho prostého důvodu – byla na seznamu titulů Noci literatury. Vybraná ukázka mě zaujala a těšila jsem se, že stejně bude vypadat i zbytek knihy. Bohužel nevypadala.

Do Prahy přijíždí mladý muž Christian Stern. Rád by se dostal až na císařský dvůr, což se mu splní, ale určitě ne tak, jak by si představoval. Hned po příjezdu do města objevuje mrtvolu dívky a tímto nálezem se roztáčí kolotoč událostí. Neznámý mladík se stává oblíbencem samotného císaře Rudolfa II. Je jeho hvězdou spadlou z nebe. Dostane od něj důležitý úkol – musí najít vraha oné mladinké dívenky. Jinak Christianova záře uvadne a on tvrdě dopadne na zem.

Řekla bych, že výše popsaný děj by mohl zaujmout více čtenářů. Navíc rudolfinská Praha, co víc si přát. Dvůr plný intrik a závisti. Christian Stern tím vším proplouvá s velkou dávkou štěstí. Komu má věřit? Všem nebo raději nikomu?

Zpočátku mi nepřišlo, že by na knize bylo něco jinak. Předpokládala jsem, že když měl Christian vyřešit vraždu, bude se pídit po informacích, ale ono vůbec nic. Prostě zkrátka nuda v Praze. Christian byl takový neslaný nemastný jeliman, který pořád o něčem mluví, ale skutek utek.

V příběhu vystupují skutečné postavy, ale také postavy, jejichž jména byla pozměněna pro potřeby románu. Zářným příkladem je Kateřina Stradová, císařova milenka a matka jeho dětí. V knize však dostala jiné jméno a jiné povahové vlastnosti. Tady se jmenuje Caterina Sardová a je prohnaná, lstivá a má zálusk nejen na muže, ale také na ženy. Caterina jako jediná byla v příběhu vidět a jako jedna z mála byla výraznou postavou.

Příběh je vyprávěn v ich-formě z pohledu Christiana. Děj plyne velmi pomalu. Což by ani tak nevadilo, ale důležité je, že se nic nestalo a že celý příběh bylo chození od ničeho k ničemu.

Čtenář tu najde spoustu myšlenek o existenci člověka i o lásce, autor také ukázal Prahu v historickém světle, ale nepřesvědčil mě o tom, že bych v té době chtěla žít. Ukázal ji takovou, jaká asi byla.

Nejzajímavější na celé knize byl doslov. Benjamin Black vysvětluje, jak je to historickými fakty. Některé postavy jsou skutečné, jiné ne, některé žily o trochu později. Překladatelka v druhém doslovu jeho slova potvrzuje a upřesňuje.

Kdo má rád podobný styl, bude jistě nadšen. Já četla s nezájmem, jen jsem chtěla vědět, jak to skončí. Vrah byl odhalen i s motiven. A Christianova hvězda? No, závěr dopadl tak, jak jsem si myslela. Po dalších titulech Benjamina Blacka už asi nesáhnu, předpokládám, že autor má stejný nebo obdobný styl i v ostatních knihách.


Obálky
Mně osobně se nejvíce líbí ta prostřední, vyvolává ve mně zimu, ve které se příběh odehrával. Té poslední moc nerozumím a vůbec mě nezaujala.
    

O autorovi
Prozaik John Banville (píšící též pod pseudonymem Benjamin Black) vstoupil na literární scénu v roce 1970 povídkovou sbírkou Dlouhý Lankin. Banvillovy kritikou i čtenáři ceněné romány se pyšní množstvím prestižních cen. Román Moře, v češtině vydaný v roce 2006, vynesl Banvillovi v roce 2005 Booker Prize, o rok později Irish Book Awards. V roce 2011 obdržel Banville Mezinárodní literární cenu Franze Kafky. Detektivní romány z Dublinu padesátých let 20. století píše pod pseudonymem Benjamin Black. Pod tímto pseudonymem píše detektivky, které dokonalou psychologií postav, stylistickým mistrovstvím i myšlenkovou hloubkou výrazně přesahují hranice žánru. Zdroj: Databáze knih.

Žádné komentáře:

Okomentovat