pátek 18. října 2019

Tam - Jedeme do Afriky

AUTOR: Busny (Marika Dumková)
NAKLADATELSTVÍ: Jota
ROK: 2019
POČET STRAN: 296
ZDROJ: vlastní








Anotace
Na co všechno narazíte, když se rozhodnete cestovat napříč Afrikou ve zpola nepojízdném růžovém autobuse? Jsme Marika a David a vydali jsme se do Afriky natáčet seriál. Nápad vyrazit na dobrodružnou cestu vznikl spontánně jednoho večera u piva. Od prvotního nadšení uplynuly dlouhé měsíce zařizování, telefonování, balení a zkoušek, kolik toho naše nervy vydrží. Nakonec to zvládly a my poprvé stanuli na africkém kontinentě. Kniha popisuje náš příběh i každodenní pocity a zážitky, jež oko kamery nezachytilo. O uskutečnění bláznivého plánu, o cestování ve stařičkém busu, o lásce k poznávání. O tom, jaké je vržení uspěchaného Evropana do líně tekoucí řeky afrického času. O krásách i nesnázích na každém kroku, o bláznění ze společného soužití na pár metrech čtverečních, o tom, jak se bojíme a nic nejde, ale hlavně že je sranda. O překročení hranic domova, kontinentu a sebe sama. Cíl je neznámý, jedeme TAM.

Hodnocení
Sice už léto dávno skončilo, ale cestopisy se dají číst celoročně. Cestopisů moc přečtených nemám, ale z toho mála, co jsem kdy přečetla, je Tam - Jedeme do Afriky hodně povedená kniha.


Většinu čtenářů jistě zarazí netradiční název Busny. Pozor, nezaměňovat písmenka. Busny proto, že osádka cestuje busem. Za Busnami se skrývá Marika a David, dva mladí lidé, kteří se rozhodli na vlastní pěst odjet do Afriky ve stařičkém růžovém Volkswagenu s náhonem na čtyři kola.

Museli překonat mnoho překážek - hledání sponzorů, byrokratické úředníky a především poruchovost busu. Jejich pouť začala v Jeruzalémě a skončila v Kapském městě. Procestovali celé východní pobřeží Afriky, navštívili řadu památek, parků, viděli exotická zvířata, potkali spoustu lidí. Každá země je jiná, liší se v lidech, kultuře i bohatství. Jiný národ je v Etiopii a jiný na Zanzibaru.

Na rozdíl od jiného cestovatele Marika s Davidem nespoléhali na dobrotu lidí, ale sami na sebe. Měli peníze, mapu i plán, kam pojedou a kdy, ale často museli improvizovat. Museli brát v potaz nejen stav vozidla, ale mnohdy i svůj zdravotní stav. Stejně však oba měli v Africe kontakty, kam se v případě potřeby obrátit. Na cestě potkali řadu lidí, kteří měli společný zájem - poznávat krásy Afriky.

Jejich putování mě navnadilo, abych si něco o těchto zemích zjistila a a zasnila se, jaké by to bylo takto cestovat. Takovou odvahu však nemám, můžu cestovat jen prstem po mapě.

Pokud byste podobným způsobem jako já chtěli cestovat i vy, po otevření knihy (jak na začátku, tak i na konci) najdete dvě mapy. Ta první ukazuje státy a města, kterými Marika s Davidem projížděli. Ta druhá zase co se v jednotlivých městech přihodilo. Na konci každé ucelené kapitoly je minikomiks, někdy vtipný, někdy vážnější. Jistě bych ocenila (a mnozí čtenáři jistě taky) nějaké fotografie z cest. Marika i David jsou určitě skvělí fotografové. Je jasné, že barevné fotografie zvyšují cenu knihy, ale přece jenom je to cestopis a obrázky k tomuto žánru patří.

Kniha má měkkou vazbu. Nejsem příznivec brožovaných vydání, když kniha nevydrží být otevřená na té stránce, kterou právě čtu. Za sebe jsem spíše pro pevnou vazbu.

Titul sice končí v Kapském Městě, ale Marika s Davidem se musí dostat domů. A o tom existuje navazující titul Zpět - Vracíme se z Afriky.

Marika a David jsou borci (a blázni), že si s tak starým autem troufli do Afriky. Líbilo se mi, že ukázali nejen krásu černého kontinentu, ale také negativa cestování (byrokracie, poruchy atd.) a že je nic neodradilo. Busny určitě můžu doporučit všem příznivcům cestování.

Trailer
Musím říct, že trailer je hodně povedený. Níže uvedené způsoby určitě nevyužiji. Pokud by vás trailer zaujal, můžete se podívat také na Televizi Seznam, kde najdete celý seriál o Busnách nebo pokud máte raději psanou podobu, přečtěte si blogové zápisky z cest.



O autorce
Marika Dumková pochází z Brna, kde žije a pracuje jako architektka. Je tou pořádkumilovnější obyvatelkou busu VW Syncro, ve kterém s partnerem Davidem projeli Afriku. Dohromady tvoří autorský tým Busny. Marika studovala v Praze a Barceloně, ale do Brna se vždy vrátila. Má dvojče a lidé si je pletou. Poznávací znamení: jsou přece úplně jiné, ale klidně si občas samy sebe spletou na fotce. Ráda tvoří a víc než mluvení před kamerou jí jde psaní a kreslení. Také ráda pozoruje, učí se a pracuje, miluje přírodu i města, sport, barvy a sladké. Zdroj: jota.cz


Děkuji nakladatelství Jota za poskytnutí recenzního výtisku.

2 komentáře: