neděle 20. října 2019

Bordeří povídačky 2

AUTOR:  Pavel Mondschein
ILUSTRÁTOR: Alena Doubravová
NAKLADATELSTVÍ: Pavel Mondschein
ROK: 2019
POČET STRAN: 208
ZDROJ: vlastní e-kniha








Anotace
Kočky, hračky a jitrnice, spaste své špejle a duše! Statek borderáka Kubíka se ocitl v obležení rozdováděných štěňat! Časem z nich jistě vyrostou zodpovědná a spolehlivá psiska, ovšem zatím to jsou raraši, před jejichž zoubky není žádné ucho ani čumák v bezpečí. Perou se a ňafají, učí se létat v povětří a straší nebohé ovečky, žádná lumpárna jim zkrátka není cizí. Přesto však mají srdce na pravém místě, a když se kolem Mrchového kopce začnou dít divné věci, to by v tom byl pes, aby nechali své kamarády ve štychu!


Hodnocení
Už je to delší dobu, co jsem četla Bordeří povídačky jedna. V první knize jsme se seznámili s Kubíčkem, jeho ovčákem, kočkami a dalšími zvířátky ze statku. V tomto titulu na statek přibudou čtyři rozkošná bordeří štěňátka.


Ona jsou sice rozkošná, ale pořádně zlobivá a čertíci jim koukají z očí. Nic a nikoho nenechají na pokoji. Škádlí strejdu Kubíka, provokují ovečky a maminka Kýňa je jenom podporuje (ono něco na tom pověstném jablku je).

Celá kniha se vlastně točí jenom kolem nich. Kubík se tu objevuje ve vážnější roli strejdy, který je také velkou ovčákovou oporou. Nejraději má ticho a klid. To mu však není dopřáno, když kolem něj řádí malí uličníci.

V titulu najdete jedenáct příběhů, plus jeden bonus navíc. Stejně jako v jedničce, i tady je kniha pomyslně rozdělená na dvě části. V té první najdete samostatné „oťukávací“ povídky. Například se děti (ale i dospělí) dozvědí, jak se štěňata narodila a jak strejda Kubík vyhlížel jaro. Nebo se dočtou, jak mělo štěněcí komando letecký den a jak se malí borderáci učili číst.

Poslední tři kapitoly na sebe navazovaly a vytvořily tak jeden souvislý příběh. A velice napínavý, akční, nechyběly ani lehce humorné situace. A o čem byly? Na Mrchový kopec, který je obestřen záhadou a ze kterého se lesní zvířátka stěhují, zavítali pytláci. Štěněcí smečka spolu s Kubíkem, Kýnkou a dalšími přáteli je musí vyhnat za každou cenu!

Ať jsem se snažila, jak jsem chtěla, na Povídačkách jsem nenašla nic negativního a to se v poslední době stává opravdu minimálně. Pavel Mondschein má skvělý styl psaní, pohrává si s češtinou, zaměňuje různé výrazy jako je apokalypsa za hafokalypsu, z hraběte Drákuly se stal hrabě Drákuba a z kentaura byl hned kýňtaurus. Příběhy jsou tak vtipně napsané, že jsem se občas přistihla, jak se usmívám od uchu k uchu a říkala jsem si, že tohle zkrátka není možné, abych se u dětské knihy tak výsostně bavila. Na poslední stránce mě mrzelo, že je už opravdu konec.

Titul ilustrovala Alena Doubravová, která má borderáka Kubíka a jeho přátele již v oku. Ilustrace skvěle doplňují celý příběh a stejně jako minule i teď bych uvítala, kdyby obrázků bylo o něco více.

Víte, čím jsou Bordeří povídačky 1 a 2 originální? Obě najdete online na autorově webu. Spolu s dvojkou vyjde na svět také sběratelská edice, ve které najdete spoustu zajímavých věcí. 

Jednotlivé příběhy jsou středně dlouhé. Předškolní děti tak velkou pozornost nemají, rodiče či jiný předčítající může kapitoly rozdělit na více částí. Kniha je určena pro děti všeho věku a nejen pro ně. Na své si přijdou i dospělí čtenáři, kteří si rádi přečtou knížky o zvířátkách a jejich příhodách. Patřím k té dospělácké skupině a za sebe říkám, že Bordeří povídačky neomrzí.


O autorovi
Pavel Mondschein se narodil v Praze, časem však dal velkoměstskému životu vale a odstěhoval se do malé vesničky na dohled od Řípu. Tam se nyní věnuje překládání počítačových her, chovu ovcí a literatuře, to vše v souladu s životním mottem „pást, psát a spát“. Rád čtenáře překvapuje svým širokým záběrem – ačkoliv jej mají mnozí zafixovaného jako pohádkáře a humoristu, není mu cizí ani vážnější tvorba. Je podepsán pod pohádkovým cyklem Bordeří povídačky, postapokalyptickou sérií Zapomenuti v očistci a řadou povídek a novel různých žánrů. Zdroj: Databáze knih


Děkuji Pavlu Mondscheinovi za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat