úterý 3. dubna 2018

Dvě pohádky: Jak šlo vejce na vandr a Tři prasátka

AUTOR:  Mária Rázusová-Martáková, Margita Príbusová
ORIGINÁL: Ako šlo vajce na vandrúvku a O troch prasiatkach
PŘEKLAD: Michaela Škultéty
ILUSTRÁTOR: Vladimír Král
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2018
POČET STRAN: 112
ZDROJ: vlastní





Anotace
Vtipná a veselá knížka s ilustracemi předního slovenského výtvarníka Vladimíra Krále navazuje na křehkou tradici bilderbuchů pro malé děti a zejména na předchozí úspěšný titul nakladatelství Buvik, Kozliatka (2013, česky Portál 2016). Knížku lze opět číst z obou stran a děti zde najdou dvě známé a oblíbené pohádky navozující téma přátelství. Fenomenálně svěží a osobitě ilustrovaná knížka se na Slovensku zařadila mezi nejkrásnější knihy roku 2015. Obsahuje pohádky Tři prasátka a Jak šlo vejce na vandr.

Hodnocení
Po úspěšné dvojpohádce Kůzlátka nakladatelství Portál vydalo další knížku. Tentokrát jsou zde dva různé příběhy - Jak šlo vejce na vandr a Tři prasátka.
Obě pohádky patří již do klasického vyprávění. Existuje na ně bezpočet různých variant jak knižních, tak divadelních či filmových. 

Pohádku Tři prasátka převyprávěla Margita Príbusová. Určitě ji také znáte. Tři prasátka se vydají do světa. První si postavilo domeček ze slámy, druhé z proutí a třetí z cihel. Když se objevil zlý vlk, čí domeček po fouknutí zůstal stát?

Druhá pohádka Jak šlo vejce na vandr patří mezi lidové příběhy tradované na Slovensku. Převyprávěli ji například František Hrubín nebo Božena Němcová. Tuto však napsala Mária Rázusová-Martáková. Vypráví o tom, jak se vejce nudilo, seskočilo z police a vydalo se do světa. Potkalo raka, kachnu, krocana, koně, vola a kohouta. Na své cestě za dobrodružstvím došli k chalupě, kde bydlela stará babka a sedm loupežníků. Chtěli by v chalupě pojíst a přenocovat, ale babka je odmítla. Jak to celé dopadne?

Ač jsou obě pohádky různé, přesto mají jedno společné - toulání se po světě a objevování nových krajů. Jsou založené na opakování vět. Věty jsou jednoduché, složitá souvětí tu nenajdete skoro žádné. Působí to ale příliš stroze a hlavně nezvykle.

Jdou, jdou - a potkají KROCANA.
„Kampak jdeš?” povídá vejce.
„A vy jdete kam?” ptá se krocan.
„Jdeme na vandr. Honem, pojď i ty s námi!”
„Dobře, půjdu!” souhlasil krocan.
A už byli čtyři. 

I v pohádkách se objevuje násilí, vezměme si příklad z Hanse Christiana Andersena nebo z temných bratrů Grimmových. V této dvojpohádce ani tak násilí není jako je tady spíše zastoupena nevychovanost. Neslavný vlkův konec v pohádce Tři prasátka chápu, ale autorka ho mohla také upravit jinak. Co však neumím přenést přes srdce, je to, jak se vejce chovalo k babce. Vštěpujeme našim dětem, že když něco chceme, řekneme kouzelná slůvka jako je „prosím” a „děkuji”. Ani se nedivím, že je babka za takové chování poslala pryč. Co by se stalo, kdyby vejce hezky požádalo o jídlo a nocleh? Nejspíš by to byla jiná pohádka.


Stejně jako minulou knihu, tak i tuto ilustroval Vladimír Král. Jeho obrázky působí ve 3D efektu a mnohdy i fantazijně. No, viděli jste někdy modrého raka? Sice jsou barevně poněkud zvláštní, přesto jsou vyvedeny v sytých a plných barvách. Kniha je vytištěná na kvalitním tvrdém a lesklém papíru, takže se nemusíte bát, že děti listy snadno zničí.

Komu můžu knihu doporučit? Určitě dětem, které se teprve učí číst. Díky jednoduchým slovům a větám dítě textu snadno porozumí i přečte. A je také vhodná pro děti mladšího školního věku. Záleží také na rodičích, zda budou o knize přemýšlet jako já nebo si řeknou, že pohádka je pohádka a je v ní dovoleno relativně všechno.

O autorkách
Mária Rázusová-Martáková byla poetka, dramatička, překladatelka, autorka literatury pro děti a mládež.

Margita Príbusová je slovenská autorka a překladatelka.


Napsáno pro Portál

Žádné komentáře:

Okomentovat