čtvrtek 28. prosince 2017

Ella ve škole

AUTOR:  Timo Parvela
ORIGINÁL:  Ella ja kaverit 1
PŘEKLADATEL: Alžběta Štollová
ILUSTRÁTOR: Magda Veverková Hrnčířová
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2017
POČET STRAN: 120
ZDROJ: vlastní






Anotace
První díl humoristické série o holčičce Elle a jejích kamarádech, určený především mladším školákům. Ella chodí do první třídy a v knížce popisuje svůj život, běžné, každodenní příhody (příprava vánoční besídky, návštěva divadla, bláznivý výlet do bazénu, problémy s panem učitelem apod.), ovšem velice humorně a vtipně, takže se pobaví nejen děti, ale i (předčítající) rodiče. Popisem zdánlivě obyčejných střípků z všedního dne vyprávění připomene nesmrtelnou klasiku Děti z Bullerbynu.

Hodnocení
Když se na vás odevšad valí reklama na určitou knihu, po přečtení se příběh může stát buď propadákem nebo knihou, o které reklamy nelhaly. Do čtení Elly jsem šla s tímto přesvědčením a nakonec jsem vlastně jenom litovala, že kniha byla moc krátká a skončila tak rychle.
Příběh vypráví o Elle, jak jinak. Ale není jen o ní. Seznamujeme se i s jejími spolužáky - Tuukkou, Samppou, Pekkou a dalšími dětmi. Jsou to trochu lumpové a rošťáci, ale vše, co provedou, myslí dobře. Ne vždy se to však ostatním líbí.

Kniha je rozdělená do tří příběhů. Každá část obsahuje několik kapitol, které jsou opravdu krátké. Navíc zvolený typ písma je větší, takže se věty čtou lehce. Dětem čtení může trvat déle, ale zkušenější čtenář knihu zvládne i za jeden večer.

S Ellou a jejími spolužáky nezůstaneme jenom ve škole, ale půjdeme s nimi do divadla či na výlet. S dětmi budeme také pátrat po člověku, který vydírá jejich třídního pana učitele. Děti mají svého pana učitele moc rádi, a tak se o něj zákonitě bojí.

Nejvíce se mi snad líbila kapitola o tom, jak jeli na výlet a cestou se zastavily v muzeu. Vyprávění bylo tak vtipné, že jsem se musela smát opravdu nahlas.

"Jakpak bych si pro tu tašku mohl dojít?" podivil se pan učitel.  
"Třeba pěšky," navrhla paní."Vy nemáte rozum," odpověděl pan učitel.
"Lituji," uzavřela pokladní.
"Drahý, prosím tě, snaž se teď chovat kultivovaně," požádala učitelova žena.
"Vy primitivko," neodpustil si pan učitel, když sbíral svoje peníze z přepážky. 
Čtyři dvaceticenty a jeden pěticent, na kterém byl přilepený kousíček špagety. 
"Tohle je mumie," vysvětlil nám vzápětí hlasitě a ukázal na paní v pokladně. "Vlastně to není umění, ovšem do muzea tedy patří." (Str. 92)

Zajímavostí mohou být finská jména. Pro nás nejsou příliš typická a některá z nich ani v nejmenším nepřipomínají žádné české.

Součástí knihy jsou krásné ilustrace. Autorkou je Magda Veverková Hrnčířová, která ilustruje spíše knihy od českých spisovatelů. Obrázky v knize jsou černobílé. což je další netypická věc. Ale stejně o máte o podobě dětí představu. Obálka knihy je totiž vyvedena v barvě a navíc jsou zde i vypsána jména dalších Elliných spolužáků.

Timo Parvela je ve Finsku hodně populární a Ella jakbysmet. Existuje dvacet pět dílů s touto slečnou. Pokud by v Česku vyšly všechny knihy, máme se  na co těšit. Pokud to jenom půjde, jistě si pořídím celou sérii.

Obálky
Nemám nejmenší tušení, do kolikati světových jazyků byla Ella přeložena, ale na Goodreads jsem našla jen tyto dvě obálky. Nevím jak vám, ale mně se ani jedna obálka nelíbí. Vítězí ta naše.
  

O autorovi
Timo Parvela je původní profesí učitel, píše pro děti i pro dospělé a ve Finsku je v oblasti dětské literatury nepopiratelnou hvězdou. Jeho knihy byly přeloženy do více než třiceti jazyků a získal za ně řadu ocenění. Série o Elle patří k těm vůbec nejpopulárnějším.

Napsáno pro nakladatelství Portál

Žádné komentáře:

Okomentovat