pátek 8. prosince 2017

Autorské čtení Aleny Mornštajnové ve Zlíně

Spisovatelku Alenu Mornštajnovou nemusím snad vůbec představovat. Její kniha Hana, která vyšla v letošním roce, přináší s sebou velice kladné ohlasy. Alena Mornštajnová nenapsala jen Hanu, ale její bibliografie zahrnuje ještě další dva romány a to Slepou mapu a Hotýlek.


Autorka přijela do Zlína 6. prosince 2017, aby zde představila svůj poslední román. Celé autorské čtení probíhalo v kavárně v Krajské knihovně Františka Bartoše, ve velice příjemném prostředí. Alena Mornštajnová mluvila nejen o Haně, ale i předchozích dvou románech.

Kniha Slepá mapa vyšla v roce 2013. Alena Mornštajnová ji ale psala deset let při zaměstnání. Neměla na ni čas, neustále totiž upřednostňovala něco jiného než knihu. Protože její profese je učitelka, mohla psát přes prázdniny, kdy měla více času. Inspiraci k Slepé mapě našla ve vlaku. Na nádraží, kde čekala na odjezd, si všimla již starší dámy, která byla celá v bílém. Shodou okolností seděly spolu v jednom kupé a paní jí vyprávěla svůj příběh.

Po sepsání knihy hledala Alena Mornštajnová vydavatele a našla ho v nakladatelství Host, které jí také vydalo další dva romány. Hotýlek vyšel o dva roky později. Příběh se autorce psal lehce. Zobrazila v něm dobu 60. a 70. let 20. století. Hlavní hrdinou je muž, který je obklopený ženami. Alena Mornštajnová přiznává, že se hůře vciťuje do mužských postav. Snad i proto kolem něj dosadila ženy, které mají svůj vlastní příběh. "Možná ještě zajímavější než hlavního hrdiny," směje se při tom autorka.


Při psaní Hotýlku už měla Alena Mornštajnová jasno, o čem bude další příběh. Na rozdíl od předchozích dvou románů zasadila Hanu na konkrétní místo. A to do Valašského Meziříčí, odkud autorka pochází. Příběh je založený na dvou skutečných událostech, které se zde udály. Tou první je odsun Židů do koncentračních táborů na základě Hellerova seznamu a druhou je epidemie tyfu, která postihla Valašské Meziříčí v roce 1954. Čtenář může sledovat osudy dvou žen Hany a Miry. Mira je mladá dívka, která přišla o celou svou rodinu kvůli epidemii. Ujímá se jí její teta Hana, která přežila koncentrační tábor.

Alena Mornštajnová nechtěla, aby byl příběh jen o holocaustu, proto je to vyprávění o dívce, která měla naplánovanou budoucnost, ale do jejího života zasáhly nečekané změny. Jméno Hana není jen jméno, ale je to i pocit (hana, vina). 

Kniha je rozdělená do tří částí. Ta první je o Miře v době, kdy jí umírají rodiče na tyfus a kdy si ji k sobě bere teta Hana. Druhá je o dospělé Miře, a třetí část je o Haně, kde se objasňují některé události, které se přihodily v předchozích dvou dílech.

Obálka knihy neobsahuje jen jméno Hany, ale je v něm skryto i jméno Miry. A autorka také prozradila, kde se Miřino jméno schovává. Když se podíváte na osudový věneček, tak jsou zde čtyři krátké texty. Počáteční písmena každého z nich tvoří slovo Mira.

Ve Valašském Meziříčí je památník všech Židů, kteří zemřeli v koncentračních táborech. Jsou tam napsány i Hana a Mira, které byly skutečné. Byly to sestry, ale autorka jim dala jiný příběh a jiný příbuzenský vztah.

Alena Mornštajnová již má rozepsanou další knihu. Autorka moc o knize neprozradila, jen to, že se bude jednat o vztah mezi otcem a dcerou a o tom, jak mohou slova ublížit a zranit.

Spisovatelka také zabrousila do vod malých čtenářů. Plánuje vydat veselý příběh bez nějakého poučení, vzdělávání, bez nějakého závažného problému. Kniha vyjde na jaře příštího roku u nakladatelství Albatros a ilustrovat ji bude Galina Miklínová, kterou můžou čtenáři znát z knižních ilustrací jako je Kosprd a Telecí, Lichožrouti nebo O Kanafáskovi.

Zdroj: fb KKFB

Z autorského čtení mám velice dobrý a příjemný pocit. Alena Mornštajnová mluvila k věci, vše, co řekla, bylo podstatné a zajímavé. Občas jsem se přistihla, že si nepíšu žádné poznámky, ale jen poslouchám. Paní spisovatelka je moc sympatická a její vyprávění o Haně mě ještě více přesvědčilo o tom, že si ji musím pořídit.

Knižní trailer
K Haně také vznikla upoutávka, kterou natočili studenti z Gymnázia Františka Palackého ve Valašském Meziříčí. Trailer bych pouze v jejich režii.

Žádné komentáře:

Okomentovat