sobota 1. října 2016

Johana s dlouhýma nohama

AUTOR:  Petra Braunová
ILUSTRÁTOR: Jiří Bernard
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ROK: 2016
POČET STRAN: 80
ZDROJ: vlastní



HODNOCENÍ:


Anotace
Co všechno se dá zažít během jednoho deštivého letního dne? I nečekané dobrodružství! Jen musíte najít toho správného kamaráda. Johanka tráví posledních čtrnáct dní před začátkem první třídy u babičky a dědy, stejně jako František od sousedů. Je to kluk do nepohody. Zatímco jeho trápí zuby, Johanka se stydí za své dlouhé hubené nohy. Na posměváčky však vyzrají neohroženým činem!

Hodnocení
S podpisy od autorky i ilustrátora ze Světa knih
S Johankou se dětský čtenář mohl letmo seznámit v trilogii o Kubovi. Ale opravdu jen letmo. Johanka dostala svou příležitost v nejnovější knize Petry Braunové.

Johanka tráví posledních čtrnáct dní prázdnin u babičky a dědy v bytě. V sousedním bytě je na tom podobně i František. Jsou to dvě děti, které svede dohromady nejeden velký zážitek.

Johanku trápí její dlouhé nohy. A už jenom to jméno! "Když jsem šel z hub, ztratil jsem  zub. Našla ho Johana s dlouhýma nohama." Takové rýmovačky Johanka nemá vůbec ráda, a tak když jí písničku začne notovat i děda, urazí se.

František moc kamarádů nemá, straní se jich. Je to kvůli tomu, že má špatné zuby, rychle se mu kazí a jsou černé. A František taky nesmí jíst moc sladkého, protože ho pak zuby hodně bolí. Jít k zubaři rozhodně není žádná legrace.

V knize je sedm kapitol, ve kterých je spousta dobrodružství. Například jak se Johanka dědovi schovala, jak se s Františkem seznámila a koho zachránili, když si po dešti šli hrát ven a co se stalo, když František snědl skoro celou čokoládu.

I další kniha Petry Braunové přináší nejen krásný příběh, ale také trochu poučení, o kterém se dá s dětmi povídat. Kniha je o přátelství, o tom, že nevýhoda se může změnit ve výhodu, o tom, že handicap není důvod k posměchu.

Johanka se moc dobře četla. Jak jinak, protože všechny knihy od Petry Braunové, které jsem zatím držela v ruce, jsou skvělé.

Kniha patří do edice Prvního čtení. Písmenka jsou velká tak, aby je začínající čtenář dokázal snadno přečíst. Knihu si mohou přečíst i starší děti, protože to není jen příběh pro prvňáčky, ale i pro třeťáky či dospělé.

O autorce
Petra Braunová působila několik let ve francouzských a belgických rodinách jako au-pair. Své bohaté zkušenosti z tohoto období pak zúročila v knížce Česká služka aneb Byla jsem au-pair. Literatura je její koníček už od dětství, často přispívá články do různých časopisů. Se svými dětmi Olivečkem, Marií a Johanou žije v Praze. Díky jim je neustále v kontaktu s dětským světem neutuchající fantazie a lotrovin, který je nevyčerpatelnou inspirací pro její literární tvorbu.
Zdroj: databáze knih

2 komentáře: