úterý 11. října 2016

Slib

AUTOR: Robert Crais
ORIGINÁL: The Promise (G. P. PUTNAM´S SONS, New York, 2015)
PŘEKLAD: Hana a Martin Sichingerovi
NAKLADATELSTVÍ: Metafora
ROK: 2016
POČET STRAN: 375
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ



Anotace
Když si soukromého detektiva Elvise Colea najme žena znepokojená zmizením své zaměstnankyně, zavede ho pátrání ke zdánlivě obyčejnému rodinnému domku. V normálních domech se však obvykle neskrývají vraždící zločinci s hromadou výbušnin…
Ulice je vzápětí plná policistů a mezi nimi i Scott James se svým legendárním policejním psem Maggie, fenkou německého ovčáka obdařenou výjimečnou inteligencí. A pouze Scottovi se podaří zahlédnout prchajícího vraha. Zabiják má ale jedno pravidlo: Nikdy nenechávej svědka naživu.
Elvis Cole se náhle zdá policii podezřelý a jeho parťák Joe Pike mu přispěchá na pomoc. Scott a Maggie uniknou o vlásek smrti. A cesty této čtveřice se protnou. Společně se pouštějí do boje proti obchodníkům se zbraněmi a gangům s vazbami na teroristy. Sledovat stopu lží v pavučině, kde skoro nikdo není tím, za koho se vydává, je ale nesmírně těžké. A smrtelně nebezpečné.

Hodnocení
Dlouho očekávaná novinka od Roberta Craise je tady. Příznivci soukromého detektiva Elvise Colea a Joea Pikea můžou tleskat. A kdo si zamiloval fenku Maggie a jejího pána Scotta Jamese, může volat třikrát hurá.

Elvis Cole je soukromý detektiv, jehož značka je nejlepší detektiv na světě. To jeho fanoušci už ví. V knize Zloději lidí jsem ho označila za frajera a elegána, tady však působil normálním a obyčejným dojmem. 

Tentokrát Robert Crais k Elvisovi přidává i Scotta Jamese a Maggie, kterého čtenáři mohli potkat v knize Podezřelý. Scotta a jeho fenku Maggie si musíte oblíbit. Maggie si zamilujete hned od začátku, protože její myšlenky patří jen Scottovi a její věrnost je naprosto úžasná. Chrání svého pána za všech okolností a nikdy ho nenechá na holičkách.

Více postav v příběhu však znamená, že se každému z nich spisovatel věnuje stejným dílem, a proto nikdo z nich nedostal velkou příležitost prokázat, co kdo umí. Kdybych nečetla několik Craisových knih, asi by mi žádná z postav nepřirostla k srdci. To je možná jediné mínus této jinak velmi dobré knihy.

Crais tentokrát čtenáře zavádí do světa výbušnin a terorismu. Coleovi zavolá jistá Meryl, která se obává o svou zaměstnankyni Amy - zpronevěřila peníze a protože pracovala na výbušninách pro vládu, logicky Meryl napadne, že za peníze chce výbušniny vyrobit, prodat je teroristům, a tak se k nim dostat. Africká složka teroristické Al-Káidy jí zabila syna a ona se chce pomstít. Meryl tedy požádá Colea, aby vypátral nejen ji, ale i Amyina podezřelého přítele Charlese, který by mohl za prodejem výbušnin stát.

Docela jednoduchý příběh, ale Crais příběh dokonale zamotá a přichystá čtenáři několik zvratů. Příběh se četl sám, byl svižný a velmi barvitý. Mohl by být více napínavý, v tomto duchu to pro mě bylo spíše oddechové čtení.

Obálky
Řekla bych, že česká obálka je nejhezčí. Co vy na to?
  
O autorovi
Robert Crais se proslavil zejména jako literární otec soukromého detektiva Elvise Colea. Jeho kariéra však nezačala u knih, ale u hollywoodského filmu, kde pracoval na scénářích seriálů, např. Miami Vice. Tři z jeho knih byly nominovány na Edgarovu cenu a v roce 2006 se stal držitelem ceny Ross MacDonald Literary Award. Podle jeho románu Rukojmí vznikl pak úspěšný film.

Knihu můžete zakoupit v e-shopu knihkupectví nakladatelství
Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat