sobota 29. října 2016

Králík málem králem

AUTOR:  Klára Smolíková
ILUSTRÁTOR: Kateřina Čupová
NAKLADATELSTVÍ: Fragment
ROK: 2016
POČET STRAN: 48
ZDROJ: vlastní


HODNOCENÍ:




Anotace
Králík Karel nemá kamarády a spolužáků se straní. Když si na hlavu nasadí papírovou korunu, stane se něco neuvěřitelného. Přivolá tím samotného krále Karla IV. Panovníkovo vyprávění o statečných činech, které vykonal, o moudrých rozhodnutích, která učinil, i o trampotách, kterými prošel, malého králíka změní. Čím víc toho ví, tím lépe chápe, že fňukáním se nic nespraví. Je třeba vytáhnout ty nejlepší karty, které mu osud nadělil a rozehrát s nimi hru, na kterou se jen tak nezapomene. 

Hodnocení
Letos uplynulo již 700 let od narození Karla IV. V tomto roce vznikla řada knih s tématikou Karla IV. Vydávaly se knihy historické, beletristické, naučné a další. Nemělo by se však zapomínat i na děti. Proto mě potěšilo, že Klára Smolíková napsala knihu Králík málem králem.

V příběhu se seznamujeme s králíkem Karlem. Nemá to vůbec jednoduché - jeho jméno Karel vzbuzuje ve třídě smích, protože králík Karlík je opravdu vtipné spojení. Jenže jak pro koho. Karlíkovi to rozhodně směšné nepřipadá. Ve třídě se tak cítí osamělý a smutný. Jednou si však nasadí na hlavu korunu, kterou si vyrobil z papíru. Když se podíval do zrcadla, zjistil, že se na něj nekouká jeho odraz, ale jakýsi král....

Dětský čtenář se prostřednictvím zrcadlového odrazu Karla IV. dozví něco o životě tohoto krále, o tom, že se jmenoval Václav, žil ve Francii, měl čtyři manželky a o co vše se zasloužil pro českou zem. A díky němu se malý Karlík naučí nebát se a víc si důvěřovat. Protože na toho, kdo si věří, ostatní nemůžou.

Kniha je velmi čtivá. Nejen že obsahuje historická fakta, která jsou podána zajímavě, ale také obsahuje trochu osobního rozvoje. Na Karlíka rozhodně všechny rady krále Karla IV. fungovaly a ani se nedivím, protože všechny rady byly rozumné a lehce srozumitelné.

Kniha je ve formátu A4, text je psán větším písmem a kapitoly jsou opravdu kratičké. Příběh je doplněn ilustracemi Kateřiny Čupové, které trefně doplňují text.

I když knihu odkládám do dětské poličky, vím, že se k ní v budoucnu ještě rádi vrátíme.

O autorce
Klára Smolíková se vypracovala na renomovanou autorku dětských knih s populárně vzdělávacím zaměřením. Píše scénáře komiksů a večerníčků. Má za sebou bohaté lektorské a metodické zkušenosti, angažuje se v muzejní pedagogice.

Napsáno pro Databázi knih.

Žádné komentáře:

Okomentovat