pátek 14. listopadu 2014

Vypravěčka

AUTOR: Jodi Picoult
ORIGINÁL: The Storyteller (Atria Books, 2013, New York)
PŘEKLAD: Ivana Nuhlíčková
NAKLADATELSTVÍ: Knižní klub
ROK: 2014
POČET STRAN: 512
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace
Sage pochází z rodiny s židovskými kořeny a její babička přežila holocaust. Ona sama se snaží vyrovnat s jiným traumatem – se smrtí matky. Na skupinové terapii se seznamuje s devadesátníkem Josefem Weberem. Při jednom z jejich rozhovorů ji tento muž, kterého si všichni v jeho okolí váží a mají ho rádi, požádá, aby mu pomohla spáchat sebevraždu. Tíží ho svědomí, přirozenou smrtí se mu však zemřít nedaří. Aby Sage přesvědčil, vzpomíná na své působení v SS i koncentračních táborech.

Něco málo o ději
Sage po smrti své matky navštěvuje terapeutickou skupinu, kde jsou lidé s traumatickými zážitky. Skupinu navštěvuje i Josef Weber. Je mu už přes devadesát let. Jednoho dne Josef Sage osloví s prosbou, aby mu pomohla zemřít. Sage chce znát důvod a Josef se jí přizná, že za války sloužil v koncentračním táboře v Osvětimi.

V Osvětimi byla také Sageina babička Minka. Je možné, že se Minka a Josef znali? Sage také osloví FBI, tam jí však sdělí, že Josef Weber v žádných záznamech není. Jak je to tedy doopravdy? Byl opravdu Weber nacista a vrah Židů? Mohl být tento stařík, který působil jako učitel a byl mezi lidmi oblíbený, zrůda?

Na tyto otázky vám odpoví nejnovější kniha Jodi Picoult.

Hodnocení
Vypravěčka mě chytla za srdce. Netušila jsem, že kniha bude tak realisticky napsaná a bude popisovat hrůzy války. Ano, věděla jsem, že se příběh bude odehrávat za druhé světové války v koncentračním táboře, ale nečekala jsem, že to bude tak bolet.

Jodi Picoult je známá svými kontroverzními romány. Vypravěčka je další v řadě a je stejně skvěle napsaná jako ty předešlé. 

Příběh je postaven do několika rovin. Seznamujeme se se Sage, je jí pětadvacet, rodiče jí zemřeli, sestry s ní nemluví a ona se schovává před lidmi, respektive schovává svou velkou jizvu, která ji hyzdí obličej. Sage je pekařka a samotářka, jedno nevylučuje druhé. Sage se nemůže vyrovnat se ztrátou matky, a  tak dochází na terapeutickou skupinu, aby se dostala mezi lidi s podobnými pocity. Skupinu také navštěvuje Josef Weber, starý pán s jezevčíkem, který má na Sage jednu prosbu - chce po ní, aby mu pomohla zemřít. Důvod je jednoduchý. Smrt se mu vyhýbá a on chce umřít, protože zavraždil spoustu lidí. Byli to Židé z Osvětimi. Po Sage chce, aby mu také odpustila. Ale dá se vůbec odpustit takovému člověku, který dennodenně vraždil lidi jen proto, že byli přítěží pro árijskou společnost? A že za každé neuposlechnutí rozkazu následovalo zabití?  Dá se odpustit člověku, který po dalších sedmdesát let života byl milující manžel a oblíbený soused a učitel? Soucit a odpuštění nebo spravedlnost a trest? 

Druhá rovina příběhu je mnohem drsnější. Minka, Sageina babička, přežila holocaust a svůj  příběh vypráví tak, jak se odehrál, bez příkras, bez pozlátka, jen holá pravda. Minka popisuje nejen bezstarostný předválečný život v polské Lodži, ale i krutosti a násilnosti v koncentračním táboře v Osvětimi, kde lidé umírali nejen při selekci, ale také kvůli hladu, nemocem a nesmyslnému zabíjení. Co ji tam drželo při životě, jaké měla podmínky a jak je možné, že měla štěstí, že přežila?

Třetí rovina je vymyšlený příběh o Anie a její lásce k Aleksanderovi, který je upírem, jenž vysává lidem krev a zabíjí je, protože on se potřebuje najíst. Tak trochu to připomíná život v Osvětimi a vztah Němců k Židům. A i když je tento smyšlený příběh mnohem kratší než vyprávění Sage a Minky, rozhodně ho budete číst naprosto bez dechu.

Jodie Picoult své postavy barevně vykreslila. nebála se použít v příběhu násilí, krutost a zoufalství, ale také naději, že ta hrůza někdy skončí.

Pokud si odmyslíte to, že je příběh o nelidskosti, stránky vám budou ubíhat před očima a než se nadějete, je konec a i na konci vás čeká jedno překvapení.

Ale jak byste se zachovali vy, kdybyste byli v podobné pozici jako je Sage? Pomohli byste Josefovi zemřít a odpustili mu nebo byste ho vydali spravedlivému trestu?

O autorce
Jodi Picoultová napsala 19 románů (do češtiny bylo přeloženo 6 knih), byla oceněna několika významnými oceněními. S manželem a třemi dětmi žije v New Hampshire.

Obálky
Říká se,i obálka dělá knihu. Na ukázku jsem z Goodreads vybrala několik obálek. Ne všechny se mi líbí, např. tureckou knižní verzi bych si nechtěla přečíst (kdybych autorku neznala).

      
anglická                           francouzská                      holandská


      
maďarská                         polská                             turecká

Děkuji portálu Databáze knih za poskytnutí recenzního výtisku

3 komentáře:

  1. Krásná recenze. Tuto knihu bych si chtěla přečíst. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Kniha je opravdu nádherná, Picoultová je skvělá spisovatelka.

      Vymazat
  2. Já knihu už taky četla a je to neskutečně silný příběh, který opravdu donutí se zamyslet a vůbec si nedokážu představit, co bych já na jejím místě dělala. Na žádném místě z hlavních postav... Skvěle napsaná recenze a skoro všechny obálky jsou podařené, teda až na tu tureckou :)

    OdpovědětVymazat