neděle 30. listopadu 2014

Střed světa

AUTOR: Thomas Van Essen
ORIGINÁL: The Center of the World (Other Press, 2014, New York)
PŘEKLAD: Libuše a Luboš Trávníčkovi
NAKLADATELSTVÍ: Knižní klub
ROK: 2014
POČET STRAN: 303
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace
Ústřední postavou napínavého románu, rafinované mozaiky osobních vyprávění, je padesátník Henry ze současného New Yorku, který pracuje pro charitativní nadaci, děti má odrostlé a jeho manželství prožívá právě krizi zevšednění. Do života mu znenadání zasáhne nález utajeného obrazu Střed světa – je uchvacující, zneklidňující a má ničivou erotickou sílu. Zároveň se odvíjí příběh slavného anglického malíře J. M. W. Turnera a jeho okruhu obdivovatelů. Děj je nabitý krásou, láskou a sexem a skýtá mimořádný čtenářský zážitek

Něco málo o ději
Henry Leiden vyklízí dům po svém otci, který nedávno zemřel. Otec za svého života nahromadil spoustu nepotřebného harampádí. Přesto však našel poklad. Poklad v podobě neuvěřitelného obrazu J. M. W. Turnera. Jmenuje se Střed světa a je na ní vyobrazená Helena Trojská. Je tak krásná, že Henry nemyslí na nic jiného než na ni. Obraz má obrovskou hodnotu, ale dá se tento uhrančivý obraz vůbec prodat?

V 19. století v Anglii žil malíř, jehož práce skvěla v malování krajin. Proč se rozhodl namalovat obraz nedozírné krásy a kdo mu seděl modelem? Jaký byl osud všech protagonistů? Jak se dostal z Anglie do Ameriky?

Hodnocení
Z knihy jsem trochu na rozpacích. Byla sice skvělá, dobře se četla, ale až tak úplně mi nesedla do stylu. Jenže to nikdy předem nevíte, když si knihu pořizujete. Ale i když nesplnila mé představy, bylo na knize něco fascinujícího - a to sám Střed světa.

Střed světa je obraz, který namaloval anglický malíř J. M. W. Turner, který je především známý jako krajinář. Střed světa však vybočuje z jeho směru - znázorňuje Helenu Trojskou a dle vyobrazení z ní Turner udělal bohyni, kvůli které vyjelo tisíc lodí. Velice smyslná žena, ze které vyzařuje světlo, láska, erotika a neschopnost dělat něco jiného než dívat se na ni a v mužích vzbuzuje sexuální a neukojitelnou touhu.

A tento obraz našel Henry, je ve středním věku, má ženu, dospělé děti, práci. Jenže ten den, kdy obraz našel, se mu život změnil - po shlédnutí obrazu byl jako hypnotizovaný, kudy chodil, všude viděl Helenu a to mu taky ovlivnilo jeho manželství a dostal se do krize, ze které neví, jak se dostat. Ale není jediný, kdo o obraze ví a usilovně po něm pátrá.

Vraťme se však v čase zpět, konkrétně do 19. století, kdy obraz vznikl. Děj se odehrává v anglickém Petworthu, kde se schází vybraná smetánka. Mluva lidí je vzletná a do této časové roviny se naprosto hodila. Seznamuje se s malířem Turnerem, který byl dle popisu velmi ošklivý muž, s krásnou paní Spencerovou, milenkou samotného pána Petworthu lorda Egremonta. Spojníkem je mladý novinář Charles Grant, který je vypravěčem.

Jak se dostal obraz do Ameriky? To vypráví příběh z 30. let 20. století a dokončuje tak okruh, aby byl příběh kompletní. Vzájemné proplétání všech tří časových rovin bylo po kapitolách a dalo se v tom rychle zorientovat.

Už jednou jsem se zmiňovala, že jsem z knihy v rozpacích. Nemohla jsem se do knihy zpočátku vůbec začít, ale jak děj nabíral na obrátkách a zorientovala jsem se, kdo je kdo, bylo to lepší a kniha se pak četla velmi rychle. Na závěr bych chtěla poznamenat, že je velmi škoda, že obraz Střed světa neexistuje, ale kdo ví...

O autorovi
Thomas Van Essen absolvoval Sarah Lawrence College a na Rutgers University získal Ph.D. v oborou anglický jazyk a literatura. Žije s rodinou v New Jersey. Střed světa je jeho první román.

Žádné komentáře:

Okomentovat