pondělí 17. listopadu 2014

Pravdomluvní sedmilháři

AUTOR: Sofie Králová, Tomáš Kristl
NAKLADATELSTVÍ: Economicus
ROK: 2014
POČET STRAN: 168
ZDROJ: vlastní



HODNOCENÍ:

Anotace
Nadějná fotografka Elizabeta Císařová a její muž, úspěšný politik Teodor Císař, prožívají po patnácti letech manželství zdánlivě klidný a spokojený rodinný život. Dojem dokonalého páru je však jen skořápkou, která zakrývá skutečné pocity a emoce dvou lidí, kteří se sami sobě až příliš vzdálili. Ve vztahu nešťastná a po citech toužící Eli se zaplétá s Tomášem, mladým umělcem, jenž jí dá vzpomenout na téměř zapomenuté pocity lásky a štěstí. Stejně tak Teodor, ač veden zcela odlišnou touhou, rozehrává milostnou hru s Lucií, atraktivní studentkou vysoké školy a současně jeho stážistkou.

Něco málo o ději
Teodor Císař je velmi úspěšný politik, má kolem sebe schopné lidi, a nebýt manželky Elizabety a jejich dvou dětí, nebyl by tam, kde by byl. Elizabeta mu stojí věrně po boku a doprovází ho na různé společenské akce.

To vše je však jen přetvářka. Jejich manželství po patnácti letech už není takové jako na začátku, Teo na rodinu nemá čas a je jen otázkou chvilky, kdy si oba, jak Teo tak Eli, najdou jiné partnery. Budou pak už konečně spokojení a šťastní?

Hodnocení
Pravdomluvní sedmilháři je útlá kniha z pera dvou českých spisovatelů, kteří na svém autorském kontě mají již dvě společné novely.

Příběh je jako vystřižený z reality. On, úspěšný politik, své práci věnuje veškerý svůj čas a na rodinu už mu žádný nezbude. Ona, začínající fotografka, manželka i matka, je nešťastná a touží nejen po citech, ale i po lásce, které se jí po patnácti letech společného soužití už nedostává.

Shodou okolností (či ironie) oba ve stejnou chvíli potkávají někoho, kdo je přitahuje. Teodor mladou stážistku Lucku, Eli mladého a atraktivního fotografa Tomáše. Teo svůj vztah vede přes chtíč, Eli do nového vztahu vkládá své srdce.

Eli mi byla sympatická už od samého začátku. Má srdce na pravém místě a vůbec se jí nedivím, že byla v manželství nešťastná a že si našla někoho, kdo jí poskytl lásku, protože Teodor je prostě jen politik bez špetky svědomí, který se o svou ženu vůbec nezajímá a vztah s milenkou Lucií bere jen jako rozptýlení.

Jak vše nakonec dopadne? Kdo bude vítězem a kdo poraženým? Kdo se první přizná k nevěře? Pokud chcete znát odpovědi, stačí si přečíst tuto krátkou novelku. Na 160 stranách je rozehrán příběh nejen plný lásky, touhy a citů, ale i výčitek svědomí a lží.

Kniha je přečtená velmi rychle, děj uplývá přímo před očima a než se nadějete, je závěr. Konec byl možná trochu klišoidní, nejsem si jistá, zda by to tak probíhalo i ve skutečném světě, ale ve světě knih je možné naprosto všechno.

Pokud bych měla knihu doporučit, určitě to udělám. I přesto, že nemá mnoho stran, rozhodně stojí za přečtení, protože, jak už jsem se jednou zmiňovala, nebyla to žádná pohádka, ale uvěřitelný příběh, který se mohl stát každému z nás.

O autorech
Sofie Králová a Tomáš Kristl je partnerský pár, který ke společnému psaní knih svedly dvě zprvu rozdílné životní cesty. První dvě knihy, 13. komnata milenek a Srdcem proti rozumu, byly tituly, jež napsali podle jejich vlastního životního příběhu, který v té době právě prožívali. Kniha Pravdomluvní sedmilháři je již svým obsahem knihou zcela odlišnou, protože postavy a jejich příběhy jsou již pouhou autorskou fikcí.


Děkuji portálu Knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit v e-shopu knihkupectví.


1 komentář:

  1. O knize jsem zatím neslyšela, více méně novinky z české scény jsou mi vzdálenější víc než z té světové. :) Zkusím sehnat.

    OdpovědětVymazat