pondělí 6. října 2014

Rošťák Oliver a Marica čarodějka

AUTOR: Petra Braunová
ILUSTRÁTOR: Zdeňka Krejčová
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ROK: 2013
POČET STRAN: 83
ZDROJ: knihovna


HODNOCENÍ:




Anotace
Rošťáka Olivera už možná znáte z první, stejnojmenné knížky. Teď je Oliver o rok starší, moudřejší a stále zamilovaný do černovlasé spolužačky Marici. Končí druhá třída a přichází smutné loučení. Marica, která pochází z Chorvatska a před válkou odjela do bezpečných Čech, se v létě vrací do rodné země. Proto chtějí velké letní prázdniny – pro školáky nejmilejší období – Oliver s Maricou prožít spolu. Splní se jim jejich tajné přání? Marica je přece čarodějka...

Něco málo o ději
Končí škola a druhák Oliver se těší na prázdniny, které stráví s kamarádkou Maricou. Jenže ten osudný den se Oliver a všichni spolužáci dozví, že Marica od září nastoupí do školy v Crikvenici - Marica se totiž s babičkou vrací do Chorvatska.

Oliver je nešťastný a Marica taky. Naštěstí můžou oba kamarádi strávit celý červenec u Oliverových prarodičů. V srpnu však Marica natrvalo odjíždí k moři.

Setkají se ještě spolu? Budou na sebe myslet? To si budete muset přečíst v dalším díle.

Hodnocení
Série se nemají číst od konce. To je zřejmá věc. Jenže co dělat, když knihu, kterou dostanete jako první je právě ta poslední? A co dělat, když navíc ten díl byl skvělý? Nezbývá nic jiného, než si přečíst i ty předchozí knihy.

Marica čarodějka je druhý díl ze zatím třídilné série. Opět se setkáváme s Oliverem a Maricou. Tentokrát je to ve chvíli, kdy se blíží konec školního roku a před školáky jsou velké prázdniny a Oliver se těší, jak je stráví s kamarádkou Maricou. To však ještě netuší, že se s ní bude muset rozloučit. Marica se už o prázdninách vrátí do Chorvatska, kde v občanské válce zahynuli její rodiče a ona se s babičkou odstěhovala do České republiky. 

Je to smutná zpráva, zvlášť pro Olivera, protože je do Maricy zamilovaný. Představa, že ji už nikdy neuvidí, je hrozná. Naštěstí s ní může strávit celý červenec u babičky a dědy spolu se sestřičkou Máří. Zažijí zde spoustu dobrodružství, tajemných i veselých, napínavých i dojemných.

"Chtěla jsem ti vlastně říct," ozve se náhle do ticha Marica šeptem, "že když si tuhle noc budeš něco přát, tak se ti to splní."
"Fakt?"
"Jo. Ale nejlepší by bylo, kdyby sis přál to samé, co já."
"A co si přeješ ty?"
"To ni nemůžu říct."
Oliver v duchu zaúpí. Tomu se nedá rozumět! Znovu ho napadne, že ho Marica nemůže mít ráda, když mu nechce nic říct. Kdyby slyšel, co si Marica v duchu opakuje pořád dokola, nevěřil by vlastním uším.
Škapulíři, škapulíři, přeju si zůstat s Oliverem. Mám ho ráda. Moc, moc, moc!

Příběh opět ilustrovala Zdeňka Krejčová, obrázky jsou barevné, přesto velmi jednoduché a milé. Stejně jak příběh, který se na stránkách rozvíjí. Je především o přátelství, které by mohlo vydržet celý život.

Kniha je určená pro děti, které už mají se čtením zkušenosti. Písmenka jsou dostatečně veliká a kapitoly jsou dlouhé akorát, aby udržely dětskou pozornost.

O autorce
Petra Braunová působila několik let ve francouzských a belgických rodinách jako au-pair. Své bohaté zkušenosti z tohoto období pak zúročila v knížce Česká služka aneb Byla jsem au-pair. Literatura je její koníček už od dětství, často přispívá články do různých časopisů. Se svými dětmi Olivečkem, Marií a Johanou žije v Praze. Díky jim je neustále v kontaktu s dětským světem neutuchající fantazie a lotrovin, který je nevyčerpatelnou inspirací pro její literární tvorbu.
Zdroj: databáze knih



Žádné komentáře:

Okomentovat