pátek 3. října 2014

Bridget Jonesová: S rozumem v koncích

AUTOR: Helen Fielding
ORIGINÁL: Bridget Jones: The Edge Of Reason (Picador, 1999, Londýn)
PŘEKLAD: Barbora Punge Puchalská
NAKLADATELSTVÍ: XYZ
ROK: 2014
POČET STRAN: 368
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace
Vtipné pokračování příběhů zmatené třicátnice, hlavní hrdinky knihy Deník Bridget Jones, která si získala celosvětovou oblibu. Bridget se nedaří udržet si harmonický vztah s Markem Darcym a to nejen proto, že se kolem něj až příliš často motá dlouhonohá mrcha Rebecca. I díky řadě nedorozumění a trapných situací, na něž má Bridget talent, dojde k jejich nekolikaměsíčnímu odloučení. Bridget si brzy uvědomí, že utápět smutek v ranních cappuccinech a hledat pomoc v příručkách typu Co chtějí muži? nebo Emoční sebedůvěra asi nebude to pravé ořechové. Se svou kamarádkou Shazz se proto vydá na exotickou cestu po thajských plážích, kterou si prodlouží o dobrodružný pobyt v místním vězení. Jen jediný člověk ji z takové situace dokáže dostat…

Něco málo o ději
Bridget má krásný vztah s Markem Darcym a zdá se, že je konečně šťastná. V práci, no přiznejme si to na rovinu, patří k těm smolařům, kteří zkazí vše, na co sáhnou.

Jenže pak se na scéně objeví Rebecca, která se k Markovi vetře a snaží se Marka od Bridget odlákat a bohužel se jí to povedlo. Bridget je najednou sama a její průšvihy jsou ještě větší průšvihy než obvykle.

Hodnocení
A zase ta Bridget. Stále zamilovaná do Marka a šťastná jako blecha. Jenže ji ho odloudila příšerná Rebecca a Bridget je s rozumem v koncích. Neustále si pročítá chytré příručky pro nezadané a hledá v nich odpověď, kde udělala chybu.

Kromě svého milostného života řeší také svůj profesní život. Jeden trapas však střídá další trapasy. Např. naprosto šílený rozhovor s Colinem Firthem v Itálii.

A taky má Bridget na všechno moře času. Nic ji netlačí, žádné termíny neexistují. Sbalit se na dovolenou do Thajska hodinu před odjezdem? Pro Bridget žádný problém. Co jí však jde a v čem je dobrá, jsou rady ohledně partnerského života. Radí svým přátelům, ale sobě poradit nedokáže. Sharon s Jude jí radí, aby si hrála na nedobytnou pevnost a Mark ji bude rád dobývat, kdežto Magda, kamarádka, která je vdaná a má děti, však radí úplně něco jiného - ať se Markovi ozve sama. Která kamarádka má pravdu?

Kniha je plná ironie, vtipu a sarkasmu. Přesto však mezi řádky lze vyčíst, že je Bridget nešťastná a zmítá se v lítosti, že je sama a že Mark chodí s jinou.

Bridget mi v tomto dílu byla hodně sympatická a moc jsem jí přála, aby se s Markem dala zpět dohromady. Stejně jako v předchozí knize se s Bridget budeme potkávat celý rok a opět s ní budeme sledovat, kolik skleniček alkoholu vypila, kolik cigaret vykouřila, jaký měla příjem kalorií, kolikrát myslela na Marka nebo kolikrát chtěla zabít Rebeccu.

Druhý díl se mi líbil o něco víc než ten první. Víc jsem se nasmála. trapasy a průšvihy byly ještě více trapnější a Bridget se občas nechovala jako zralá třicátnice, ale jako puberťačka.

Byla to příjemná oddechová četba a Bridget mi pomohla se utvrdit v tom, že skoro všechny jsme jako ona - toužíme po lásce a když se pro ni trápíme, jsme s rozumem v koncích.

O autorce
Helen Fieldingová se narodila roku 1959 v malém průmyslovém městečku Morley v hrabství Yorkshire v rodině ředitele místní textilky, její matka byla v domácnosti a starala se o čtyři děti. Helen vystudovala univerzitu v Oxfordu a poté pracovala deset let v televizi - pro BBC například natočila dokumentární seriál o Africe. Vlastní zážitky z afrického pobytu zachytila v roce 1994 ve svém prvním románu Celebrity pro Afriku. Dnes je tato autorka považována za představitelku nové generace spisovatelek, které úspěšně bourají dosavadní stereotypy ženské literatury ve stylu Joanny Trollope. Obrovský úspěch ji přinesly dva romány s hlavní hrdinkou Bridget Jonesovou, s níž se početné čtenářky ztotožnily.
Zdroj: Bridget Jones, Databáze knih



Obálky
Tentokrát vám nenabídnu zahraniční obálky, ale českou a slovenskou.


Napsáno pro portál Databáze knih.

Žádné komentáře:

Okomentovat