úterý 30. září 2014

Můj skřítek Šalvěj

AUTOR: Markéta Vydrová
ILUSTRÁTOR: Markéta Vydrová
NAKLADATELSTVÍ: Triton
ROK: 2014
POČET STRAN: 162
ZDROJ: knihovna


HODNOCENÍ:



Anotace
Tato kniha je tím nejlepším společníkem do světa fantazie, který vás bude provázet do nejtajemnějších i nejdobrodružnějších místech. Svět dětí a dospělých se protne před očima, aby rozehrál putování hlavního hrdiny, malého skřítka a jeho kamarádky, i všech postaviček, které ožijí, aby vyprávěly své prazvláštní příběhy. Co by to bylo za vyprávění, kdyby postrádalo legraci, veselé příhody, nebo krásné obrázky, které všechny vtáhnou do děje.

Něco málo o ději
Markétka je malá holčička, která strašně moc toužila po tom, aby měla svého vlastního skřítka. A protože má Markétka plno fantazie, skřítka si vymyslela. Měl zelené kalhoty a fialové tričko, a také jeho čepička byla fialová a protože tak trochu připomínala šalvějový list, dostal jméno Šalvěj.

Markétka je šťastná. Ale proč s ní skřítek není pořád? Proč mizí třeba na dva dny, než se zase objeví. Šalvěj jí vysvětlil, že když usne, tak ho dřímací vítr vždycky odnese někam daleko a je jedno, jestli do pravěku nebo do léta či do zimy. A skřítek jí pak vypráví všemožná dobrodružství, která zažil.

Hodnocení
malý Šalvěj sladce spí v pastelkách
Když jsem se dozvěděla, že Markéta Vydrová vydá knížku, kterou si bude i sama ilustrovat, zajásala jsem. Už jsem to několikrát zmiňovala a budu se zase opakovat, ale ilustrace paní Vydrové mě vždycky pohladí a rozněžní. Její obrázky jsou krásné, barevné a dětem (tak dobře, i mně) se líbí. A stejně jak ilustrace, tak i příběh o malém skřítkovi Šalvějovi je plný nekonečné fantazie a dobrodružství.

Kniha je rozdělená do dvou vrstev. První jsou vzpomínky holčičky Markétky na skřítka, například o tom, jak Šalvěj rád spal mezi pastelkami. Měl rád teplé barvy - žlutou, modrou, červenou a neměl rád černou, protože ta ho vždycky tlačila.

Safrabak Portefuj
Další vrstva jsou Šalvějovy příhody, které zažil, když ho zase dřímací vítr odnesl neznámo kam. Jednou se dostal do pravěku a tam se seznámil s trilobitem, jehož byteček byl moc úzký. Šalvěj se rozhodl, že ho přestěhuje do většího. Nebo se dostal na severní pól. Žil tady mrož Mrožimíroslavomír a toho zase trápilo, že led, pod kterým ležel, netál. Anebo potkal dva brouky. Jeden z nich, teda jedna z znich se jmenovala Přísněnka a ta se ráda rozčilovala a křičela. Jednoho dne si pro ni přišel Safrabak Portefuj, který právě miloval a dobíjelo ho energií, když se brouci rozčilovali a unesl si ji do svého doupěte.

Jak všechny příhody dopadly? Zůstal trilobit v novém bytě? Roztál led pod Mróžou? Podařilo se Šalvějovi vysvobodit Přísněnku?

Je to takové skřítkosnění, jak zní i podtitul této krásné knížky a při čtení mě napadlo, že bych chtěla být taky tou Markétkou a mít taky takového kamaráda Šalvěje, který by mi vyprávěl o všech dobrodružstvích. Jenže v této uspěchané době už moc na snění času nezbývá, a tak aspoň občas u knížky si to dovolím.

O autorce
Pracuje na volné noze jako ilustrátorka a svou tvorbu zaměřuje především na knihy pro děti. Mezi její neznámější ilustrované kinihy vydané v posledních letech patří například: "Josífkův pekelný týden" (D. Krolupperová), Draka je lepší pozdravit aneb O etiketě" (D. Krolupperová, M. Kratochvíl), "Strašibraši aneb tajemství věže v Kamsehrabech" (M. Kratochvíl), V roce 2008 zahájila trvalou spolupráci v autorské dvojici se spisovatelem, básníkem a scénáristou Milošem Kratochvílem.

Žádné komentáře:

Okomentovat