pátek 17. října 2014

Tři oříšky pro Popelku

AUTOR: Miroslav Graclík, Václav Nekvapil
NAKLADATELSTVÍ: Omega
ROK: 2014
POČET STRAN: 383
ZDROJ: vlastní



HODNOCENÍ:




Anotace
Legendární filmová pohádka Tři oříšky pro Popelku patří mezi nejpopulárnější československé filmy i když od jeho premiéry uplynulo už více než čtyřicet let.

Romantický příběh udělal z křehké a krásné Libuše Šafránkové už navždy Popelku a z charismatického Pavla Trávníčka prince. Jak nesmrtelný film, který je dodnes populární skoro po celé Evropě a své fanoušky má i mimo kontinent, vznikal?

Něco málo o ději
Bylo nebylo...Na jednom bohatém statku žila macecha s dcerou Dorou a nevlastní dcerou Popelkou, která měla věčně tvář umouněnou od popela. Jednou dostala od Vincka tři lískové oříšky, které mu spadly přímo do klína.

Tyto tři oříšky byly kouzelné a z umouněné Popelky se stala krásná princezna, do které se zamiloval samotný princ ze zámku. Popelka mu však utekla, ale při útěku ztratila střevíček. Princ se rozhodl, že krásnou neznámou dívku najde a rozjede se po jejích stopách.

Happy end? Myslím, že konec každý zná a není potřeba žádná nápověda.

Hodnocení
Pokud někdo z vás nezná pohádku Tři oříšky pro Popelku, tak se právě narodil, protože tento fenomén patří již čtyřicet let ke stálicím české kinematografie. Jak je možné, že právě tato pohádka je tak úspěšná? Nejenom touto otázkou se zabývá dokumentární kniha od dvojice autorů Miroslava Graclíka a Václava Nekvapila.

Kniha je pomyslně rozdělená do tří částí. V té první se seznámíme s historií Popelky vůbec. Věděli jste, že první filmová Popelka vznikla v roce 1922? A věděli jste, že měl pohádku režírovat někdo jiný? A že se pohádka měla původně natáčet v létě? Dozvíte se řadu informací, o kterých jste netušili, že vůbec existují.

Druhá část je věnována rozhovorům. Václavu Vorlíčkovi je věnována velká část rozhovoru, přece jen on je stvořitelem filmové Popelky a patří mu velká zásluha na tom, že se z Popelky stala filmová lahůdka. Kromě rozhovoru s režisérem se dočtete, co si myslí herci o svých kolezích, jak prožívali filmování, jaké byly nesnáze. Trochu se mi nelíbila otázka, která zazněla v každém rozhovoru, zda Libuše Šafránková měla vztah s Pavlem Trávníčkem. To mi trochu zavánělo bulvárem, který se do této knihy vůbec nehodil.

Třetí část obsahuje profily nejen herců a tvůrců, ale i dabérů, např. profil Petra Svojtka, který dabovala Pavla Trávníčka. Proč byl princ namluvený jiným hercem? To se zde dozvíte také a vysvětlení je více než úsměvné.

Kniha je obohacena o fotografie z natáčení jak v černobílé kvalitě, tak i v barevném provedení. Už jenom prohlížení těchto obrázků navodí sváteční, respektive vánoční atmosféru. Kniha je velmi dobře provedená, dobře se čte a dozvěděla jsem se tak mnoho zajímavých informací.

Pokud máte rádi pohádku Tři oříšky pro Popelku, určitě ji doporučím dál, protože Popelka patří k těm nejkrásnějším filmovým pokladům vůbec a byla natáčená poctivě a s velkým nadšením.

O autorech
Miroslav Graclík je publicista, redaktor, manažer a spisovatel. Byl redaktorem novin Region Valašska a bulvárního časopisu Blesk. Napsal stovky článků a rozhovorů s osobnostmi z hudebního světa. Dělal manažéra zpěvačce Evě Hurychově a herečce Dagmar Patrasové. Produkuje audiokazety a CD různých žánrů. Zdramatizoval a na albech vydal pohádky B. Němcové, K. J. Erbena aj. Do širšího povědomí ho uvedly knihy: Slavičí osudy I. a II. Zdroj: http://autogramy.blgz.cz/

Václav Nekvapil je novinář, zabývá se zpravodajskou publicistikou a fotoreportážemi.

Děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit přímo v e-shopu nakladatelství.

Žádné komentáře:

Okomentovat