pondělí 4. srpna 2014

Ještě jednou, profesore - 25. 7. Divadlení 2014

Druhým představením Divadlení 2014 byla hra Ještě jednou, profesore v podání herců z DS Hanácká scéna Kojetín. Jeviště bylo postaveno na nádvoří radnice a klubu Starý pivovar. Příjemné počasí a i samotná hra nalákala více návštěvníků a organizátoři tak museli přinést více židlí, aby uspokojili všechny diváky.

Něco málo o ději
Hru Ještě jednou, profesore napsal kroměřížský rodák Antonín Procházka v roce 2000. Tato bláznivá komedie se sci-fi prvky je příběhem vyhořelého manželství mezi Ivem a Emou. On je vysokoškolský profesor ruské literatury, ona zase profesorka německé literatury. Ona se zaplete s Ivovým kolegou, on touží poznat romantickou lásku. Ivovi se naskytne vhodná příležitost – pomocí digitálního programu se dostane do knihy L. N. Tolstého Vojna a mír, kde potkává nádhernou a nevinnou Natašu Rostovovou. Děj se zkomplikuje v momentě, kdy se Nataša, její služebná Duňaša a Andrej Bolkonskij dostanou do našeho světa.

Hodnocení
V krátké přestávce se diváci mohli občerstvit a připravit na další zvraty, komické scény a nečekané rozuzlení. Hra měla u diváků velký úspěch a celé představení bylo provázeno nejen smíchem, ale i potleskem. Obecenstvo se bavilo a po představení se rozcházelo ve velmi uvolněné náladě.

Tuto hru jsem viděla poprvé asi v roce 2003, takže bych mohla mít srovnání. Bohužel ale srovnání nabídnout nemůžu, protože je to více jak deset let. Zapsala jsem si ale, o čem divadelní hra byla a mezi koncem je velký rozdíl. Jaký vám neprozradím, to bych vás připravila o krásný zážitek. Je hezké vidět, jak si různé divadelní spolky poradí s různými aspekty.

Mně osobně se hra velmi líbila a vskutku jsem se královsky bavila a smála jsem se, jak už dlouho ne. Také výkony herců byly velmi kvalitní, jen mi trochu nesedla představitelky Nataši. Nevím, jestli ji herečka hrála přesně takovou, jaká je, tedy naivní a nevinnou, ale připadlo mi, že její herecké podání je nepřirozené a lehce civilní. Přesto však zážitek z představení zůstává skvělý.
Fotografie: Hanácká scéna

3 komentáře:

  1. Vypadá to fakt pěkně, taky bych se podívala do nějakého románu, připomnělo mi to seriál Lost in Austen :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle kulturni vyziti ti moc zavidim, ja se k nejaky takovy supet akci dostanu jednou za xxx :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za čtrnáct dní bude poslední představení, takže taky budu mít už konec.

      Vymazat