neděle 24. srpna 2014

Slaměná židle 22. 8. Divadlení 2014

Završením letního Divadlení 2014 bylo představení Slaměná židle v podání Divadelního spolku Kroměříž. Hru napsala skotská dramatička Sue Glover. I tentokrát počasí návštěvníkům přálo a lidé, poučení z předchozích návštěv, si s sebou přinesli také teplé deky či oblečení.

Něco málo o ději
Hra Slaměná židle je poetický příběh, který se odehrává na opuštěném ostrově Hirta. Na Hirtu přijíždí pastor Aneas a jeho mladá žena Isabela. Sedmnáctileté Isabele se zde nelíbí, ostrov jí připadá opuštěný a nehostinný, a ona se chce bavit, tancovat a smát se. Její manžel Aneas je přísný, přesto spravedlivý muž a svou ženu plně chápe. Dále se seznamujeme s dalšími obyvateli Hirty – lady Rachel a její služebnou Oonou. Lady Rachel je na Hirtě vězněná svým manželem za to, že byla nespoutaná, emancipovaná a odmítla žít v ústraní. Zkušenější Rachel se snaží nevinné Isabele dávat rady, ale její svéráznost a často i neohleduplnost z ní dělají bláznivou a nevrlou ženu. Oona s ní musí mít velkou trpělivost a být vůči jejím sarkastickým poznámkám imunní. 

Jedna z velmi dojemných scén
Hodnocení
Tak trochu s napětím jsem očekávala, co uvidím a uslyším, protože některé ohlasy na hru nebyly pozitivní. Ale moje obavy se rozplynuly mávnutím kouzelného proutku v momentě, kdy jsem usedla. Příjemná skotská hudba se nesla jevištěm i hledištěm a kulisy představující skály mě nalákaly k tomu, abych se začala těšit.

A pak to přišlo. Celou dobu jsem se nádherně bavila. Poetický příběh diváky zavede na skotský ostrov Hirta, který je samá skála, postele jsou z kamene a židle ze slámy. Do toho všeho sem přijíždí pastor Aneas Seaton a jeho mladinká žena Isabela.

Jedna z veselých scén
Sedmnáctiletá Isabela se právě za Anease provdala a má své ideály o šťastné lásce, přesto je stále nevinná a hodně nesmělá. Její muž Aneas je přísný, ale spravedlivý a když si Isabele stěžuje na všechny problémy, které tu jsou, uklidňuje ji tím, že zde vydrží nejvýše do září, pak odjedou. Isabela se cítí osamělá, ale brzy se spřátelí s místními ženami, nejvíce však s hodnou a dobromyslnou ženou Oonou. Jejím pravým opakem je však lady Rachel, zkušená žena, která je na Hirtě ve vyhnanství, trochu bláznivá, trochu krutá, trochu neomalená, přesto ve své podstatě velmi nešťastná a stále zamilovaná do svého muže.

Všechny postavy si prošly obrovským vývojem, největším vývojem si však prošla Isabela, která se z nevinné a ostýchavé dívky stala veselou a sebevědomou mladou ženou.

Poslední divadelní hra měla u diváků velký úspěch. Originální scéna, kvalitní texty, písně i skvělé herecké obsazení zaručili příjemně strávený večer a lidé se rozcházeli v příjemné a v pozitivní náladě.
Fotografie: DS Kroměříž

Informace o hře
Režie: Vladimír Mátl j. h.
Hrají: Jana Hostičková (Isabela)
          Jana Štěpánová (Rachel)
          Klára Havránková (Oona)
          Ondřej Buchta (Aneas)
Divadlo: Divadelní spolek Kroměříž
Premiéra: 13. března 2014

Žádné komentáře:

Okomentovat