neděle 5. května 2013

Vykoupení ohněm

AUTOR: Virginia Andrewsová
ORIGINÁL: If There Be Thorns (1981, Simon and Schuster, New York)
PŘEKLAD: Ivana Nuhlíčková
NAKLADATELSTVÍ: IKAR Praha
ROK: 1993
POČET STRAN: 311
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:



Anotace:
Cathy a Chris žijí tajně v nezákonném svazku jako manželé a vychovávají Cathyiny dva syny Joryho a Barta. Zdá se že v jejich životě konečně zavládlo štěstí, ale jen do chvíle, než se do záhadného domu v sousedství přistěhuje tajemná dáma v černém a její komorník.

Něco málo o ději
! ! Děj navazuje na přechozí díly !!

Třetí díl této pentalogie nás zavádí do poklidného života rodiny Chrise a Cathy Sheffieldových. Jory a Bart spolu vyrůstají. Zatímco Jory zdědil veškeré taneční vlohy své matky a otce Juliana, tak Bart, syn právníka a druhého muže Cathyiny matky, je nešikovný, nemotorný, hraje si na různá zvířata, na pistolníky a je posedlý touhou po smrti. Zdálo by se, že tajemství, které Cathy a Chris střeží, nevyjde nikdy najevo.

Do jejich života však vstoupí tajemná žena, která neustále nosí černé šaty a tvář má zahalenou závojem. Ona a její komorník John Amos se přestěhovali do vedlejšího domu. Nikdo neví, kdo to je, ale Jory a Bart jsou zvědaví, a tak je neustále pozorují.

Desetiletý Bart, který se těžko seznamuje, si starou paní zamiluje. Má pocit, že ona dokáže plně nahradit matčinu lásku, když se teď Cathy musí starat o malou Cindy, kterou rodina adoptovala. I tajemná žena má Barta v oblibě, kupuje mu spoustu hraček, dává mu jídlo. Na tom by nebylo zas až tak nic špatného. Špatný je ovšem John Amos, zlý člověk, který Bartovi vštěpuje, jak jsou ženy hříšné a že je musí ovládnout.

A to je teprve začátek všeho zla, které rodinu Sheffieldových potká.

Hodnocení
Po předchozích dvou dílech je vyprávění v rukou Joryho a Barta, kteří se po kapitolách střídají. Zatímco čtrnáctiletý Jory je ztělesním dobra, vše se mu daří, má veškerou rodičovskou pozornost, tak Bart je jeho pravý opak - nešikovný, zlobivý malý kluk, který ubližuje druhým. Navenek nenávidí všechny ženy ve svém životě, přesto uvnitř hluboko je miluje, zvlášť svou matku. Tyto dvě osobnosti se v něm sváří a pokaždé na povrch vyplouvá jiné jeho já.

Po Bartovi je další zápornou postavou komorník John Amos, zlý a velice nebezpečný člověk, který využívá Bartovi zmatenosti ke svému prospěchu. Už od začátku jsem ho neměla ráda, protože z něj vyzařovala negativní energie, která se přenášela i na Barta. A já jsem si jenom říkala, ať se Bart nenechá nakazit. Ale je to přece jen malý chlapec, s kterým se snadno manipuluje.

Tentokrát se Cathy a Chris drží v pozadí a jsou zmiňováni jen ve vyprávění dvou chlapců. I přesto oba sehrají důležitou roli v závěru knihy, který se autorce perfektně povedl. Bylo tam napětí, strach a hledání a závěrečné rozuzlení, které mi v tu chvíli připadlo velmi obětavé. Kdybych nevěděla, že tato sága má ještě další pokračování, řekla bych, že tímto dílem vše skončí.

Ale kniha pokračuje dál, tak jsem zvědavá, jak se autorka s osudy této rodiny popasuje.

O autorce:
Virginia Andrewsová je známá především psaním sérií o zakázané lásce a rodinném tajemství. Celý život byla upoutána na vozík, v 66 letech zemřela na rakovinu prsu. Její knihy byly tak populární, že knihy, které Virginia nestihla dopsat, za ni dokončil spisovatel Andrew Niederman.
Zdroj: bookfan

Obálky:
Kniha vyšla v mnoha jazycích, protože autorka psala hodně čtivě. První dvě obálky naznačují děj, ale ta třetí nemám ponětí, co by mohlo znamenat. A spodní obálky se shodují ve vypodobení malého Barta, tajemné zahalené ženy a jejího komorníka. Abych byla upřímná, nelíbí se mi ani jedna z nich. Výjimku udělám u naší obálky. I když samotná nic moc neřekne, tak pohromadě s ostatními čtyřmi tvoří krásný celek.
     
Německá obálka            Anglická obálka                Španělská obálka


    
Holandská obálka            Portugalská obálka           Finská obálka

Žádné komentáře:

Okomentovat