středa 29. května 2013

RC - Švábi

AUTOR: Jo Nesbø
ORIGINÁL: Kakerlakkene (1998)
PŘEKLAD: Kateřina Krištůfková
NAKLADATELSTVÍ: Kniha ZLÍN
ROK: 2013
POČET STRAN: 392
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:




Anotace od vydavatele:
V jednom bangkockém nevěstinci je nalezen norský velvyslanec v Thajsku. V zádech má nůž a v aktovce pedofilní pornosnímky. V Oslu vypuká na ministerstvu zahraničí panika, neboť velvyslanec měl úzké vazby na norského premiéra. Je bezpodmínečně nutné zabránit politickému skandálu. Opilý Harry Hole se zásobou vitamínu B12 nasedá do letadla, aby sehrál roli užitečného idiota. Jeho úkolem je případ vyřešit, ale přitom se do celé záležitosti co nejméně míchat. Harry se však do takové role vmanipulovat nenechá, a tak se hned po příletu do Bangkoku pouští spolu se svou thajskou kolegyní do vyšetřování. Brzy se ukazuje, že nejde jen o jednu náhodnou vraždu – za zdmi se cosi hemží a šramotí. Cosi, co nesnese denní světlo.

Něco málo o ději
Když je v thajském nevěstinci v Bangkoku zavražděn norský velvyslanec Atle Molnes a v jeho velvyslaneckém autě se ukrývá kufřík s pedofilními fotkami, v Norsku nastane poplach. Je nutné, aby tato vražda zůstala pod pokličkou. Po schůzi, která se koná na ministerstvu zahraničních věcí, je navržen detektiv Harry Hole, aby velvyslancovu smrt vyřešil. Jenže Hole má za sebou těžký alkoholový den a na velitelství dorazí až další den. S pracovní nabídkou souhlasí pod podmínkou, že získá přístup k materiálu, který souvisí se znásilněním Harryho sestry Ses.

Odlétá do Bangkoku, kde se okamžitě pustí do vyšetřování spolu s thajskou kolegyní Liz Crumleyovou. Zjišťuje, že velvyslancova smrt nebyla jen loupežnou vraždou. Další pátráním vychází najevo, že velvyslanec měl několikamilionové dluhy.

„Krucifix! Cizinec s nožem v zádech v motelu, žádné otisky prstů a žádný podezřelý, žádná mizerná stopa. Jenom mafie, recepční, Tonya Hardingová a majitel motelu. Zapomněla jsem na něco?“
„Na lichváře,“ odpověděl Rangsan zpoza Bangkok Post.
„To je taky mafie,“ sykla vrchní komisařka.

Ale i přes tyto stopy vyšetřování uvízlo na mrtvém bodě a vražda je stále nevyřešená a Harry obchází a hledá stopy jak ve velvyslancově rodině, tak i na norské ambasádě. Ale i přes počáteční nezdar se pátrání rozjíždí a Harry krůček po krůčku odkrývá celou pravdu a tím i vraha.

Hodnocení
Moje první severská detektivka vůbec. Když jsem dostala možnost přečíst si recenzní výtisk Švábů, byla jsem nadšená. Po přečtení nadšení zůstává a těším se, až si přečtu další z knih s Harry Holem. Tato kniha je jeho druhým případem. Kniha poprvé vyšla v roce 1998 a letos se nakladatelství Kniha Zlín rozhodlo Šváby vydat i v češtině.

Kniha má pomalý rozjezd - nejdříve se Harry Hole seznamuje s případem a docela mu vrtá hlavou, proč do případu nemá moc vrtat, proč jeho nadřízení chtějí, aby případ rychle vyřešil a uzavřel. Jenže to není Harryho styl. Případ chce odkrýt celý a s celou pravdou. To mu ale přináší nemalé problémy, protože jeho neodbytnost je terčem v oku některých lidí, kteří neradi vylézají na světlo a zůstávají skryti jako švábi.

Se svou kolegyní Liz nás také seznámí s Bangkokem, jeho krásami i se službami, které se v Bangkoku běžně nabízí. Naštěstí je Harry vůči těmto službám imunní.

Harry i přesto, že se rád napije, tak v knize silně abstinuje, To, si myslím, je důkazem toho, jak moc je v práci Harry profesionální. Také se mi na něm líbilo, že je místy vtipný až sarkastický a v závěru mě překvapila jeho bezchybná teorie o vrahovi, jak a proč to udělal.

Každá postava je v příběhu dopodrobna vykreslena, takže si uděláte představu o tom, jak kdo vypadá. Dokonce si dokážete i představit, jak vypadá thajské horké a dusné počasí a jak s tím Harry silně zápasí.

Knihu hodnotím velice kladně a udělala na mě dojem. Takže ji doporučím každému milovníkovi detektivek, který má rád dobré zápletky a ano, i Harryho Holea.

O autorovi
Jo Nesbø je norský spisovatel, který se proslavil krimi romány, kde hlavní roli hraje detektiv Harry Hole. Svůj první román s tímto nekonvenčním kriminalistou napsal v roce 1997 pod názvem Netopýří muž. Kromě detektivních románů je i autorem knih pro děti s hlavní postavou doktora Proktora. Za své knihy obdržel několik literárních cen.

Obálky
Co stát, to jiná obálka. Pro srovnání vám přináším několik přebalů knih, nejzajímavější mi přijde ruská obálka, ale moc nevyjadřuje název, ani to, co v knize probíhalo. O kohoutích zápasech tam však jednou zmínka byla.
      
Norská                            Polská                             Ruská

Děkuji nakladatelství Kniha Zlín za poskytnutí recenzního výtisku.

1 komentář: