čtvrtek 2. května 2013

Hravé těstoviny

AUTOR:  Lionel Hoerner
ORIGINÁL: Créer avec des pâtes petits sujets animaux (2002, Éditions Didier CARPENTER, Paříž)
SÉRIE: Tvůrčí nápady pro volný čas
PŘEKLAD: Ivana Sůsová
NAKLADATELSTVÍ: Metafora
ROK: 2013
POČET STRAN: 45
ZDROJ: vlastní
                             HODNOCENÍ:
                             

Anotace od vydavatele:
Figurky, zvířátka a rozmanité drobnosti, 50 originálních modelů… Pro většinu z nás jsou těstoviny něčím, co se uvaří v hrnci, a obvykle je nepokládáme za nic krásného či zajímavého. Jenže to je veliký omyl! Ve skutečnosti mohou být nejen materiálem k obědu, nýbrž i k tvorbě zábavných drobností. Zvířata, panáčci, dopravní prostředky a další nápadité hračky a ozdoby, které najdete v téhle knize, jistě zaujmou starší i mladší generaci veselou barevnou vizáží i jednoduchostí výroby. U každého výrobku najdete podrobný návod k jeho zhotovení a fotografie všech výtvorů i těstovin, které k tomu budete potřebovat.

Další útlá knížečka ze série Tvůrčí nápady pro volný čas nás tentokrát zavede do světa těstovin. Nebudeme je ovšem jíst, ale budeme z nich vyrábět různá zvířátka, dopravní prostředky nebo muzikanty.

Kniha je rozdělená do osmi kapitol - Zvířátka z farmy, z Afriky, z moří, pravěká zvířata a drobotina ze zahrady, pak tu také najdeme výrobu celé džezové skupiny, pak oslavíme Vánoce a nakonec si vyrobíme nějaký pěkný dopravní prostředek.

Začátek knihy obsahuje seznam všech druhů těstovin, které jsou potřeba na výrobu. Přiznám se, že některé vidím poprvé a také pochybuji, že jsou všechny k dostání v běžných marketech. Takové druhy se nakupují ve specializovaných nebo italských obchodech.

Dále jsou výrobky z těstovin rozděleny do tří kategorií - od nejlehčích po nejtěžší, kdy nejlehčí by měli zvládnout děti samotné a ty nejtěžší rodiče. Každý výrobek obsahuje podrobný popis, jak zvířátko nebo postavičku vyrobit.

Vyrobené figurky jsou nádherné a člověka to svádí k tomu, aby si chvíli pohrál a něco vyrobil. Mně to svádí také, ale nejdříve si musím obstarat všechny potřebné těstoviny. A pak to chce asi taky trochu té trpělivosti, aby vznikly takové krásné skvosty.

Tato kniha je určená pro starší děti, přece jenom jsou zde věci, pro které ty mladší zatím nemají cit v ruce. Takže další kniha nápadů pro dlouhé zimní večery.

Žádné komentáře:

Okomentovat