středa 26. května 2021

Josefína a bytosti

AUTOR:  
Lucie Kaletová
ILUSTRÁTOR: Jana Šouflová
NAKLADATELSTVÍ: Mladá fronta
ROK: 2017
POČET STRAN: 392
ZDROJ: knihovna







Anotace
Když na vás začnou hovořit duše stromů, když vás smradlavý obr chce odnést na záhadné místo v lese a před tím ještě sní všechno jídlo z lednice – máte dvě možnosti. Myslet si, že jste se zbláznili, anebo přemýšlet, zda to, co vidíte, je skutečné. Jenže to není všechno! V trafice u stanice tramvaje sedí věštkyně a předpoví vám z oslizlé žvýkačky, že možná zemřete. Duch kluka z devátého století vám tvrdí, že se znáte. Staré lípy propustí ze zajetí svých kořenů upíra a poradí vám, ať si ho ochočíte. Že je to přitažené za vlasy? A co když jste nuceni skočit do děsivého víru pro prastarý meč, spolkne vás obří had a potom musíte svést souboj s temným Černobogem a jeho sluhy? Možná při tom zjistíte, že nejste tím, kým jste si mysleli, že jste, což je dost šokující. Objevíte místo, odkud pocházíte. To místo je brána a skrz ni může projít na svět dobro, nebo zlo. A kde je od té brány klíč? Ten klíč jste vy. Pokud se jmenujete Josefína Slámová. Anebo pokud… máte chuť prožít ten příběh s ní.

Hodnocení 
Knihu jsem si půjčila z knihovny. Nebylo to ani tak na doporučení, ale spíše ze zvědavosti. A musím říct, že to byl parádní zážitek. 
Josefíně je patnáct a už odjakživa jí to táhne k bylinkám a stromům. Což trochu kazí radost rodičům - máma je učitelka fyziky a táta je chemik. Jenže Josefína není až tak obyčejná, jak by se na první pohled mohlo zdát. Její osoba je spojena s domem Wunderhaus, kde se před deseti lety stala tragédie. Jak to, že si ale nic z oněch událostí nepamatuje? A proč ji Wunderhaus k sobě tak moc láká?

Povím vám, že tohle byla jízda od začátku až skoro do úplného konce. Autorka nasadila rychlé tempo, střídala jednu akci za druhou a čtenáře nenechala vydechnout.

Knihou se prolíná magie a fantasy. V knize jsem akceptovala, že tu ožívají bytosti. Navíc to byly bytosti, které můžete najít ve slovanských legendách a pověstech.  U všech autorka napsala, jaký měly ve slovanských dobách význam. A nemusí to být samotní bohové, jako třeba z řecké a severské mytologie, aby čtenáře uchvátili.

Příběhem vás provází Josefína. Vše vypravuje v ich-formě, až na výjimku, kdy se do děje vloží Michal, její kamarád a snad možná i láska. Josefína podniká dobrodružnou cestu na záchranu Wunderhausu. Doprovází ji dva přátelé - Křemelka, sjena (duše stromů) dubu a upír Oleander von Buxus.  A i když postav v příběhu bylo velmi mnoho, čtenář se v nich neztratil.

Trochu mi vadilo, že autorka v knize použila vcelku hodně násilí a bylo prolito mnoho krve. Taková brutalita se vyrovnala i drsným thrillerům. Ale vzhledem k tomu, že kniha není úplně pro nejmenší čtenáře, dá se to akceptovat. Ale asi bych se při čtení v mladším školním věku bála.

A pak tu byla část textu, která byla špatně čitelná. Jednalo se o část deníku, který byl pro jednu z postav velmi zásadní. Bohužel zvolený font písma způsobil, že jsem těch několik stránek četla dlouho. Přeskočit se ale nedaly.

Josefína jako hrdinka se mi zamlouvala. Byla statečná, odvážná a neváhala položit svůj život pro zachování rovnováhy v přírodě. Autorka zkraje příběhu měla dobrý nápad s ekologií, ale dál už to neprobírala, což je vcelku škoda. Ale chápu, že Josefína na ochranu životního prostředí na své cestě neměla čas. Autorka z ní udělala mladou dívku, která se v mnohém podobá dnešním děvčatům - ve škole je  v něčem dobrá, v něčem příliš nevyniká, má svou první lásku, první starosti a povinnosti. Má nejen své přednosti, ale i chyby.

Kniha je vcelku cvalík (má 390 stran), ale má velká písmena. Přesto jsem ji četla dlouho. A občas jsem se přistihla, že vyhlížím konec. Ale v žádném případě to nebyla nuda. Titul je určen pro mladé čtenáře, kteří odpovídají věku Josefíny, ale věřím, že si své najdou i čtenáři starší.

O autorce
Lucie Kaletová je spisovatelka, textařka, básnířka, copywriterka, písničkářka a zpěvačka. Vzděláním je bohemista a pedagog. Velká část jejího profesního života souvisí s tvorbou pro děti: časopis Ohníček, pohádky čtené v rádiu, dětské fantasy knihy, které píše ve volném čase. Copywriting a dramaturgie jsou přirozeným důsledkem dlouholeté praxe v médiích: Česká televize, Prima, Countryrádio, časopis Ohníček, Melodie, Perun. Muziku a texty komponuje hlavně pro kapely, v nichž zpívá (Romantic Folk, Minehava, Pangea, Josephine), ale také pro spřátelené skupiny. Zdroj: cbdb.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat