čtvrtek 6. května 2021

Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů

AUTOR
: Mary Ann Shaffer, Annie Barrows
ORIGINÁL: The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society (Bloomsbury, 2008, Londýn)
PŘEKLAD: Martina Káňová
NAKLADATELSTVÍ: Knižní klub
ROK: 2009
POČET STRAN: 264
ZDROJ: knihovna





Anotace
Je krátce po druhé světové válce a Juliet Ashtonová, úspěšná autorka humoristických esejů vydaných pod názvem Izzy Bickerstaff rukuje, se rozhlíží po námětu na novou knihu. Shodou okolností se prostřednictvím korespondence s jedním z jeho členů dozvídá o Spolku přátel krásné literatury a koláče z bramborových slupek, který během války založili obyvatelé okupovaného ostrova Guernsey, a jejich osudy ji natolik zaujmou, že se je rozhodne navštívit osobně.

Hodnocení
O knize jsem slyšela mnohem dříve, možná to poprvé bylo v našem Klubu milovníků knih. Ale tak jako u dalších titulů i tento zastínily jiné knihy, které jsem si chtěla přečíst. A pak byla v knihovnickém regálu na půjčení a to už jsem si ji brala s sebou domů.
Vlastně jsem ani netušila, o čem je. Avšak pak jsem se vyděsila, když jsem zjistila, že bude o válce. Tituly s touto tématikou nevyhledávám příliš často, ale tady autorka popsala válku tak nějak normálně.

Píše se rok 1946 a na ostrov Guernsey přijíždí mladá a nadějná spisovatelka Juliet. Jejímu příjezdu však předcházela řada dopisů, které si Juliet vyměňovala s obyvateli ostrova. A ona díky nim získala více než dopisy - získala především nové přátele, a také námět na novou knihu.

Ústřední postavou je Juliet. To ona posílá dopisy, ale také je přijímá - nejen od obyvatel Guernsey, ale také od svého vydavatele Sidneyho a přítelkyně Sophie. Další důležitou postavou je Elizabeth, díky které vlastně literární spolek neskutečně dlouhého názvu vznikl. Bohužel její osud byl dramatický a ona se díky (nebo spíše kvůli) své dobrotě dostala do problémů a na to odvezena do vězení. I přesto, že je pryč, všichni o ni s láskou hovoří a čtenář má pocit, jako kdyby tu Elizabeth byla přítomna.

Vyprávění je čistě odpočinkové, i když vzpomínky obyvatel na válku mohou vyvolat smutek. Některé knihy o válce jsou drsné a kruté, ale tady se autorka moc nerozepisovala, našlo se i několik humorných i romantických situací, které vykouzlí úsměv.

Další věc, která se mi na knize líbila, byly dopisy. Klasické, možná trochu zastaralé v dnešní době emailů a SMS zpráv, ale právě korespondence udělala z celého příběhu něco výjimečného. Navíc se autorka stylem i charakterem postav přiblížila oné válečné době. Tak trochu jsem měla pocit, že Juliet vyskočila z knih Jane Austenové. Pravda, její postavy patří do devatenáctého století, děj tohoto příběhu se ale odehrává ve dvacátém století. Naštěstí však postavy nebyly tak naivní jako v románech Austenové. Romantická linka v příběhu není nikterak hluboká, spíše oznamující a jako by bokem. Odpovídala době, ve které se příběh odehrává.

Jistě jste si povšimli, že kniha má dvě autorky. To proto, že Mary Ann Shaffer, které patří velká část knihy, v průběhu vydání zemřela. Štafetu přebrala její neteř Annie Barrows a vydání dokončila.

Autorka výborně popsala ostrov Guernesy, její obyvatele i krajinu kolem. Úplně na vás dýchla ona atmosféra doby a pokud mohu být upřímná, nalákala mě na to, abych se někdy v budoucnu na Guernsey podívala jako turistka.

Nezbývá tedy než dodat, že kniha je pro všechny, co rádi čtou netypické formy románů a chtějí si u příběhů odpočinout a jen tak si číst.

Obálky
Filmové obálky nemám příliš v oblibě, připadají mi laciné a kýčovité. Tady ovšem se mi moc líbí. A kdo má doma Netflix, nechť si film pustí, já ho totiž chci vidět. Na CSFD se titul pohybuje v červené barvě, což znamená, že nejspíš stojí za to. Ale jak moc se drží knižní předlohy, to nemám tušení.
    


O autorkách
Mary Ann Shaffer se narodila v Martinsburg, West Virginia, pracovala v knihovně, knihkupectví a nakladatelství. V češtině vyšla pouze tato kniha.

Annie Barrows vyrůstala v severní Kalifornii, absolvovala University of California v Berkeley, obor dějiny středověku. Rozhodla se pro kariéru redaktora, pracovala např. v Chronicle Books v San Franciscu. U nás je známá především knižní sérií o holčičkách Káje a Olivě.

Žádné komentáře:

Okomentovat