sobota 15. května 2021

Deník Dory Grayové

AUTOR
: Naďa Reviláková
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ILUSTRACE: Tereza Janáková
ROK: 2020
POČET STRAN: 111
ZDROJ: knihovna






Anotace
Když rodiče Hance oznámí, že se budou stěhovat z města na venkov, převrátí jí svět vzhůru nohama. Hanka svůj nový domov nesnáší, dokud na půdě náhodou nenajde tajemný starý zápisník – deník Dory Grayové. Co se s jeho autorkou a její židovskou kamarádkou stalo? Hanka se to rozhodne zjistit stůj co stůj. Tak začíná dobrodružné pátrání po stopách minulosti, která by se už nikdy neměla opakovat.

Hodnocení
Na mém blogu najdete knih o válce minimum. Přesto však nemám problém s tituly, které se války dotýkají jen letmo. Jedna z takových je prvotina Nadi Revilákové Deník Dory Grayové.
Hance se zhroutil celý svět - dozvěděla se, že rodiče koupili starý dům v jakýchsi Křečkovicích a oni se tam všichni budou muset přestěhovat. Hanka opravdu nadšená není, ale nemá na vybranou. Natruc uteče na půdu, kde pod uvolněným prknem u podlahy objeví deník a medvídka. Datum deníkových zápisů je z roku 1942. Komu to vše patřilo? Téměř detektivním způsobem Hanka odhaluje, co se v tom válečném roce přihodilo a kdo je majitelkou deníku.

Kniha na mě vykukovala v době, kdy vyšla, ale znáte to - hodně jiných knih a málo času. Ale v naší knihovně byla vystavená, takže volba byla jasná. Navíc je kniha jednohubka na dva večery.

Příběh se odehrává ve dvou časových rovinách s tím, že té současné převládá více. Tu historickou se dozvídáme prostřednictvím deníku, který si píše jedna dívka. A protože Hanka netuší, jak se jmenuje, začne jí říkat Dora - podle obálky knihy, do které byl deník zabalen.

Tím, jak Hanka postupně odhaluje dávné tajemství, se více smiřuje s myšlenkou, že bude bydlet na vesnici. Z deníku pochopí, že může být mnohem hůře.

Obě dvě dívky, jak Hanka, tak i Dora, byly sympatické a odvážné, každá ovšem jiným způsobem. Hanka tím, jak pátrala po osudu dívky z deníku, a dávala si věci do souvislostí. Dora tím, že v tak nelehké době měla odvahu vést zápisy o životě na vesnici s kamarády - židovkou Tyldou a se svou první láskou Poldou. O tom, jak se museli vystěhovat, o naději ze shledání v lepších časech.

Titul doprovází ilustrace Terezy Janákové. Nejsou příliš barevné, ani dětsky jednoduché. Ke knize se ale krásně hodily.

Naďa Reviláková zvítězila v literární soutěži Albatros na téma Odvaha. Nenásilnou formou přiblížila dětem holocaust i život ve válečné době. Autorka chystá také pokračování "Deníku". Doufám, že brzy vyjde.

Kniha je určena dětem staršího školního věku. Dokážu si představit, že knihu čtou šesťáci v hodině literatury. Příběh se mi ohromně líbil. Dnešní generace možná jen matně tuší, co se odehrávalo za války. Právě tyto knihy jim mají přiblížit naši historii.

O autorce
Naďa Reviláková vystudovala divadelní dramaturgii. Následně se věnovala rozhlasové a televizní tvorbě. Na vědecké stanici Českého rozhlasu Leonardo připravovala pořady zaměřené na historii, mimo jiné historický magazín Zrcadlo. Scenáristicky se několik let podílela na seriálu Ulice. Píše články pro časopis 100+1 historie. Na mateřské dovolené si kromě nové rodičovské role chtěla vyzkoušet i další tvůrčí obor. Za knihu Deník Dory Grayové získala první místo v literární soutěži nakladatelství Albatros. Zdroj: Albatrosmedia

Žádné komentáře:

Okomentovat