čtvrtek 27. srpna 2020

Smrt půvabného média

AUTOR
: Frank Tallis
ORIGINÁL: Mortal Mischief (2005)
PŘEKLAD: Petra Hesová
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2020
POČET STRAN: 400
ZDROJ: vlastní 







Anotace
Vídeňský policejní inspektor Oskar Rheinhardt vyšetřuje nevysvětlitelné úmrtí proslulého média. „Záhada zamčeného pokoje“ se točí kolem zavražděné, půvabné mladé ženy, která vedla kroužek spiritistů. Je vrahem odborník na atypické zámky, nevypočitatelný maďarský hrabě nebo aristokratka považující se za vtělení exotického božstva? Své nemalé znalosti a vhled dává k dispozici příteli inspektorovi doktor Liebermann, který právě seznámil se Sigmundem Freudem a s velkým zájmem navštěvuje středeční schůzky v jeho bytě. V zakouřených kavárnách mocnářství na konci devatenáctého století vzkvétá zájem o nové umění i psychoanalýzu, ale zároveň se to tu jen hemží jedinci pochybné pověsti.

Hodnocení
Nejste příznivci krvavých a dramatických thrillerů? Pak Smrt půvabného média vás jistojistě osloví. Příběhy z ne až tak dávné doby mají své kouzlo. Pokud autor umí předat ono kouzlo, je to polovina úspěchu celé knihy. Frank Tallis skvěle navodil tu správnou atmosféru a z příběhu vás přenesl do staré Vídně, na začátek dvacátého století.

V jednom starém vídeňském bytě byla nalezena mrtvá mladá žena. Někdo ji prostřelil srdce. Záhadou je, že v pokoji byla zamčená zevnitř a při pitvě se navíc zjistilo, že projektil z těla zmizel. Kdo zavraždil Charlotte Lövensteinovou? Byly to snad ďábelské síly nebo někdo ze spiritistického kroužku, který pravidelně pořádala zavražděná? A protože nejsme v žádném fantasy románu, prozradím, že vrahem je někdo z masa a kostí. Případu se ujímá policejní inspektor Oskar Rheinhardt a jako poradce a odborníka k sobě přibírá svého nejlepšího přítele doktora Maxe Liebermanna.

Obě hlavní postavy byly sympatické a každá z nich měla svůj soukromý život, který Frank Tallis čtenářům poodkryl. Oskar je šťastně ženatý a má dvě krásné holčičky. Žije v poklidu a bez žádných překážek. Zato Max stojí na osudové křižovatce. Je sice svobodný, ale právě se zasnoubil s Clarou, dívkou, kterou má upřímně rád. Jenže je tu jistá slečna Lydgateová, Angličanka, které v důsledku psychického šoku ochrnula pravá ruka. Bude stačit pouhá hypnóza a psychoanalýza k tomu, aby se slečna Lydgateová uzdravila nebo by měl Max podlehnout nátlaku svého nadřízeného a použít elektroterapii? Max se pacientkou zaobírá více než obvykle.

Příběh má pomalu plynoucí děj, čtenář v tomto případě nemůže očekávat dramatické akce, při kterých by se mu tajil dech. Možná až v samotném závěru knihy byla finální scéna opravdu akční.

Ač je titul výborně napsán, přece jenom jsem měla s knihou problém. Autor do příběhu vložil mnoho postav a upřímně, hodně se mi vzájemně pletly. Do poslední chvíle jsem netušila, kdo je kdo a měla jsem problém si zapamatovat jejich jména. Což je u knihy, která má čtyři sta stran, zásadní věc.

A i přes tuto vadu se detektivka četla snadno. Vlastně mi bylo i jedno, kdo vraždu spáchal (stejně to většinou  neuhádnu), ale užívala jsem si tu atmosféru staré Vídně, výstavy, vážnou hudbu i klasické vyšetřování bez moderních technologií.

Pokud hledáte čtení na několik večerů, jistě se vám Smrt půvabného média bude zamlouvat.

Obálky
Mám ráda, když můžu porovnávat obálky i z jiných zemí a o to víc potěší, když najdu i slovenskou verzi. Nejvíce se mi zamlouvá ta poslední, asi nejvíce odpovídá příběhu. Ta první na mě působí hodně westernově, zdálky mi egyptské sošky připomínají kaktusy a k tomu pozadí v barvě písku, no, co k tomu říct. 
    

O autorovi
F. R. Tallis je spisovatel a klinický psycholog, autor svépomocných psychologických příruček, populárně naučných knih pro běžného čtenáře i vysokoškolských učebnic, více než třiceti teoretických pojednání v mezinárodních odborných periodicích a osmi románů. Mezi lety 1999 až 2011, kdy psal pod jménem Frank Tallis, obdržel množství cen (a na mnoho dalších byl navržen) včetně New London Writers‘ Award, Ellis Peters Historical Dagger, Elle Prix de Lectrices a Edgar. Kritiky nadšeně přijatá paperbacková řada Liebermann byla přeložena do čtrnácti jazyků a upravena jako televizní adaptace.


Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.

5 komentářů:

  1. Thrillery moc nečtu, ale tenhle vypadá zajímavě, díky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neřekla bych, že je to thriller, spíš klasická detektivka.

      Vymazat
  2. Děkuji za tip. Nalákala jsi mě hned v úvodu, kde píšeš o příznivcích krvavých a dramatických thrillerů, což já rozhodně nejsem. Navíc krásné prostředí Vídně... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že jsem tě nalákala. Je to příjemná čtení na několik večerů.

      Vymazat
  3. Mně se ta kniha taky moc líbila, je to sice dost rozvláčné, ale v tomto případě to podle mne není na škodu, navozená atmosféra staré Vídně je opravdu skvělá. Napsal jsem i recenzi:
    https://kniznirecenzeetc.blogspot.com/2020/07/frank-tallis-smrt-puvabneho-media.html

    OdpovědětVymazat