pátek 22. května 2020

Zbláznění

AUTOR: Ellen Forney
ORIGINÁL: Marbles: Mania, Depression, Michelangelo, and Me (Avery, 2012)
PŘEKLAD: Linda Bartošková
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2020
POČET STRAN: 248
ZDROJ: vlastní






Anotace
Jaké to je, když se zblázníte? Ellen Forney to postihlo krátce před třicítkou, kdy u ní propukla bipolární porucha. O svém životě, kde se střídá mánie a deprese, píše s nadhledem a s humorem. Dává nahlédnout do manických epizod, kdy se její život „rozjede“ a ona nad ním ztrácí kontrolu, i do epizod deprese, kdy se z jejího života vytratí barvy a smích. Nežije ale jen mánií a depresí, s humorem a nadsázkou popisuje, jaké to je, žít s nálepkou „blázna“. Výsledkem je temně vtipná a velmi osobní kniha.

Hodnocení
Komiksy z nakladatelství Portál mám moc ráda. Jsou naučné, čtivé a zajímavou formou zpracovávají různá témata, například duševní onemocnění.

Komiks Zbláznění se věnuje bipolární poruše. Hlavní hrdinkou je Ellen, která se tuto diagnózu dozvěděla na prahu třicítky. Vše najednou dostalo smysl a ona pochopila, proč vlastně je taková, jaká je.

Bipolární porucha je onemocnění, které se vyznačuje velkými výkyvy nálad - od mánie (euforie, snížená potřeba spánku, zvýšená aktivita) až po hlubokou depresi, která trvá několik týdnů. Léky na bipolární poruchu neexistují, pacient dostává léky na tlumení příznaků - psychofarmaka.

Základem celé knihy jsou sezení s psychiatričkou Karen. Díky ní se Ellen dozvídá spoustu informací nejen o sobě, ale i o nemoci, s Karen prochází fázemi bipolární poruchy, spolu nasazují léčbu, pak ji zase vysazují, aby nasadily novou, a tak pořád dokola. Spousta léků má vedlejší účinky, které Ellen těžko zvládá.

S Ellen prožíváte její emoce. Jste s ní v manické fázi, sdílíte s ní radost ze života, inspiraci, nápady, živočišnou a sexuální energii. Ale také spolu spadnete i do té druhé části nemoci - cítíte s ní smutek, pláč, zbytečnost, únavu. Autorka skvěle vystihla obě fáze nemoci a čtenář nestačí zírat číst.

Každý komiks je založený na ilustracích. V tomto titulu mně obrázky chvílemi přišly stejné jako autorka sama. Tolik toho chtěla vyjádřit, že čtenář nevěděl, co číst dříve - spoustu slov, spoustu informací. A také spousta skic, které vyjadřují pocity a emoce hlavní hrdinky.

Zdroj: www.portal.cz


V knize také najdete odkazy na knihy, které se zabývají bipolární poruchou, především čeští čtenáři mohou znát knihu Sylvie Plath Pod skleněným zvonem. Mimo jiné autorka přidává seznam známých osobností, které toto onemocnění mohly mít. Věděli jste, že bipolární poruchou mohl trpět Hans Christian Andersen, Charles Dickens nebo třeba Lev Tolstoj? O některých je to všeobecně známý fakt - Vincent van Gogh, Michelangelo či Edward Munch.

Titul je poměrně obsáhlý, ale maniodepresivní porucha není námět na několik stránek. Léčba symptomů je běh na dlouhou trať. Rozhodně se do rovnováhy nedostanete hned. Ellen trvalo několik let, než se „stabilizovala“, přesto má stále výkyvy nálad. Aby se cítila v pohodě, musí pro to něco udělat, například cvičit jógu.

O bipolární poruše jsem slyšela, ale nikdy jsem se vědomě s touto poruchou nesetkala. Komiks mi však řadu věcí vysvětlil. Je mi jasné, že co diagnóza, to jiný průběh nemoci. Na někoho platí to, na druhého zase ono. přesto je důležité, aby se lidé nevzdávali a to špatné obrátili v dobré.

Knihu bych doporučila nejen lidem s touto poruchou, ale i široké laické veřejnosti, jako jsem třeba já.

Obálky
Tentokrát mnoho obálek není, ale líbí se mi.



O autorce
Ellen Forney, americká ilustrátorka a autorka komiksů, vystudovala psychologii a jedním z jejích témat, kterým se věnuje, je duševní zdraví, Za svůj autobiografický komiks Zbláznění: Mánie, deprese, Michelangelo a já (Marbles: Mania, Depression, Michelangelo, and Me) získala řadu ocenění a v roce svého vydání se dostala mezi komiksové bestsellery roku listu New York Times.  Zdroj: portál.cz

Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat