neděle 3. května 2020

Příběh Christophera

AUTOR: Radek Hraba
NAKLADATELSTVÍ: Petrklíč
ROK: 2020
POČET STRAN: 223
ZDROJ: vlastní








Anotace
Christopher právě oslavil devatenácté narozeniny a plánuje strávit letní prázdniny cestováním po exotických destinacích se svými kamarády. Tento plán se ale změní, když se po jednom večírku probouzí v nemocnici a zjišťuje, že se „předávkoval“. Jeho rodiče, stejně tak policie i doktoři, usoudí, že to udělal kvůli rozchodu s holkou, načež ho umístí do léčebny a pro jistotu mu nechají spoutat jeho magické schopnosti. V léčebně Christopher dochází na sezení s psycholožkou, které vypráví o magických i nemagických událostech, jemuž se dosud přihodily, díky kterým se psycholožka snaží přijít na důvod vedoucí k jeho „předávkování“. Christopher si to ale v žádném případě nechce přiznat, tak se za pomoci svých kamarádů tajně pouští do vyšetřování vlastního „pokusu o sebevraždu“.

Hodnocení
Prvotina Radka Hraby je odpočinkové čtení, které není špatné, ale jistě by si zasloužilo mnohem více propracovat, než jak je titul vydán v současné formě.

Christopherovi je devatenáct let, jeho rodiče spolu nežijí, a tak část roku tráví s mámou v Čechách a část v Rakousku. To by nebylo až tak nic překvapivého, kdyby Christopher nebyl čaroděj. Jako magická bytost musí dodržovat přísná pravidla. Jedno z nich je nebrat žádné drogy. Jednou se však ocitl v nemocnici - předávkoval se. Lidé kolem něj to označili jako pokus o sebevraždu, magický tribunál mu spoutal magické schopnosti a rodiče ho nechali v léčebně pod dohledem psycholožky. Christopher jí vypráví svůj příběh a zároveň chce zjistit pravdu o své domnělé sebevraždě.

Z této knihy jsem měla zpočátku obavy. Na databázích moc plusových bodů nezískala, ale občas se mi stane, že s negativními komentáři až tak moc nesouhlasím. A právě Příběh Christophera je toho důkazem. Ale i přesto, že se kniha četla vcelku dobře, mám k ní několik připomínek.

První část mi přišla taková dětská a říkala jsem si, že by si ji mohla přečíst i moje dvanáctiletá dcera. Neviděla jsem na příběhu nic špatného a určité věci bych jí vysvětlila. Jenže pak se kniha změnila - jakoby se autor vypsal, začal používat vulgarismy a chování postav se mi přestalo líbit. Zlomovým okamžikem se stala kapitola, ve které Christopher a jeho bratranci a sestřenice trávili léto ve vile u prarodičů. Za mě to byla nejlépe napsaná kapitola - byla vtipná, měla logiku a mě nejvíce bavila.

Radek Hraba tu smíchal několik žánrů a problematik dohromady. Takový mix všeho nebyl úplně z nejšťastnějších řešení - máme tu bisexualitu, magii, detektivku a pubertální období. Ani jedna z věcí mi nevadila, ale tím, že jich tam bylo tolik, nebyla ani jedna pořádně dotažena do konce.

Postavy charakterově odpovídaly autorovu stylu psaní. Byly vyobrazeny úplně obyčejně, leckdy nešly do hloubky a ani to nezměnila sezení u psycholožky jakožto psychologický prvek.

Některé scény nebyly úplně promyšlené. Určitě by stálo za to, kdyby autor vysvětlil, jak se k magii dostaly i jiné postavy. Bylo tu také několik nelogičností, kterým mohl předejít. Hlavní myšlenka i motiv byly zajímavé a jasné, ale autor by měl zapracovat na souvislostech a ubrat na velkém množství témat. 

Přesto však si myslím, že na prvotinu je to zdařilý počin.  Příběh je určen pro teenagery, kteří se rádi ponoří do magie z českých luhů a hájů, ale nehledají za tím Harryho Pottera nebo Oksu Pollockovou.


Děkuji autorovi za poskytnutí recenzního výtisku.

1 komentář:

  1. Četla jsem na tuto knihu spíše průměrné recenze a nejvíce se mi asi nelíbí, že je to místy takové jako kdyby narychlo spíchnuté, co jsem prozatím četla. Navíc obálka je, to se omlouvám autorovi, otřesná :/

    OdpovědětVymazat