pondělí 17. února 2020

Lvářka

AUTOR:  Tereza Janišová
ILUSTRÁTOR: Barbora Kyšková
NAKLADATELSTVÍ: Lirego
ROK: 2019
POČET STRAN: 256
ZDROJ: vlastní









Anotace
Román z prostředí současné a rudolfínské doby, ve kterém se setkáváme s architektem Josefem a bylinkářkou Vavřínkou. Oba žijí ve stověžatém městě, každý v jiném století, přesto se jedné noci potkají na pražském vrchu Petříně. Když je správná konstelace, dá se totiž skrz oheň cestovat labyrintem času… V příběhu Josefa a Vavřínky se setkáme se střípky tajemných pražských legend i některými známými postavami našich dějin, které jsou však představeny v o něco méně známém světle.

Hodnocení
Jestli to zní lacině, prosím, odpusťte. Na první pohled jsem se totiž zamilovala do obálky této knížky. A po přečtení celého příběhu už navždy zůstane v mém srdci.

V šestnáctém století, za vlády Rudolfa II. Habsburského, žije sedmnáctiletá Vavřínka. Její velkou láskou jsou bylinky. Slouží u paní, která se po porodu začala chovat podivně - obvinila Vavřínku z čarodějnictví a její osud byl zpečetěn: na Petříně bude upálena. V jednadvacátém století žije Josef, student architektury, který dostal možnost studovat v Holandsku. Rozlučka s přáteli nedopadne přesně podle jejich představ. Zatímco kamarádi míří do další hospody, Josefovy kroky vedly na Petřín. Vavřínka i Josef se ocitli na stejném místě ve stejný čas, jen každý v jiné době. Za příznivých podmínek vesmíru se tyto dva světy (šestnácté a dvacáté první století) setkají. Začne tak dobrodružství nejen v naší současnosti, ale i v současnosti Vavřínky.

Děj se odehrává z části v šestnáctém století, z části v naší době. Těžko rozhodnout, která byla lepší, řekla bych, že obě byly zpracovány tak, že mě bavily obě časové linky.

V šestnáctém století se objevují historické postavy, které jsou ukázány v jiném světle, než je známe z hodin dějepisu, jinak řečeno si autorka příběhy k nim vymyslela. Můžete se tedy potkat se samotným Rudolfem II, Edwardem Kellym, s Rabim Lövem i s Mordechajem Maislem.

Obě hlavní postavy mi byly sympatické a milé. Víc jsem si oblíbila Vavřínku pro její dobrosrdečnost a vřelost. Josef tam byl tak nějak do počtu, přesto i on sbíral moje sympatie. Byl ovšem strašně nerozhodný - pokud někoho miluji, skočím pro toho druhého i do ohně. Většina vedlejších postav je kladného charakteru, záporné postavy jsou negativní tak akorát.

Prostředí, kde se příběh odehrává, je pro čtenáře atraktivní. Šestnácté století je obdobím velmi oblíbeným a já se tomu ani nedivím. Vzpomeňme tolikrát hranou dvojsérii Císařův pekař a Pekařův císař.

Téma cestování časem se dá zpracovat různými způsoby. Tereza Janišová námět zpracovala velmi přitažlivě a čtivě. Knihu jsem přečetla na jeden zátah a to je známkou toho, že mi autorčin styl sedí. Čtivost způsobily také dialogy, které převládaly nad popisem. Děj proto rychle plynul a staly se v něm spousty věcí, které nutily čtenáře pokračovat ve čtení dál a fandit jak Vavřínce, tak i Josefovi.

U beletrizovaných knížek pro dospělé často ilustrace nenajdeme. Tady se však s nimi setkáte. Titul ilustrovala má oblíbená ilustrátorka Barbora Kyšková. Už jenom obálka je naprosto okouzlující. Uvnitř jsou obrázky černobílé, ale plné detailů a postav vyjadřující směsici emocí. 

Titul bych zařadila do young-adult literatury. Zaujme totiž nejen mladé čtenáře, ale i ty, co jsou o více či méně let starší. Lvářka je příjemné oddechové čtení, které potěší především čtenářky, které mají rády romantické příběhy.

O autorce
Tereza Janišová se narodila 30. května 1989 v Praze. Hradčany, Petřín a křivolaké uličky Malé Strany byla místa, kde prožila dětství, a dodnes jsou pro ni velkým zdrojem inspirace. Po výtvarném gymnáziu vystudovala Fakultu architektury ČVUT, poté strávila nějaký čas v Londýně, kde pracovala v místním architektonickém ateliéru. Největší radostí ale pro ni vždy bylo psaní. Je autorkou čarodějné trilogie Erilian a historického fantasy románu Lvářka. Kromě psaní knih se Tereza věnuje architektonické žurnalistice, miluje tanec, kočky a cestování.


Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.

 

4 komentáře:

  1. Hmm, vypadá to lákavě. Cesty časem mám v knihách moc ráda a trocha romantiky navíc mi vůbec nevadí. Určitě knihu zkusím přečíst. Díky za tip.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za komentář. Příběh byl vážně skvělý. V poslední době málokdy vychvaluji knihy, ale tato za to opravdu stojí.

      Vymazat
  2. O knihe som ešte nepočula a to mám tento žáner fantasy aj young adult rada, takže ďakujem veľmi pekne za odporúčanie. Zaujala ma práve krásna obálka a tak som sa rozhodla prečítať si recenziu 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka je okouzlující a stejně tak skvělý je příběh i uvnitř. Jsem ráda, že jsem mohla knihu doporučit.

      Vymazat