sobota 30. března 2019

Každá sedmá vlna

AUTOR: Daniel Glattauer
ORIGINÁLAlle sieben Wellen (Deuticke, 2009, Vídeň)
PŘEKLAD: Iva Kratochvílová
NAKLADATELSTVÍ: Host
ROK: 2012
POČET STRAN: 261
ZDROJ: zapůjčeno






Anotace
Pokračování úspěšného románu Dobrý proti severáku Myslel si, že na ni dokáže zapomenout. Hlupáček Leo, který si zrušil emailovou schránku a odletěl do Bostonu. Nebo si nepamatujete poslední slova románu Daniela Glattauera Dobrý proti severáku? UPOZORNĚNÍ. E-MAILOVÁ ADRESA BYLA ZMĚNĚNA […] PŘÍPADNÉ DOTAZY PROSÍM ADRESUJTE SPRÁVCI SYSTÉMU. Nevíte, o čem je řeč? Zamilovali se do sebe, aniž by se kdy osobně setkali. Píší si a čekají na sebe ve svých schránkách elektronické pošty. A nyní má tento e-mailový románek románové pokračování. Glattauer ho napsal na přání čtenářů, kteří se s Leem a Emmi nedokázali rozloučit. Teď tihle dva dostávají druhou šanci. Oba si uvědomí, že se svých citů tak lehko nezbaví. Možná je tohle skutečně ta chvíle, kdy se konečně potkají. Jenže Emmi je stále vdaná a Leo navázal nový vztah. Když se ovšem šest vln rozbilo o břeh, sedmá se právě valí — a v novém románu Daniela Glattauera je to právě sedmá vlna, která přinese překvapení. Práva na knihu byla prodána do více než třiceti zemí.

Hodnocení
Leo a Emmi jsou zpět. Autor vyslyšel nesčetná přání čtenářů a po třech letech od vydání knihy Dobrý proti severáku napsal pokračování Každá sedmá vlna.



První díl končil velice otevřeně a věřím, že mnoho čtenářů zůstalo s pusou dokořán. Já taky. Kudy jsem chodila, tudy jsem na Lea a Emmi myslela. Druhý díl jsem sice měla už dávno nachystaný, ale na jeho přečtení musel uzrát ten správný čas.

Leo se vrací zpět. Odjel do Bostonu nejen za prací, ale také aby si utřídil myšlenky a city, které choval k Emmi. Po příjezdu do rodné země zjistil, že v jeho emailové schránce čeká zpráva od Emmi. Začne znovu jejich emailová romance? Proč ne. Jenže...jenže Emmi je stále vdaná a Leo si v Bostonu našel přítelkyni.

Myslela jsem, že po prvním dílu už dvojka nebude tak skvělá. Ale byla. Sice jiným způsobem, ale dokázala jsem číst v kuse poměrně dlouho. Leo a Emmi se změnili. Může se říct, že lidé ve středním věku dospěli? Leo i Emmi jsou moudřejší, už vědí, co chtějí, ale tak pořád nejsou schopni to dotáhnout do konce. Chvílemi jsem si říkala, ať už ten emailový vztah ukončí, že taková platonická láska nemá budoucnost. Za chvíli jsem však tvrdila něco jiného.

Leo píše stále něžná a láskyplná slova, Emmi na ně odpovídá sarkasticky a ironicky. Pořád jsou to stále oni, ale přesto je ve zprávách cítit smutek. Jak dál? Má Emmi opustit Bernarda? Má se Leo rozejít s „Pam“? V textu není nikde psáno, zda Leo a Emmi chtějí spolu žít, ale čtenář podvědomě cítí onu myšlenku a může si tak říct, v čem je problém?

V knize je tentokrát více kapitol i více zvratových dějů, které mohou čtenáře překvapit, a to především v závěru knihy. A ano, konec. V první knize jsem s ním spokojená nebyla a i tady mě závěr moc neuspokojil. Ale rozhodně byl uzavřený a třetí pokračování jistě už nebude žádné.

Autor tuto dvoudílnou sérii napsal přehledně, jasně a srozumitelně. Titul byl stejně výborně napsaný jako první díl. Zatímco ten první byl vtipný, odpočinkový, tady se do řádků vkradlo jisté zamyšlení o vztazích. Stejně jak první, tak i tento, je vhodný spíše pro ženy než muže. Červená knihovna to sice úplně není, ale nachází se tu hodně dialogů o lásce, vztazích i iluzích.

O autorovi
Daniel Glattauer je známý pro své sloupky a fejetony. Jeho kniha Dobrý proti severáku se stala bestsellerem, v roce 2006 byla nominována na Německou knižní cenu a byla přeložena do mnoha jazyků a adaptována do podoby divadelní i rozhlasové hry. V Německu se dosud prodalo více než osm set padesát tisíc výtisků. Na přání čtenářů vyšlo pokračování Každá sedmá vlna (2009). zdroj: Databáze knih

Žádné komentáře:

Okomentovat